REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.


Začneme asi tím nejznámějším, vánočkou. První zmínky o vánočce (není vyloučena starší historie), je ze 16. stol., za jejich předchůdce lze pokládat například koláč pletený, jak uvádí pramen z dob panování Karla IV. Za dlouhá léta prošla drobnými proměnami. V minulosti byla pojmenována jako húska nebo calta a někde se v Čechách dodnes setkáváme s nejrůznějšími pojmenováními – pletenice, pletanka, štědrovice, štědrovečernice, štricka, štrucla, žemle, ceplík. Dříve vánočku mohli péct pouze cechovní řemeslníci – pekaři. Od 18. století si je začali lidé péct doma sami. První z doma upečených vánoček měl dostat hospodář, aby se mu urodilo hojně obilí. Velká vánočka se na závěr štědrovečerní večeře rozkrájela. Někde z ní o Štědrém večeru dávali po krajíčku dobytku, aby byl zdravý a neškodily mu zlé síly …

1.

Cukrářská vánočka – Vánočka ze dvou kynutých těst, potřená rozšlehaným vejcem a posypaná mandlemi, upečená v troubě dozlatova.

 

2.

Vánočka podle Josefa Maršálka – Vánočka, jak má být! Vyzkoušejte tento originální recept od mistra pekaře a cukráře Josefa Maršálka. Jen se rozplývá na jazyku. Je skvělá jak na snídani, potřená například máslem a nějakou domácí marmeládou, tak i jako sladké mlsání například k dobré kávě.

 

3.

Strúdl, nebo-li jablečný závin – Dnes se běžně strúdl peče v Česku po celý rok, ale z historického hlediska patřil právě jablečný štrúdl k Vánocům, tak jako Ježíšek, či Vánoční stromeček.

Křehký štrúdlík – Další variace na téma štrúdl či jablečný závin. Tento recept je podle Naďi Indruchové, skvělé kuchařky, fotografky a amatérské gastronomické publicistky.

 

4.

Maltošny – Starý recept ze Šumavy na malé pečené štrúdličky. Recept na těsto je původní, náplň vylepšená o nasekané ořechy a rozinky. Je to obdoba štrúdlu z listového těsta, z dávky je 6 malých štrúdlíků.

 

5.

Dalšími typickými představiteli vánočního pečiva na českém vánočním stole je Biskupský chlebíček. Existuje mnoho variant, vždy jde ale o sladké pečivo plněné různými dobrotami, jako kandovaným ovocem, oříšky…

Ovocný chlebíček – Další ze zimních receptů od blogerky Karolíny Kamberské, která tento recept připravila ve spolupráci s firmou Fino. Recept je inspirovaný recepturou na klasický biskupský chlebíček.

 

6.

Biskupský chlebíček – Do tohoto sladkého moučníku můžeme přidat rozličné dobroty, které máme ve spíži: mandle, rozinky, oříšky, třešně, zavařenou pomerančovou kůru, zavařené dýně nebo i čokoládu.

 

7.

Když tu předkládáme vánoční recepty na pečené vánoční pečivo, nesmíme zapomenout ani na klasické vánoční štoly. Štola nebo také štóla, rozhodně patří k českým vánocům. Štóly pečeme s předstihem, aby se pěkně rozležely a zvláčněly.

Štóla s mandlemi a rozinkami – Vánoční pečivo, sladká štóla plněná kandovanou pomerančovou i citronovou kůrou, rozinkami a sekanými mandlemi.

 

8.

Štola z Vysočiny – Tradiční vánoční štola z polohrubé mouky a mouky Zlatka, moučkového a vanilkového cukru, měkkého vaničkového tvarohu, margarínu, vajec a dalších ingrediencí. Štola podle tohoto receptu je výborná, vláčná!

 

9.

Štědrák – Tento skládaný dort se pravidelně objevoval na stolech našich babiček a prababiček o vánočním čase. Dnes jde o téměř zapomenutou záležitost, ale rozhodně doporučujeme si tento recept vyzkoušet!

 

10.

Linecký dort – Naše babičky pekly linecký dort hlavně na podzim, kdy bylo dostatek jablek, ale nesměl chybět ani na vánočním stole.

 

11.

Kolednice – Další staročeský recept, tentokrát na kynuté buchtičky plněné makovou náplní, upečené v troubě, pak obalené v javorovém sirupu ochuceném rumem a v nastrouhaném perníku. Kolednice se pekly o vánočním čase a také na den Tří králů, kdy se dávaly koledníkům jako výslužka.

 

12.

Kynutý závin s ořechovou a makovou náplní – Závin připravený z rychle kynutého těsta naplněného ořechovou a makovou náplní. Další tradiční vánoční recept.

 

13.

Rychlý makový závin – Pokud vám zbylo ještě trošku máku a nechcete jej skladovat, upečte si rychlý makový závin. Tuhle rychlovku vykouzlíte do hodiny. Umletí máku je asi tou nejnáročnější prací z celého receptu, ale vyplatí se to. Nejvíce to oceníte v okamžiku, kdy se zakousnete do teplého závinu s čerstvě namletým mákem.

 

14.

Vánoční dort – I když je v názvu tohoto receptu dort, je to poněkud zavádějící, protože jde spíše o dezert servírovaný ve skle právě z dortového korpusu a dalších dobrot, než o klasický dort.

 

Další vánoční recepty na na sladké pečivo, moučníky a dezerty najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz například zde:  Staročeská kuchyně, recepty našich babiček / sladké, slané pochutiny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy