REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svěží ovocné tartaletky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bez křehkých košíčků bohatě zdobených ovocem se neobejde žádná francouzská pekárna ani cukrárna. Na jejich přípravu se používá i dortové těsto, na základě kterého se běžně připravují i nejrůznější koláče, včetně (v případě absence cukru) i těch slaných. Ve spojení s lehkým krémem a čerstvým ovocem jsou ale chuťovkou, která pohladí oko i chuťové pohárky.


Ingredience:
Na tartaletky:
250 ghladké mouky
125 gmásla
70 gcukru krupice
2 ksvaječné žloutky
kapka vanilkového extraktu
špetka soli
Na krém Patissiere:
200 gcukr krupice
125 gmásla
55 gkukuřičného škrobu
4 ksvaječné žloutky
1/2 lmléka
vanilkový extrakt
vanilkový lusk

Postup:
  1. Nejlepší je začít u přípravy tartaletek s krémem, ten totiž potřebuje svůj čas, aby stihnul stydnout a tuhnout; do rendlíku vlijeme mléko, přidáme vanilkový extrakt, semínka vanilkového lusku a nakonec i lusk samotný, ty krém krásně provoní a dodají mu správnou chuť, mléko a vanilku necháme za občasného míchání pomalu prohřívat
  2. Mezi tím si v míse kuchyňského robotu KitchenAid utřeme žloutky s cukrem, těsně pod bodem varu stáhneme mléko z plotny, vyjmeme vanilkový lusk, mléko vlijeme ke žloutkům a cukru a důkladně promícháme, ke směsi přidáme kukuřičný škrob a opět vaříme, tentokrát už jen asi dvě minuty, během kterých by měl krém začít krásně houstnout, důležité je krém po celou dobu pečlivě míchat, aby se nesrazil a nevytvořily se v něm hrudky
  3. Ttím je krém hotov, stačí přikrýt potravinářskou fólií, chvíli nechat odpočinout v pokojové teplotě a nakonec nechat stydnout v chladničce
  4. Nyní k přípravě těsta; tentokrát utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky, špetku soli a vanilkový extrakt, ačkoliv si francouzští mistři zakládají na ruční přípravě, užití kuchyňského robota ani v tomto případě není na škodu, jakmile je směs hladká, stačí přidat mouku, nejprve se nám vytvoří drobenka, snadno z ní ale vypracujeme krásné a hladké těsto, i to potřebuje svých alespoň třicet minut v ledničce
  5. Tartaletky mají nejčastěji podobu větších košíčků, pokud je k dispozici nemáte, lze použít i jiné menší formičky, nebo například formu na minikoláčky od KitchenAid, která díky nepřilnavému povrchu skvěle poslouží i v tomto případě
  6. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka, která do formiček následně vtlačíme
  7. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20 minut
  8. K vychlazenému krému přidáme 125 g másla, které jsme nechali povolit v pokojové teplotě a jednu lžíci moučkového cukru, krémem naplníme košíčky po okraj a nyní už přichází řada jen na naši vlastní fantazii a hravost, díky které jsou tartaletky tak oblíbeným zážitkem.
Poznámka:

Autorka textu i fotografií Radka Luňáková z blogu „Makronky Malý Princ“, najít ho můžete na blog.kitchenaid.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy