Francouzský recept na chutné suflé servírované například se švestkami podušenými na víně.
Ingredience:
Na 4 porce: | |
4 ks | vejce |
80 g | sýra Madeland |
50 g | krupice |
40 g | cukru |
125 ml | mléka |
2 lžíce | másla |
špetka soli | |
formičky na suflé |
Postup:
1. Oddělíme žloutky od bílků, z bílku ušleháme tuhý sníh
2. Pomalu ohříváme mléko, přidáme do něj špetku soli a 20 g cukru, pozvolna přisypeme krupic a za stálého míchání povaříme
3. Nádobu odstavíme ze zdroje tepla, do krupicové kaše vmícháme žloutky a 1 lžíci povoleného másla, necháme zchladit
4. Sýr nastrouháme na jemno a spolu s ušlehanými bílky ho vmícháme do vychladlé kaše
5. Trouby vyhřejeme na 180 °C, formičky na suflé vymastíme a posypeme zbylým cukrem
6. Formičky naplníme hmotou z krupice a sýra a dáme do trouby, pečeme 20 minut, v žádném případě po dobu pečení troubu neotevíráme, jinak se vám suflé zdrcne!
7. Po 20 minutách zvyšte výkon o 20 stupňů a pečemedalších 20 minut, právě zvýšení teploty zajistí, že hmota vyběhne a vytvoří zlatohnědou čepičku.
Jako přílohu podáváme podušené švestky.