REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí pomalu tažený vývar s játrovou rýží a nudlemi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Až 6 hodin vařený vývar z hovězího masa, kostí a kořenové zeleniny, servírovaný s játrovou rýží a domácími nudlemi.


Ingredience:
Na vývar:
500 ghovězí kližky (nebo jiného předního hovězího)
2 ksmorkové (špikové) kosti
1 kskousek celerové bulvy
1 kspórku (20 cm)
1 kspetržele
1 ksmrkve
10 kskuliček černého pepře
5 kskuliček nového koření
2,5-3 lvody
2 lžičkysoli
Na játrovou rýži:
200 gvepřových jater
3 ksstroužku česneku
1 ksvejce
1 lžícemásla
strouhanka dle potřeby
muškátový oříšek
majoránka
libeček
pepř
sůl
Na nudle:
1 ksvejce
1 lžícevody (dle potřeby)
1 hrstpolohrubé mouky

Postup:
  1. Maso, kosti, oškrábanou kořenovou zeleninu (vcelku) a zbytek ingrediencí vložíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu, pak plamen stáhneme na minimum a vaříme cca 6 hodin až do změknutí masa
  2. Ze začátku sbíráme pěnu, když je maso měkké, vyjmeme ho a necháme na další použití (např. k rajské omáčce)
  3. Vývar přecedíme (do cedníku si ještě dáme kousek čistého plátna)
  4. Dále s vývarem postupujeme jak jsme zvyklí, já uvařenou zeleninu vyhazuji a dělám čerstvou; na kousku másla zarestuji na kostičky pokrájenou mrkev, celer, petržel a tu pak přidám do vývaru, dále můžeme přidat nudle, játrové či jiné knedlíčky nebo jinou vámi oblíbenou zavářku. Dosolíme dle své chuti.

Příprava játrové rýže:

  1. Játra omyjeme, očistíme, nakrájíme na malé kusy, přidáme vejce, vše rozmixujeme, osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem, česnekem, libečkem, majoránkou
  2. Zahustíme strouhankou tak, aby nám vznikla nepříliš hustá směs, kterou pasírujeme přes struhadlo do vroucí polévky
  3. Zavařujeme 3 minuty.

Příprava nudlí:

  1. Smícháme vejce s moukou a vodou, řádně propracujeme a vytvoříme středně tuhé (vhodné pro rozválení) těsto, které rozválíme na tenký plát
  2. Pak krájíme nudle, které necháme na vále zaschnout.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy