Připravili jsme pro vás recept na slaný francouzský koláč zvaný quiche. Kořeny této francouzské speciality sahají až do 16. století. Velkou výhodou slaných koláčů je jejich variabilnost a můžete je plnit surovinami „co dům dal“. Chcete-li však udělat dojem na stolovníky, vyzkoušejte ho s kvalitním francouzským sýrem.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | špaldové hladké mouky |
170 g | másla |
5 lžic | studené vody |
Na náplň: | |
300 g | baby špenátu |
200 g | kozího sýru Bûche de chèvre affinée Soignon |
250 ml | sójové smetany |
4 ks | vejce |
3 ks | cibule |
1 ks | stroužek česneku |
Na ozdobu: | |
cherry rajčátka | |
olivový olej | |
rozmarýn | |
rukola |
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto. Máslo pokojové teploty spojíme s vodou a moukou v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a vložíme alespoň na 30 minut do lednice.
- Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si špenát a cibulku.
- Špenát propláchneme vodou a cibuli si nakrájíme na měsíčky. Do dvou kastrolů dáme rozpustit máslo a olivový olej. Do jednoho dáme stroužek česneku a suchý, omytý špenát. Špenát necháme zvadnout a prohřát.
- Do druhého dáme cibuli a necháme zkaramelizovat (může trvat až 30 minut).
- Nyní si vyndáme těsto z lednice a necháme lehce povolit. Poté ho vyválíme na pomoučněném vále a vložíme do koláčové formy.
- Těsto propícháme vidličkou a vložíme na 15 minut do trouby.
- Mezitím si připravíme zbytek náplně. Do misky dáme vejce, sůl, pepř, smetanu a promícháme.
- Na upečený korpus rozprostřeme špenát, cibuli a zbytek náplně. Na náplň poklademe kolečka kozího sýru a dáme opět do trouby na 40-50 minut. Quiche by měl být upečený krásně dozlatova.
- Podávat můžeme quiche studený i teplý ozdobený rozmarýnem se salátkem z rukoly a rajčátek.
Recept k článku: Tři recepty, které vám chutí připomenou dovolenou
Poznámka:Autorem fotografie i receptu je Soignon.