REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chuťovky, oblíbené občerstvení mnoha oslav, mejdanů a párty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednohubky, chlebíčky, kanapky, plněná vejce, masové a sýrové kuličky, různé tyčinky z těsta, smažené křupavé lupínky ze zeleniny, široká paleta salátů, obložené mísy a mnoho dalších chuťovek patří mezi oblíbené pohoštění jak mezi hosty, tak hostiteli pro svoji rozmanitou chuť, barevnou harmonii a atraktivní vzhled. A hostitel navíc může předvést svoji fantazii, důvtip, nápaditost a kuchařský um. V neposlední řadě se chuťovky dají jíst ve stoje, a korzovat s nimi, což je jejich asi největší předností.


Pestrobarevný stůl plný rozmanitých chutí je z nich připraven jakoby mávnutím kouzelného proutku a to často v krátkém čase, bez dlouhých příprav, mnohdy bez velkých nákladů, často z potravin, které má hostitel po ruce při nečekané návštěvě. Je ovšem rozdíl mezi chuťovkami podávaných na nákladných slavnostních banketech, rautech, firemních večírcích a soukromých večírcích a rodinných oslavách a rychlém pohoštění při nečekané návštěvě a to jak cenově, tak v přípravě, která je na banketech a rautech většinou dílem profesionálních kuchařů.

Jedno však mají všechny chuťovky společné. Neslouží jen k nasycení, ale hodí se jen tak, na zub, na spravení chuti, nebo aby nám lépe chutnaly nápoje, bez kterých se neobejde žádná oslava. A také často mají za úkol připravit chuťové buňky na hlavní chod, či chody.

Některé chuťovky se hodí k vínu, pivu, či chlazeným nealkoholickým nápojům, jiné zase ke kávě kávě či čaji. Při rodinných a přátelských oslavách patři neodmyslitelně k pohoštění jednohubky.

 

Škola vaření - chuťovky

 

Jednohubky a kanapky

Tradiční česká jednohubka je kolečko rohlíku natřené pomazánkou či jen máslem, ozdobená kouskem sýra, šunky či kolečkem klobásy a kouskem zeleniny. Variant je nespočet a každý hostitel považuje svůj výtvor za nejlepší. V posledních letech se však i u nás začaly objevovat na slavnostních stolech i kanapky, což jsou také takové jednohubky, ale podávané ve světě. Základem kanapky je většinou krekr (slaná sušenka) nebo i pečivo, třeba kostičky černého chleba. Základ kanapky ale může tvořit i kolečko okurky, nebo ředkvičky a variant obloh je opět mnoho. Fantazii ani ve světě se meze nekladou. Tak pokud budete chtít vyzkoušet nějaký nový recept, nebo se jen tak inspirovat, recepty na jednohubky a kanapky najdet zde:

Chlebíčky, to je další oblíbená chuťovka na českých stolech. Ty nesmí chybět ani na stole o vánocích, Silvestru, při rodinných oslavách, firemních večírcích atd. Základem chlebíčků jsou nakrájené plátky veky namazané nejrůznějšími druhy pomazánek, nebo máslem a pokladené opět vším množným. V dnešní době se také preferují chlebíčky z tmavého chleba. Mnoho nápadů a receptů na zdobení chlebíčků najdet v naší databázi zde: chuťovky, jednohubky, kanapky.

 

Škola vaření - chuťovky

 

Další oblíbené chuťovky

Velmi žádané jsou například plněná vejce, variant na náplně opět desítky, většinou se utře žloutek s různými přísadami.

V oblibě jsou také malé pečené masové kuličky různých chutí a sýrové kuličky ze strouhaných sýrů, většinou ochucené ořechy, česnekem a bylinkami. K nim se hodí malé banketní pečivo, které se krásně vleze do ruky nebo na dezertní talířek například právě při korozování sálem.

Při občerstení na routech a oslavách nesmí chybět různé tyčinky, preclíky, drobné pečivo slané chuti k vínu a pivu, receptů je opět mnoho. Stačí kliknout zde a dostanete se do naší databáze receptů slaných chuťovek.

 

Škola vaření - chuťovky

 

Chuťovky ze zeleniny a ovoce, zeleninové (ovocné) saláty

Stále větší oblibu si poslední léta získávají chuťovky ze zeleniny. Cestu do našich srdcí našly pečené lupínky a hranolky z celeru, červené řepy, cibulové kroužky a další. Zelenina, ale i ovoce, má své nenahraditelné místo i při zdobení chuťovek.

Zvláštní kategorií pak tvoří saláty, které v dnešní honbě za štíhlou linií a zdravotním životním stravováním mají také své nenahraditelné místo. Na rautech nesmí chybět zeleninové, ovocné, těstovinové a míchané saláty. Většinou se na stůl podávají ve velkých mísách a host si porci nandá na malý talířek či misku sám. Ovšem klasický bramborový salát na chlebíčkách, ale i různé pikantní saláty podávané na talířkách jsou stálou součástí oslav již stovky let!

 

Škola vaření - chuťovky

 

Obložené mísy jsou stále in!

Obložené mísy, opět tradiční součást slavnostního stolu. Mísy mohou být nákladné a příprava časově náročná, ale i při nečekané návštěvě můžeme narychlo nakrájet na mísu vše co nám poskytne lednice a spižírna a vytvořit tak rychlé, ale přitom vkusné občerstvení. Je-li návštěva ohlášená předem, je jasné, že přípravě a výběru surovin věnujeme větší péči a přípravu.

 

A několik rad na závěr

Jíme i očima tak nepodceňujte přípravu a celkový vzhled chuťovek a na jejich aranžováním a servírováním si dejte záležet! Použité indegrience při výrobě chuťovek by se měly vzájemně doplňovat a přitom chuťově ladit a hlavně by měly být čerstvé. Ovšem pozor, aby se vaše snaha, být za každou cenu originální, nepřeměnila v jedno velké fiasko! I u tvorby a výrovby chuťovek patří to známé – v jednoduchosti je krása. Pak se vám určitě nestane, co pejskovi a kočičce, když spolu pekly dosrt.

 

Text D. Marounek, volně upraveno ReceptyOnLine.cz, foto: D. Marounek, některé fotografie dodala galerie Fotky-foto.cz, okurková rolka T. Buranská

Další recepty k tématu: K pivu nebo vínu, slané pochutinyPomazánky, slané krémy a pěny, paštiky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

“K dobrému jídlu nepotřebuješ stříbrnou vidličku”

Autorem tohoto výroku je americký šéfkuchař celebrit Paul Prudhomme, který vařil i na dvou prezidentských inauguracích. Dobré jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí domova se svými nejbližšími, pokud do něj vložíte kousek sebe a připravíte ho s láskou. S recepty vám pomůže další oblíbený šéfkuchař Gabo Kocák, který 1. října na TV Paprika představí recepty mezinárodní kuchyně v nové kuchařské show Celý svet na panvici.

číst dále ...

Podzimní recepty s kvalitními potravinami

Léto je za námi a na dveře již klepe podzim. Stromy a keře začínají hrát různými barvami, zemědělci sklízejí jedny z posledních druhů zeleniny a ovoce a příroda se začíná připravovat na první mrazíky, které co nevidět dorazí. S příchodem chladnějších dnů postupně měníme nejen svůj šatník, ve kterém se začínají objevovat bundy a kabáty, ale i náš jídelníček začíná obsahovat více pokrmů, které zasytí a zahřejí. A právě proto jsme si pro vás připravili recepty, které se k tomuto počasí dokonale hodí. Bramboráčky na sádle s křenovým zelím, pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou či karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Obliba mušlí roste: Naučte se je připravovat jako v restauraci

Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

číst dále ...

Hrušky jako sladký symbol podzimu. Vychutnejte si je v lákavých receptech

I když letní měsíce utekly jako voda, období, kdy si můžeme užívat sezónní ovoce, ještě zdaleka nekončí! I pestrobarevný podzim v Česku totiž nabízí dobroty, s nimiž můžeme v kuchyni báječně čarovat. Sáhněte tentokrát třeba po hruškách a nechte se inspirovat našimi recepty!

číst dále ...

Naučte se péct kuře jako mistr

Křupavá kůžička, šťavnaté maso a skvělá chuť. Pečené kuře je na jídelníčku českých domácností stálicí. Umíte ho ale upéct tak, aby se opravdu povedlo na jedničku? Osvěžte si základní postupy a zjistěte, kde při přípravě možná děláte chyby. Každý z nás ročně sní téměř 30 kg drůbežího masa a z velké části se jedná především o kuřecí. Za jeho oblibou stojí hned několik faktorů – je lehce stravitelné, obsahuje hodně bílkovin a méně tuku než jiné druhy masa a najdeme v něm i řadu vitaminů a minerálů jako fosfor, hořčík či železo. Obrovskou výhodou je i jeho variabilita, protože kuře můžeme v kuchyni snadno zpracovat celé. A jak si ho co nejlépe upéct?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy