Až 6 hodin vařený vývar z hovězího masa, kostí a kořenové zeleniny, servírovaný s játrovou rýží a domácími nudlemi.
Ingredience:
Na vývar: | |
500 g | hovězí kližky (nebo jiného předního hovězího) |
2 ks | morkové (špikové) kosti |
1 ks | kousek celerové bulvy |
1 ks | pórku (20 cm) |
1 ks | petržele |
1 ks | mrkve |
10 ks | kuliček černého pepře |
5 ks | kuliček nového koření |
2,5-3 l | vody |
2 lžičky | soli |
Na játrovou rýži: | |
200 g | vepřových jater |
3 ks | stroužku česneku |
1 ks | vejce |
1 lžíce | másla |
strouhanka dle potřeby | |
muškátový oříšek | |
majoránka | |
libeček | |
pepř | |
sůl | |
Na nudle: | |
1 ks | vejce |
1 lžíce | vody (dle potřeby) |
1 hrst | polohrubé mouky |
Postup:
- Maso, kosti, oškrábanou kořenovou zeleninu (vcelku) a zbytek ingrediencí vložíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu, pak plamen stáhneme na minimum a vaříme cca 6 hodin až do změknutí masa
- Ze začátku sbíráme pěnu, když je maso měkké, vyjmeme ho a necháme na další použití (např. k rajské omáčce)
- Vývar přecedíme (do cedníku si ještě dáme kousek čistého plátna)
- Dále s vývarem postupujeme jak jsme zvyklí, já uvařenou zeleninu vyhazuji a dělám čerstvou; na kousku másla zarestuji na kostičky pokrájenou mrkev, celer, petržel a tu pak přidám do vývaru, dále můžeme přidat nudle, játrové či jiné knedlíčky nebo jinou vámi oblíbenou zavářku. Dosolíme dle své chuti.
Příprava játrové rýže:
- Játra omyjeme, očistíme, nakrájíme na malé kusy, přidáme vejce, vše rozmixujeme, osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem, česnekem, libečkem, majoránkou
- Zahustíme strouhankou tak, aby nám vznikla nepříliš hustá směs, kterou pasírujeme přes struhadlo do vroucí polévky
- Zavařujeme 3 minuty.
Příprava nudlí:
- Smícháme vejce s moukou a vodou, řádně propracujeme a vytvoříme středně tuhé (vhodné pro rozválení) těsto, které rozválíme na tenký plát
- Pak krájíme nudle, které necháme na vále zaschnout.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová