Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chuťovky, oblíbené občerstvení mnoha oslav, mejdanů a párty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednohubky, chlebíčky, kanapky, plněná vejce, masové a sýrové kuličky, různé tyčinky z těsta, smažené křupavé lupínky ze zeleniny, široká paleta salátů, obložené mísy a mnoho dalších chuťovek patří mezi oblíbené pohoštění jak mezi hosty, tak hostiteli pro svoji rozmanitou chuť, barevnou harmonii a atraktivní vzhled. A hostitel navíc může předvést svoji fantazii, důvtip, nápaditost a kuchařský um. V neposlední řadě se chuťovky dají jíst ve stoje, a korzovat s nimi, což je jejich asi největší předností.


Pestrobarevný stůl plný rozmanitých chutí je z nich připraven jakoby mávnutím kouzelného proutku a to často v krátkém čase, bez dlouhých příprav, mnohdy bez velkých nákladů, často z potravin, které má hostitel po ruce při nečekané návštěvě. Je ovšem rozdíl mezi chuťovkami podávaných na nákladných slavnostních banketech, rautech, firemních večírcích a soukromých večírcích a rodinných oslavách a rychlém pohoštění při nečekané návštěvě a to jak cenově, tak v přípravě, která je na banketech a rautech většinou dílem profesionálních kuchařů.

Jedno však mají všechny chuťovky společné. Neslouží jen k nasycení, ale hodí se jen tak, na zub, na spravení chuti, nebo aby nám lépe chutnaly nápoje, bez kterých se neobejde žádná oslava. A také často mají za úkol připravit chuťové buňky na hlavní chod, či chody.

Některé chuťovky se hodí k vínu, pivu, či chlazeným nealkoholickým nápojům, jiné zase ke kávě kávě či čaji. Při rodinných a přátelských oslavách patři neodmyslitelně k pohoštění jednohubky.

 

Škola vaření - chuťovky

 

Jednohubky a kanapky

Tradiční česká jednohubka je kolečko rohlíku natřené pomazánkou či jen máslem, ozdobená kouskem sýra, šunky či kolečkem klobásy a kouskem zeleniny. Variant je nespočet a každý hostitel považuje svůj výtvor za nejlepší. V posledních letech se však i u nás začaly objevovat na slavnostních stolech i kanapky, což jsou také takové jednohubky, ale podávané ve světě. Základem kanapky je většinou krekr (slaná sušenka) nebo i pečivo, třeba kostičky černého chleba. Základ kanapky ale může tvořit i kolečko okurky, nebo ředkvičky a variant obloh je opět mnoho. Fantazii ani ve světě se meze nekladou. Tak pokud budete chtít vyzkoušet nějaký nový recept, nebo se jen tak inspirovat, recepty na jednohubky a kanapky najdet zde:

Chlebíčky, to je další oblíbená chuťovka na českých stolech. Ty nesmí chybět ani na stole o vánocích, Silvestru, při rodinných oslavách, firemních večírcích atd. Základem chlebíčků jsou nakrájené plátky veky namazané nejrůznějšími druhy pomazánek, nebo máslem a pokladené opět vším množným. V dnešní době se také preferují chlebíčky z tmavého chleba. Mnoho nápadů a receptů na zdobení chlebíčků najdet v naší databázi zde: chuťovky, jednohubky, kanapky.

 

Škola vaření - chuťovky

 

Další oblíbené chuťovky

Velmi žádané jsou například plněná vejce, variant na náplně opět desítky, většinou se utře žloutek s různými přísadami.

V oblibě jsou také malé pečené masové kuličky různých chutí a sýrové kuličky ze strouhaných sýrů, většinou ochucené ořechy, česnekem a bylinkami. K nim se hodí malé banketní pečivo, které se krásně vleze do ruky nebo na dezertní talířek například právě při korozování sálem.

Při občerstení na routech a oslavách nesmí chybět různé tyčinky, preclíky, drobné pečivo slané chuti k vínu a pivu, receptů je opět mnoho. Stačí kliknout zde a dostanete se do naší databáze receptů slaných chuťovek.

 

Škola vaření - chuťovky

 

Chuťovky ze zeleniny a ovoce, zeleninové (ovocné) saláty

Stále větší oblibu si poslední léta získávají chuťovky ze zeleniny. Cestu do našich srdcí našly pečené lupínky a hranolky z celeru, červené řepy, cibulové kroužky a další. Zelenina, ale i ovoce, má své nenahraditelné místo i při zdobení chuťovek.

Zvláštní kategorií pak tvoří saláty, které v dnešní honbě za štíhlou linií a zdravotním životním stravováním mají také své nenahraditelné místo. Na rautech nesmí chybět zeleninové, ovocné, těstovinové a míchané saláty. Většinou se na stůl podávají ve velkých mísách a host si porci nandá na malý talířek či misku sám. Ovšem klasický bramborový salát na chlebíčkách, ale i různé pikantní saláty podávané na talířkách jsou stálou součástí oslav již stovky let!

 

Škola vaření - chuťovky

 

Obložené mísy jsou stále in!

Obložené mísy, opět tradiční součást slavnostního stolu. Mísy mohou být nákladné a příprava časově náročná, ale i při nečekané návštěvě můžeme narychlo nakrájet na mísu vše co nám poskytne lednice a spižírna a vytvořit tak rychlé, ale přitom vkusné občerstvení. Je-li návštěva ohlášená předem, je jasné, že přípravě a výběru surovin věnujeme větší péči a přípravu.

 

A několik rad na závěr

Jíme i očima tak nepodceňujte přípravu a celkový vzhled chuťovek a na jejich aranžováním a servírováním si dejte záležet! Použité indegrience při výrobě chuťovek by se měly vzájemně doplňovat a přitom chuťově ladit a hlavně by měly být čerstvé. Ovšem pozor, aby se vaše snaha, být za každou cenu originální, nepřeměnila v jedno velké fiasko! I u tvorby a výrovby chuťovek patří to známé – v jednoduchosti je krása. Pak se vám určitě nestane, co pejskovi a kočičce, když spolu pekly dosrt.

 

Text D. Marounek, volně upraveno ReceptyOnLine.cz, foto: D. Marounek, některé fotografie dodala galerie Fotky-foto.cz, okurková rolka T. Buranská

Další recepty k tématu: K pivu nebo vínu, slané pochutinyPomazánky, slané krémy a pěny, paštiky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 10 díl

Ryby v jídelníčku našich předků jsou známé po staletí, rybářské řemeslo patří k jedněm z nejstarších řemesel vůbec. Archeologické nálezy říčního rybářství jako jsou vrše, sítě, či udice atd., dokazují, že na našem území se rybařilo už mezi 8.-9. stoletím. První rybníky pro chov ryb, než je začal budovat Jakub Krčín, nechala vybudovat církev už v 11. století. Nejprve byla ryba považována za postní pokrm. První rybníky vznikaly především u klášterů. Mělo to důvod, rybí maso si pak mohla církev dopřát v hojné míře po celý rok, především pak právě v době půstu.

číst dále ...

Nejlepší chutě regionálních potravin: autentické suroviny a domácí recepty

Připravili jsme si pro vás recepty, které vypráví příběhy toho nejlepšího, co naše krajina nabízí. Najdete v nich výrobky, které byly s láskou vyrobeny pouze z regionálních surovin. Série receptů přetváří tyto výrobky do rafinovaných pokrmů, které si vás získají svou chutí i autenticitou. Tentokrát vybíráme to nejlepší z Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého kraje a z Kraje Vysočina. Maso, paštiky, uzeniny, ale i sirupy s označením Regionální potravina s sebou nesou tu výhodu, díky které si dokážete najít místo na mapě, kde vznikají, kde žijí a v jakých podmínkách jsou chována zvířata a kde se pěstují bylinky. Díky označení Regionální potravina tak máte záruku nejen kvality suroviny, ale víte, že chovatelské a pěstitelské činnosti podléhají přísným pravidlům a jsou pravidelně kontrolovány. Na nic nečekejme a pojďme se pustit do receptů, které se mohou stát perlou vaší kuchyně.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Vitana vám přináší pět nových druhů koření

Postavte se rázně proměnlivému počasí letošní zimy a připravte se na jaro v plné síle! Oblíbená značka Vitana vám přináší pět nových druhů koření, které lidé od pradávna využívají k přirozené podpoře nejen imunitního systému…

číst dále ...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které tento měsíc soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se jim získat čtyři stříbrné medaile. Dvě v seniorské a dvě v juniorské kategorii. Na této prestižní soutěži se sešlo více než 1200 účastníků, 88 týmů a přibližně 500 individuálních vystavovatelů z 55 zemí. V obou hlavních soutěžních kategoriích dominovali Seveřané, jak u seniorů, tak u juniorů. Finové se umístili na prvním místě, následováni Švýcary a třemi dalšími týmy ze Skandinávie. Češi si vedli dobře, umístili se v horní části druhé poloviny startovního pole v oblasti “stříbrných medailí”. Celkově si odnesli 16. místo, což je zlepšení o dvě příčky oproti minulému klání v roce 2020.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků