REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pestrobarevný podzim ve vaší kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podzim hýří všemi barvami, které lákají k experimentování. Dopřejte své kuchyni nádech nových chutí. Přinášíme vám pár receptů, které doplní pestrobarevnou scenérii za oknem vaší kuchyně. Vychutnejte si podzim plnými doušky s útokem na všechny smysly.


Recepty připravila Renáta Hečkova z blogu kolachella.blogspot.com. Více receptů naleznete na blog.kitchenaid.cz

 

Fíkový tart s ricottovo-tvarohovým krémem a datlovým sirupem

Ingredience

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 70 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • 70 g práškového cukru
  • 1 vejce

Riccotovo-tvarohová náplň:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 200 g riccoty
  • datlový sirup podle chuti
  • citrónová kůra z jednoho citrónu

Dozdobení:

  • fíky
  • datlový sirup
  • ořechy

Postup:

Suché ingredience potřebné na těsto prosejeme do větší mísy. Přidáme studené máslo a vytvoříme drobenku, do které následně přidáme i vejce. Těsto pěkně zpracujeme na jemnou kouli, nejlépe v mixéru, aby se máslo netopilo v rukách. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme vychladnout aspoň 1 hodinu. Vychladnuté těsto rozválíme a vložíme na dno i okraje do koláčové formy a z vrchu přejedeme válečkem na těsto, abychom se zbavili přebytečného těsta. Dno formy propíchneme vidličkou a vložíme do lednice. Formu s těstem vyložíme papírem na pečení a nasypeme na ní fazole (hrách, rýže, pohanka, cizrna). Korpus na tart pečeme 12-15 minut při 180 stupních. Všechny ingredience určeně na nádivku včetně vanilkových zrníček vyšleháme ručně metličkou do husté konzistence, kterou naplníme vychladnutý korpus a dámě na několik hodin do ledničky. Těsně před podáváním na tart uložíme fíky pokrájené na tenké plátky a na pánvi posypeme opečenými anebo oříšky podle chuti. Na závěr pochoutku přelejeme sirupem.

 

 
Rozmarýnový quiche s brynzou, parmezánem a Jamón Serrano

Ingredience

Korpus:

  • 360 g hladké mouky
  • 115 g studeného másla
  • 170 g smetanového sirupu
  • 1 celé vajíčko
  • 2 žloutky
  • sůl, pepř, čerstvé bylinky – rozmarýn

Náplň:

  • 200 g smetanového sýru
  • 180 g créme fraiche
  • 4 vejce
  • 200 ml 12% smetany na vaření
  • 180 g parmezánu
  • 250 g brynzy
  • 200 g Jamón Serrano (španělská šunka) postačí libová česká šunka
  • sůl, pepř, bylinky
  • olivový olej

Postup:

Z másla a mouky si vyrobíme drobenku a postupně přimícháváme vejce se smetanovým sýrem, sůl a najemno nasekaný rozmarýn. Vše důkladně zpracujeme do těsta. Následně těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme na hodinku odležet v chladničce. V oddělené misce smícháme smetanový sýr, créme fraiche, smetanu na vaření a vajíčka. Přisypeme najemno nastrouhaný parmazán (trochu odložíme na posypání na závěr) a 125 g brynzy. Přidáme bylinky, sůl a pepř. Tuto směs odložíme bokem. Vychlazené těsto vyválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím dno i boky dortové formy v průměru 23 cm. Zbylé těsto nožíkem seřízneme. Na dno roztrousíme zbylou brynzu, španělskou šunku a rozmarýn. Vylijeme quichovou směs a posypeme zbylým parmezánem a olivovým olejem. Pečeme při 185 stupních asi 30 – 35 minut. Podávat ho můžeme zchlazený, když se lépe krájí nebo pokojové teploty.

 

 
Italská Focaccia s čerstvým rozmarýnem a sušenými rajčaty

Ingredience

  • 500 g chlebové mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 7 g suchého droždí
  • tymián, rozmarýn
  • 2 lžičky uzené Maldon soli
  • kukuřičná krupice na vysypání formy
  • olivový olej
  • sušená rajčata
  • čerstvý rozmarýn, sůl

Postup:

Úvodem je třeba nechat těsto zpracovat a nechat kynout. V teplé vodě rozmícháme suché droždí a necháme rozpustit. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a bylinky. Vlijeme vodu s droždím a na nízkých až středních otáčkách budeme hníst těsto přibližně 6 minut. Těsto vyložíme z mixéru na moukou pomoučený vál, jemně párkrát prohněteme a vložíme do skleněné mísy. Přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně 45 minut. Menší plech vymažeme olejem a posypeme kukuřičnou krupicí. Zajistíme tím křupavou kůrku. Pokud nemáte kukuřičnou mouku, použijte strouhanku nebo hrubou mouku. Po prvním vykynutí těsto rovnoměrně vyložíme na plech a prsty důkladně propícháme celé těsto. Svrchu naskládáme sušená rajčata a rozmarýn. Opět prsty zatlačíme a polijeme olivovým olejem. Zakryjeme fólií nebo teplou mokrou utěrkou a necháme opět kynout, tentokrát přibližně hodinu. Krásné kynuté Focaccia pečeme při 220 stupních asi 20 minut. Pozor, rajčata mají tendenci spáleny, tak ke konci pečení Foccacia pozorně sledujte.

 

 
Zoodles – cuketové nudle

Ingredience:

  • 3 menší cukety
  • 5 stroužků česneku
  • chilli vločky
  • olivový olej
  • hrst královských krevet
  • sůl, pepř
  • limetka
  • nať libovolná

Postup:

Připravíme si cuketové nudličky, nejlépe pomocí škrabkou. Následně si na olivovém oleji opečeme nakrájené stroužky česneku s chilli vločkami a na krátkou chvíli přidáme i krevety. Po 2 minutách přidáme nudle a dusíme maximálně 2 – 3 minuty. Opepříme, přidáme nať a podáváme.

 

 
Recepty připravila Renáta Hečkova z blogu kolachella.blogspot.com. Více receptů naleznete na blog.kitchenaid.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy