REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí pomalu tažený vývar s játrovou rýží a nudlemi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Až 6 hodin vařený vývar z hovězího masa, kostí a kořenové zeleniny, servírovaný s játrovou rýží a domácími nudlemi.


Ingredience:
Na vývar:
500 ghovězí kližky (nebo jiného předního hovězího)
2 ksmorkové (špikové) kosti
1 kskousek celerové bulvy
1 kspórku (20 cm)
1 kspetržele
1 ksmrkve
10 kskuliček černého pepře
5 kskuliček nového koření
2,5-3 lvody
2 lžičkysoli
Na játrovou rýži:
200 gvepřových jater
3 ksstroužku česneku
1 ksvejce
1 lžícemásla
strouhanka dle potřeby
muškátový oříšek
majoránka
libeček
pepř
sůl
Na nudle:
1 ksvejce
1 lžícevody (dle potřeby)
1 hrstpolohrubé mouky

Postup:
  1. Maso, kosti, oškrábanou kořenovou zeleninu (vcelku) a zbytek ingrediencí vložíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu, pak plamen stáhneme na minimum a vaříme cca 6 hodin až do změknutí masa
  2. Ze začátku sbíráme pěnu, když je maso měkké, vyjmeme ho a necháme na další použití (např. k rajské omáčce)
  3. Vývar přecedíme (do cedníku si ještě dáme kousek čistého plátna)
  4. Dále s vývarem postupujeme jak jsme zvyklí, já uvařenou zeleninu vyhazuji a dělám čerstvou; na kousku másla zarestuji na kostičky pokrájenou mrkev, celer, petržel a tu pak přidám do vývaru, dále můžeme přidat nudle, játrové či jiné knedlíčky nebo jinou vámi oblíbenou zavářku. Dosolíme dle své chuti.

Příprava játrové rýže:

  1. Játra omyjeme, očistíme, nakrájíme na malé kusy, přidáme vejce, vše rozmixujeme, osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem, česnekem, libečkem, majoránkou
  2. Zahustíme strouhankou tak, aby nám vznikla nepříliš hustá směs, kterou pasírujeme přes struhadlo do vroucí polévky
  3. Zavařujeme 3 minuty.

Příprava nudlí:

  1. Smícháme vejce s moukou a vodou, řádně propracujeme a vytvoříme středně tuhé (vhodné pro rozválení) těsto, které rozválíme na tenký plát
  2. Pak krájíme nudle, které necháme na vále zaschnout.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy