REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tři recepty, které vám chutí připomenou dovolenou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Většina z nás má již po dovolené. Bohužel. Chcete-li si vyvolat příjemné pocity a opět si vychutnat chuť dovolené a příjemných zážitků, vyzkoušejte z pohodlí domova recepty, které jsou typické pro indonéskou, francouzskou a egyptskou gastronomii. Suroviny pro jejich přípravu seženete bez problémů i v naší zeměpisné šířce.


Indonésie: Pokud jste navštívili Indonésii, tak jste jistě zažili gastronomické zemětřesení. Indonéská kuchyně je od evropské velmi rozdílná, protože se vyžívá v pestrosti, neotřelých kombinacích a pikantních chutích. „Základem indonéského jídelníčku je rýže, ať už vařená, nebo smažená a často ji místní lidé jí i k snídani. Indonésané se vyžívají v ostrých omáčkách jako je sójová omáčka ketjap manis nebo pálivá omáčka sambal. Mezi hojně užívané koření, které jídlům propůjčuje typickou chuť, je chilli, kurkuma nebo různé ořechy. Maso je v Indonésii poměrně drahou surovinou, takže ho v jídelníčku najdeme o mnoho méně, než jsme zvyklí v našich poměrech. Nejvíce je zastoupeno v menu rybí, skopové a kuřecí maso,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Připravte si doma recept inspirovaný Indonésií z pera Mgr. Kateřiny Šimkové.

Recept inspirovaný Indonésií: Salát s grilovaným masem a arašídovým sambalem

 

 

Francie: Francouzská gastronomie má své výsadní postavení a patří oprávněně mezi nejoceňovanější kuchyně světa. Úroveň zpracování jídel a kvalitních surovin při každém soustu vyvolávají blažené pocity. Připravili jsme pro vás recept na slaný francouzský koláč zvaný quiche. Kořeny této francouzské speciality sahají až do 16. století. Velkou výhodou slaných koláčů je jejich variabilnost a můžete je plnit surovinami „co dům dal“. Chcete-li však udělat dojem na stolovníky, vyzkoušejte ho s kvalitním francouzským sýrem. Náš recept využívá kozího sýru značky Soignon, který má ve Francii více než 120letou tradici. Sýr ve formě podlouhlého válečku s bílou plísní na povrchu je oceňován pro svoji specifickou vůni i jemnou chuť. Je vyrobený z pasterizovaného kozího mléka. Váleček můžete rozkrájet na stejně velká kolečka a vytvořit na koláči rovnoměrnou mozaiku. Servírováním v koláčové formě pak bude quiche nejen chuťovým zážitkem, ale i pastvou pro oči.

Recept: Quiche s kozím sýrem a špenátem

 

 

Střední východ: Falafel najdete napříč gastronomií Středního východu. Setkáte se s ním od Egypta, přes Izrael po Libanon. Jedná se o zpravidla kuličky (někdy i placičky) z rozemleté cizrny, která se může případně zkombinovat s drcenými zelenými fazolemi Fava. Vzniklá směs je pak samozřejmě dochucena pikantním kořením, jako je koriandr, česnek nebo římský kmín. Kuličky se mohou ještě doplnit posekanou čerstvou petrželovou natí, než se osmaží na oleji nebo na sucho upečou v troubě. Tento vegetariánský pokrm je plný rostlinných proteinů, vlákniny, vitamínu C a B a dalších látek. Můžete si ho vychutnat v pita chlebu, se salátem nebo hummusem a z jídla tak udělat rychlou chuťovku, předkrm, nebo hlavní chod. Opět variabilita pokrmu je na vaší chuti experimentovat. Pro některé strávníky může být zcela vegetariánská varianta neprůchodná a tak níže najdete variaci falafelu pro masožravce.

Recept: Cizrnový falafel se slaninou a sýrem

 

 

Další recepty z celého světa najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty světové kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy