REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pestrobarevný mangold jako lahodný zázrak, který vás učaruje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

vte z něj lahodný salát, netradiční pesto či třeba originální polévku – uvidíte sami, že kouzlení s touto pochoutkou vás mile překvapí chutí i nádhernými odstíny, jež rozzáří i fádní pokrmy. Mangold pochází ze Středomoří, a i když si své příznivce získává pomaleji než špenát, jemuž se přípravou, vzhledem i chutí nápadně podobá, určitě stojí za to dát mu šanci. Jeho sezóna začíná koncem května a zpravidla trvá až do prvních podzimních mrazíků. Během léta tak máte spoustu času si tuto barevnou lahůdku oblíbit i pořádně vychutnat.


Využití se meze nekladou

Zelené listy mangoldu jsou známé pro svou charakteristicky jemnou chuť a používají se třeba při přípravě polévek, salátů, slaných koláčů, ovocných šťáv nebo pesta. Pozornost ale upoutají především křupavé řapíky, které mohou být bílé, červené, žluté nebo dokonce fialové. Jsou relativně hutné, vyžadují delší tepelnou úpravu a chutí mohou připomínat chřest. Hodí se k zapékání, vaření v páře nebo jako příloha k masu.

I za jednoduchým salátem stojí kvalitní suroviny

Při přípravě jakýchkoliv receptů zkuste sáhnout po produktech ekologického zemědělství, které jsou v obchodech označeny logy biolistu či biozebry. Pokud nakupujete biopotraviny nebalené, nezapomeňte se prodávajícího zeptat na certifikát, kterým by měl původ vždy prokázat. Pamatujte na to, že když je něco ze zahrádky, nemusí to být nutně bio. Bio smí být označována pouze certifikovaná a kontrolovaná potravina!

Ekologické zemědělství se řídí přísnou evropskou i národní legislativou, na jejíž dodržování dohlíží čtyři kontrolní organizace – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Minimálně jednou ročně prochází celý řetězec kompletní kontrolou od prvovýroby až po distribuci. Mimo pravidelné každoroční kontroly je navíc ekologický způsob hospodaření kontrolován také například ze strany Státní veterinární správy nebo Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Zaujal vás svět ekologického zemědělství a rádi byste zjistili více? Na stránkách myjsmebio.cz najdete nepřeberné množství informací, které se vám určitě budou hodit!

Pro potraviny v bio kvalitě můžete vyrazit přímo na ekofarmy. Pakliže si nejste jisti, kterou najdete ve vašem okolí, na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio je pomocí interaktivních map jednoduše vyhledáte a zároveň si prohlédnete nejaktuálnější nabídku.

 

Podrobné recepty se objeví po kliknutí na příslušný název receptu nebo jeho fotografii!

 

 

 

 

TIP na závěr:

Lokální bio lahůdky v podobě nejčerstvější zeleniny, ale třeba také bylinek, najdete na Ekofarmě Šelongovi. Ta se nachází v Moravskoslezském kraji a svou produkci nabízí ve formě bedýnkových systémů prostřednictvím komunitou podporovaného zemědělství. Více o farmě se dozvíte na farma-selongovi.webnode.cz.

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím. Více, nejen o BIO, nejdete v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!

Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!

číst dále ...

Václavky hlásí podzim

K typicky podzimním druhům hub patří václavky (Armillaria). Vyrůstají hojně právě koncem září kdy má svátek Václav. Václavky patří mezi parazitické dřevokazné houby, rostou jak na mrtvém, tak živém dřevě jehličnanů a listnáčů i dřevním odpadu ponořeném v zemi. Lesníci tuto houbu nemají v oblibě, jakmile se totiž usídlí na živých stromech, dost rychle a aktivně je zahubí. Dřevo napadené některými druhy václavek v noci chladně zeleně světélkuje. Dříve tak vyvolalo pověrčivý strach a nechalo vzniknout pověrám o bludičkách. Někdy se václavky, za studeného léta, objevují i v červenci a srpnu. Jedna z mála lupenatých hub, kterou houbaři berou na milost a často sbírají. Václavky mají mnoho lidových názvů jako hromadilka, honcula, kolopěnka, podpníček, podzimka, či fafrlinka.

číst dále ...

Obliba mušlí roste: Naučte se je připravovat jako v restauraci

Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

číst dále ...

Netradiční perník z jablek snadno a rychle

S příchodem podzimu nastává čas sklízet jablka. Jeden z nejrozšířenějších druhů ovoce má široké uplatnění nejen v české gastronomii. Populární ingrediencí je při přípravě moučníků stejně jako jablečné pálenky, calvadosu. S tímto ovocem se zkrátka dají dělat učiněné zázraky. U nás jablka nejčastěji končí ve štrúdlu nebo se z nich vyrábí povidla. Pokud hledáte inspiraci, co dalšího z jablek připravit, zkuste třeba netradiční perník podle našeho receptu.

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

“K dobrému jídlu nepotřebuješ stříbrnou vidličku”

Autorem tohoto výroku je americký šéfkuchař celebrit Paul Prudhomme, který vařil i na dvou prezidentských inauguracích. Dobré jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí domova se svými nejbližšími, pokud do něj vložíte kousek sebe a připravíte ho s láskou. S recepty vám pomůže další oblíbený šéfkuchař Gabo Kocák, který 1. října na TV Paprika představí recepty mezinárodní kuchyně v nové kuchařské show Celý svet na panvici.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy