REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tři recepty, které vám chutí připomenou dovolenou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Většina z nás má již po dovolené. Bohužel. Chcete-li si vyvolat příjemné pocity a opět si vychutnat chuť dovolené a příjemných zážitků, vyzkoušejte z pohodlí domova recepty, které jsou typické pro indonéskou, francouzskou a egyptskou gastronomii. Suroviny pro jejich přípravu seženete bez problémů i v naší zeměpisné šířce.


Indonésie: Pokud jste navštívili Indonésii, tak jste jistě zažili gastronomické zemětřesení. Indonéská kuchyně je od evropské velmi rozdílná, protože se vyžívá v pestrosti, neotřelých kombinacích a pikantních chutích. „Základem indonéského jídelníčku je rýže, ať už vařená, nebo smažená a často ji místní lidé jí i k snídani. Indonésané se vyžívají v ostrých omáčkách jako je sójová omáčka ketjap manis nebo pálivá omáčka sambal. Mezi hojně užívané koření, které jídlům propůjčuje typickou chuť, je chilli, kurkuma nebo různé ořechy. Maso je v Indonésii poměrně drahou surovinou, takže ho v jídelníčku najdeme o mnoho méně, než jsme zvyklí v našich poměrech. Nejvíce je zastoupeno v menu rybí, skopové a kuřecí maso,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Připravte si doma recept inspirovaný Indonésií z pera Mgr. Kateřiny Šimkové.

Recept inspirovaný Indonésií: Salát s grilovaným masem a arašídovým sambalem

 

 

Francie: Francouzská gastronomie má své výsadní postavení a patří oprávněně mezi nejoceňovanější kuchyně světa. Úroveň zpracování jídel a kvalitních surovin při každém soustu vyvolávají blažené pocity. Připravili jsme pro vás recept na slaný francouzský koláč zvaný quiche. Kořeny této francouzské speciality sahají až do 16. století. Velkou výhodou slaných koláčů je jejich variabilnost a můžete je plnit surovinami „co dům dal“. Chcete-li však udělat dojem na stolovníky, vyzkoušejte ho s kvalitním francouzským sýrem. Náš recept využívá kozího sýru značky Soignon, který má ve Francii více než 120letou tradici. Sýr ve formě podlouhlého válečku s bílou plísní na povrchu je oceňován pro svoji specifickou vůni i jemnou chuť. Je vyrobený z pasterizovaného kozího mléka. Váleček můžete rozkrájet na stejně velká kolečka a vytvořit na koláči rovnoměrnou mozaiku. Servírováním v koláčové formě pak bude quiche nejen chuťovým zážitkem, ale i pastvou pro oči.

Recept: Quiche s kozím sýrem a špenátem

 

 

Střední východ: Falafel najdete napříč gastronomií Středního východu. Setkáte se s ním od Egypta, přes Izrael po Libanon. Jedná se o zpravidla kuličky (někdy i placičky) z rozemleté cizrny, která se může případně zkombinovat s drcenými zelenými fazolemi Fava. Vzniklá směs je pak samozřejmě dochucena pikantním kořením, jako je koriandr, česnek nebo římský kmín. Kuličky se mohou ještě doplnit posekanou čerstvou petrželovou natí, než se osmaží na oleji nebo na sucho upečou v troubě. Tento vegetariánský pokrm je plný rostlinných proteinů, vlákniny, vitamínu C a B a dalších látek. Můžete si ho vychutnat v pita chlebu, se salátem nebo hummusem a z jídla tak udělat rychlou chuťovku, předkrm, nebo hlavní chod. Opět variabilita pokrmu je na vaší chuti experimentovat. Pro některé strávníky může být zcela vegetariánská varianta neprůchodná a tak níže najdete variaci falafelu pro masožravce.

Recept: Cizrnový falafel se slaninou a sýrem

 

 

Další recepty z celého světa najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty světové kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Cheesecake tak, jak ho neznáte

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy