REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svěží ovocné tartaletky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bez křehkých košíčků bohatě zdobených ovocem se neobejde žádná francouzská pekárna ani cukrárna. Na jejich přípravu se používá i dortové těsto, na základě kterého se běžně připravují i nejrůznější koláče, včetně (v případě absence cukru) i těch slaných. Ve spojení s lehkým krémem a čerstvým ovocem jsou ale chuťovkou, která pohladí oko i chuťové pohárky.


Ingredience:
Na tartaletky:
250 ghladké mouky
125 gmásla
70 gcukru krupice
2 ksvaječné žloutky
kapka vanilkového extraktu
špetka soli
Na krém Patissiere:
200 gcukr krupice
125 gmásla
55 gkukuřičného škrobu
4 ksvaječné žloutky
1/2 lmléka
vanilkový extrakt
vanilkový lusk

Postup:
  1. Nejlepší je začít u přípravy tartaletek s krémem, ten totiž potřebuje svůj čas, aby stihnul stydnout a tuhnout; do rendlíku vlijeme mléko, přidáme vanilkový extrakt, semínka vanilkového lusku a nakonec i lusk samotný, ty krém krásně provoní a dodají mu správnou chuť, mléko a vanilku necháme za občasného míchání pomalu prohřívat
  2. Mezi tím si v míse kuchyňského robotu KitchenAid utřeme žloutky s cukrem, těsně pod bodem varu stáhneme mléko z plotny, vyjmeme vanilkový lusk, mléko vlijeme ke žloutkům a cukru a důkladně promícháme, ke směsi přidáme kukuřičný škrob a opět vaříme, tentokrát už jen asi dvě minuty, během kterých by měl krém začít krásně houstnout, důležité je krém po celou dobu pečlivě míchat, aby se nesrazil a nevytvořily se v něm hrudky
  3. Ttím je krém hotov, stačí přikrýt potravinářskou fólií, chvíli nechat odpočinout v pokojové teplotě a nakonec nechat stydnout v chladničce
  4. Nyní k přípravě těsta; tentokrát utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky, špetku soli a vanilkový extrakt, ačkoliv si francouzští mistři zakládají na ruční přípravě, užití kuchyňského robota ani v tomto případě není na škodu, jakmile je směs hladká, stačí přidat mouku, nejprve se nám vytvoří drobenka, snadno z ní ale vypracujeme krásné a hladké těsto, i to potřebuje svých alespoň třicet minut v ledničce
  5. Tartaletky mají nejčastěji podobu větších košíčků, pokud je k dispozici nemáte, lze použít i jiné menší formičky, nebo například formu na minikoláčky od KitchenAid, která díky nepřilnavému povrchu skvěle poslouží i v tomto případě
  6. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka, která do formiček následně vtlačíme
  7. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20 minut
  8. K vychlazenému krému přidáme 125 g másla, které jsme nechali povolit v pokojové teplotě a jednu lžíci moučkového cukru, krémem naplníme košíčky po okraj a nyní už přichází řada jen na naši vlastní fantazii a hravost, díky které jsou tartaletky tak oblíbeným zážitkem.
Poznámka:

Autorka textu i fotografií Radka Luňáková z blogu „Makronky Malý Princ“, najít ho můžete na blog.kitchenaid.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy