REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pestrobarevný podzim ve vaší kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podzim hýří všemi barvami, které lákají k experimentování. Dopřejte své kuchyni nádech nových chutí. Přinášíme vám pár receptů, které doplní pestrobarevnou scenérii za oknem vaší kuchyně. Vychutnejte si podzim plnými doušky s útokem na všechny smysly.


Recepty připravila Renáta Hečkova z blogu kolachella.blogspot.com. Více receptů naleznete na blog.kitchenaid.cz

 

Fíkový tart s ricottovo-tvarohovým krémem a datlovým sirupem

Ingredience

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 70 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • 70 g práškového cukru
  • 1 vejce

Riccotovo-tvarohová náplň:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 200 g riccoty
  • datlový sirup podle chuti
  • citrónová kůra z jednoho citrónu

Dozdobení:

  • fíky
  • datlový sirup
  • ořechy

Postup:

Suché ingredience potřebné na těsto prosejeme do větší mísy. Přidáme studené máslo a vytvoříme drobenku, do které následně přidáme i vejce. Těsto pěkně zpracujeme na jemnou kouli, nejlépe v mixéru, aby se máslo netopilo v rukách. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme vychladnout aspoň 1 hodinu. Vychladnuté těsto rozválíme a vložíme na dno i okraje do koláčové formy a z vrchu přejedeme válečkem na těsto, abychom se zbavili přebytečného těsta. Dno formy propíchneme vidličkou a vložíme do lednice. Formu s těstem vyložíme papírem na pečení a nasypeme na ní fazole (hrách, rýže, pohanka, cizrna). Korpus na tart pečeme 12-15 minut při 180 stupních. Všechny ingredience určeně na nádivku včetně vanilkových zrníček vyšleháme ručně metličkou do husté konzistence, kterou naplníme vychladnutý korpus a dámě na několik hodin do ledničky. Těsně před podáváním na tart uložíme fíky pokrájené na tenké plátky a na pánvi posypeme opečenými anebo oříšky podle chuti. Na závěr pochoutku přelejeme sirupem.

 

 
Rozmarýnový quiche s brynzou, parmezánem a Jamón Serrano

Ingredience

Korpus:

  • 360 g hladké mouky
  • 115 g studeného másla
  • 170 g smetanového sirupu
  • 1 celé vajíčko
  • 2 žloutky
  • sůl, pepř, čerstvé bylinky – rozmarýn

Náplň:

  • 200 g smetanového sýru
  • 180 g créme fraiche
  • 4 vejce
  • 200 ml 12% smetany na vaření
  • 180 g parmezánu
  • 250 g brynzy
  • 200 g Jamón Serrano (španělská šunka) postačí libová česká šunka
  • sůl, pepř, bylinky
  • olivový olej

Postup:

Z másla a mouky si vyrobíme drobenku a postupně přimícháváme vejce se smetanovým sýrem, sůl a najemno nasekaný rozmarýn. Vše důkladně zpracujeme do těsta. Následně těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme na hodinku odležet v chladničce. V oddělené misce smícháme smetanový sýr, créme fraiche, smetanu na vaření a vajíčka. Přisypeme najemno nastrouhaný parmazán (trochu odložíme na posypání na závěr) a 125 g brynzy. Přidáme bylinky, sůl a pepř. Tuto směs odložíme bokem. Vychlazené těsto vyválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím dno i boky dortové formy v průměru 23 cm. Zbylé těsto nožíkem seřízneme. Na dno roztrousíme zbylou brynzu, španělskou šunku a rozmarýn. Vylijeme quichovou směs a posypeme zbylým parmezánem a olivovým olejem. Pečeme při 185 stupních asi 30 – 35 minut. Podávat ho můžeme zchlazený, když se lépe krájí nebo pokojové teploty.

 

 
Italská Focaccia s čerstvým rozmarýnem a sušenými rajčaty

Ingredience

  • 500 g chlebové mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 7 g suchého droždí
  • tymián, rozmarýn
  • 2 lžičky uzené Maldon soli
  • kukuřičná krupice na vysypání formy
  • olivový olej
  • sušená rajčata
  • čerstvý rozmarýn, sůl

Postup:

Úvodem je třeba nechat těsto zpracovat a nechat kynout. V teplé vodě rozmícháme suché droždí a necháme rozpustit. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a bylinky. Vlijeme vodu s droždím a na nízkých až středních otáčkách budeme hníst těsto přibližně 6 minut. Těsto vyložíme z mixéru na moukou pomoučený vál, jemně párkrát prohněteme a vložíme do skleněné mísy. Přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně 45 minut. Menší plech vymažeme olejem a posypeme kukuřičnou krupicí. Zajistíme tím křupavou kůrku. Pokud nemáte kukuřičnou mouku, použijte strouhanku nebo hrubou mouku. Po prvním vykynutí těsto rovnoměrně vyložíme na plech a prsty důkladně propícháme celé těsto. Svrchu naskládáme sušená rajčata a rozmarýn. Opět prsty zatlačíme a polijeme olivovým olejem. Zakryjeme fólií nebo teplou mokrou utěrkou a necháme opět kynout, tentokrát přibližně hodinu. Krásné kynuté Focaccia pečeme při 220 stupních asi 20 minut. Pozor, rajčata mají tendenci spáleny, tak ke konci pečení Foccacia pozorně sledujte.

 

 
Zoodles – cuketové nudle

Ingredience:

  • 3 menší cukety
  • 5 stroužků česneku
  • chilli vločky
  • olivový olej
  • hrst královských krevet
  • sůl, pepř
  • limetka
  • nať libovolná

Postup:

Připravíme si cuketové nudličky, nejlépe pomocí škrabkou. Následně si na olivovém oleji opečeme nakrájené stroužky česneku s chilli vločkami a na krátkou chvíli přidáme i krevety. Po 2 minutách přidáme nudle a dusíme maximálně 2 – 3 minuty. Opepříme, přidáme nať a podáváme.

 

 
Recepty připravila Renáta Hečkova z blogu kolachella.blogspot.com. Více receptů naleznete na blog.kitchenaid.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Bílý jogurt bez laktózy od Hollandie jednoznačně vyhrál svou kategorii v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2019

Bezlaktózový jogurt od české mlékárny Hollandia převálcoval svými kvalitami konkurenci v jedné z nejpočetněji obsazené kategorii soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019. Produkty z mléka hodnotilo 23 nezávislých odborníků na konci dubna. Bílý jogurt bez laktózy si podmanil porotce především svou chutí, která je příjemně jogurtově kyselá, což není u výrobků bez laktózy zvykem.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování či využití čerstvých meruněk

Meruňky jsou skvělé čerstvé, jen tak, ale také po staletí patří mezi oblíbené suroviny mnoha světových kuchyní, včetně té naší české! V tomto výběru vyzkoušených receptů jsme prohledali za vás naši databázi a našli pro vás ty nejlepší recepty, co v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz máme na zpracování nebo využití právě meruněk.

číst dále ...

Bezlepkové pečení, a navíc v bio kvalitě? Konečně si doma upečete oblíbené koláče!

Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

číst dále ...

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v  posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

číst dále ...

Malá třešňová kuchařka – ty nejlepší recepty s třešněmi

Když přijde sezóna třešní, je třeba třešně rychle zpracovat. Můžeme je zavařit, naložit celé, nebo uchovat například ve formě džemů či marmelád. Z třešní lze také připravit mnoho úžasných dobrot. Asi nejčastěji je využíváme jako součást různých dezertů, ale dají se také upravit jako příloha k různým masům, či z nich udělat skvělou polévku. Z třešní ale můžeme vyrobit i sladké šťávy či lahodné alkoholické likéry. Inspirujte se tímto výběrem TOP receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Není kráva jako kráva. Která je na mléko a která na maso? A jaký kousek hovězího je ten nejlepší?

Vyznat se podrobněji v jednotlivých plemenech krav náleží většinou jen opravdovým odborníkům. Chcete se i vy trochu poučit a zjistit, která kráva z farmy je na mléko, a za jakým plemenem zajet na statek pro to nejlepší maso? Náš článek vám navíc poradí i s tím, jaký kus masa si při koupi vybrat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy