REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chuťovky, oblíbené občerstvení mnoha oslav, mejdanů a párty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - chuťovkyJednohubky, chlebíčky, kanapky, plněná vejce, masové a sýrové kuličky, různé tyčinky z těsta, smažené křupavé lupínky ze zeleniny, široká paleta salátů, obložené mísy a mnoho dalších chuťovek patří mezi oblíbené pohoštění jak mezi hosty, tak hostiteli pro svoji rozmanitou chuť, barevnou harmonii a atraktivní vzhled. A hostitel navíc může předvést svoji fantazii, důvtip, nápaditost a kuchařský um. V neposlední řadě se chuťovky dají jíst ve stoje, a korzovat s nimi, což je jejich asi největší předností.


Pestrobarevný stůl plný rozmanitých chutí je z nich připraven jakoby mávnutím kouzelného proutku a to často v krátkém čase, bez dlouhých příprav, mnohdy bez velkých nákladů, často z potravin, které má hostitel po ruce při nečekané návštěvě. Je ovšem rozdíl mezi chuťovkami podávaných na nákladných slavnostních banketech, rautech, firemních večírcích a soukromých večírcích a rodinných oslavách a rychlém pohoštění při nečekané návštěvě a to jak cenově, tak v přípravě, která je na banketech a rautech většinou dílem profesionálních kuchařů.

Jedno však mají všechny chuťovky společné. Neslouží jen k nasycení, ale hodí se jen tak, na zub, na spravení chuti, nebo aby nám lépe chutnaly nápoje, bez kterých se neobejde žádná oslava. A také často mají za úkol připravit chuťové buňky na hlavní chod, či chody.

Některé chuťovky se hodí k vínu, pivu, či chlazeným nealkoholickým nápojům, jiné zase ke kávě kávě či čaji. Při rodinných a přátelských oslavách patři neodmyslitelně k pohoštění jednohubky.

 

Škola vaření - chuťovky

 

Jednohubky a kanapky

Tradiční česká jednohubka je kolečko rohlíku natřené pomazánkou či jen máslem, ozdobená kouskem sýra, šunky či kolečkem klobásy a kouskem zeleniny. Variant je nespočet a každý hostitel považuje svůj výtvor za nejlepší. V posledních letech se však i u nás začaly objevovat na slavnostních stolech i kanapky, což jsou také takové jednohubky, ale podávané ve světě. Základem kanapky je většinou krekr (slaná sušenka) nebo i pečivo, třeba kostičky černého chleba. Základ kanapky ale může tvořit i kolečko okurky, nebo ředkvičky a variant obloh je opět mnoho. Fantazii ani ve světě se meze nekladou. Tak pokud budete chtít vyzkoušet nějaký nový recept, nebo se jen tak inspirovat, recepty na jednohubky a kanapky najdet zde:

Chlebíčky, to je další oblíbená chuťovka na českých stolech. Ty nesmí chybět ani na stole o vánocích, Silvestru, při rodinných oslavách, firemních večírcích atd. Základem chlebíčků jsou nakrájené plátky veky namazané nejrůznějšími druhy pomazánek, nebo máslem a pokladené opět vším množným. V dnešní době se také preferují chlebíčky z tmavého chleba. Mnoho nápadů a receptů na zdobení chlebíčků najdet v naší databázi zde: chuťovky, jednohubky, kanapky.

 

Škola vaření - chuťovky

 

Další oblíbené chuťovky

Velmi žádané jsou například plněná vejce, variant na náplně opět desítky, většinou se utře žloutek s různými přísadami.

V oblibě jsou také malé pečené masové kuličky různých chutí a sýrové kuličky ze strouhaných sýrů, většinou ochucené ořechy, česnekem a bylinkami. K nim se hodí malé banketní pečivo, které se krásně vleze do ruky nebo na dezertní talířek například právě při korozování sálem.

Při občerstení na routech a oslavách nesmí chybět různé tyčinky, preclíky, drobné pečivo slané chuti k vínu a pivu, receptů je opět mnoho. Stačí kliknout zde a dostanete se do naší databáze receptů slaných chuťovek.

 

Škola vaření - chuťovky

 

Chuťovky ze zeleniny a ovoce, zeleninové (ovocné) saláty

Stále větší oblibu si poslední léta získávají chuťovky ze zeleniny. Cestu do našich srdcí našly pečené lupínky a hranolky z celeru, červené řepy, cibulové kroužky a další. Zelenina, ale i ovoce, má své nenahraditelné místo i při zdobení chuťovek.

Zvláštní kategorií pak tvoří saláty, které v dnešní honbě za štíhlou linií a zdravotním životním stravováním mají také své nenahraditelné místo. Na rautech nesmí chybět zeleninové, ovocné, těstovinové a míchané saláty. Většinou se na stůl podávají ve velkých mísách a host si porci nandá na malý talířek či misku sám. Ovšem klasický bramborový salát na chlebíčkách, ale i různé pikantní saláty podávané na talířkách jsou stálou součástí oslav již stovky let!

 

Škola vaření - chuťovky

 

Obložené mísy jsou stále in!

Obložené mísy, opět tradiční součást slavnostního stolu. Mísy mohou být nákladné a příprava časově náročná, ale i při nečekané návštěvě můžeme narychlo nakrájet na mísu vše co nám poskytne lednice a spižírna a vytvořit tak rychlé, ale přitom vkusné občerstvení. Je-li návštěva ohlášená předem, je jasné, že přípravě a výběru surovin věnujeme větší péči a přípravu.

 

A několik rad na závěr

Jíme i očima tak nepodceňujte přípravu a celkový vzhled chuťovek a na jejich aranžováním a servírováním si dejte záležet! Použité indegrience při výrobě chuťovek by se měly vzájemně doplňovat a přitom chuťově ladit a hlavně by měly být čerstvé. Ovšem pozor, aby se vaše snaha, být za každou cenu originální, nepřeměnila v jedno velké fiasko! I u tvorby a výrovby chuťovek patří to známé – v jednoduchosti je krása. Pak se vám určitě nestane, co pejskovi a kočičce, když spolu pekly dosrt.

 

Text D. Marounek, volně upraveno ReceptyOnLine.cz, foto: D. Marounek, některé fotografie dodala galerie Fotky-foto.cz, okurková rolka T. Buranská

 

Další recepty k tématu: K pivu nebo vínu, slané pochutinyPomazánky, slané krémy a pěny, paštiky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy