Jedna z variací na tradičný slaný francouský koláč. Vyzkoušejte tento osvědčený recept prověřený generacemi kuchařských mistrů fancouské kuchyně.
Ingredience:
Korpus: | |
360 g | hladké mouky |
170 g | smetanového sirupu |
115 g | studeného másla |
2 ks | žloutky |
1 ks | celé vajíčko |
čerstvé bylinky – rozmarýn | |
pepř | |
sůl | |
Náplň: | |
250 g | brynzy |
200 g | Jamón Serrano (španělská šunka) postačí libová česká šunka |
200 g | smetanového sýru |
180 g | créme fraiche |
180 g | parmezánu |
200 ml | smetany na vaření 12 % |
4 ks | vejce |
olivový olej | |
bylinky | |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
forma, mouka na vál |
Postup:
- Z másla a mouky si vyrobíme drobenku a postupně přimícháváme vejce se smetanovým sýrem, sůl a najemno nasekaný rozmarýn. Vše důkladně zpracujeme do těsta. Následně těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme na hodinku odležet v chladničce.
- V oddělené misce smícháme smetanový sýr, créme fraiche, smetanu na vaření a vajíčka. Přisypeme najemno nastrouhaný parmazán (trochu odložíme na posypání na závěr) a 125 g brynzy. Přidáme bylinky, sůl a pepř. Tuto směs odložíme bokem.
- Vychlazené těsto vyválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím dno i boky dortové formy v průměru 23 cm. Zbylé těsto nožíkem seřízneme. Na dno roztrousíme zbylou brynzu, španělskou šunku a rozmarýn. Vylijeme quichovou směs a posypeme zbylým parmezánem a olivovým olejem.
- Pečeme při 185 stupních asi 30 – 35 minut. Podávat ho můžeme zchlazený, když se lépe krájí nebo pokojové teploty.
Recept k článku: Pestrobarevný podzim ve vaší kuchyni