REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.


Začneme asi tím nejznámějším, vánočkou. První zmínky o vánočce (není vyloučena starší historie), je ze 16. stol., za jejich předchůdce lze pokládat například koláč pletený, jak uvádí pramen z dob panování Karla IV. Za dlouhá léta prošla drobnými proměnami. V minulosti byla pojmenována jako húska nebo calta a někde se v Čechách dodnes setkáváme s nejrůznějšími pojmenováními – pletenice, pletanka, štědrovice, štědrovečernice, štricka, štrucla, žemle, ceplík. Dříve vánočku mohli péct pouze cechovní řemeslníci – pekaři. Od 18. století si je začali lidé péct doma sami. První z doma upečených vánoček měl dostat hospodář, aby se mu urodilo hojně obilí. Velká vánočka se na závěr štědrovečerní večeře rozkrájela. Někde z ní o Štědrém večeru dávali po krajíčku dobytku, aby byl zdravý a neškodily mu zlé síly …

1.

Cukrářská vánočka – Vánočka ze dvou kynutých těst, potřená rozšlehaným vejcem a posypaná mandlemi, upečená v troubě dozlatova.

 

2.

Vánočka podle Josefa Maršálka – Vánočka, jak má být! Vyzkoušejte tento originální recept od mistra pekaře a cukráře Josefa Maršálka. Jen se rozplývá na jazyku. Je skvělá jak na snídani, potřená například máslem a nějakou domácí marmeládou, tak i jako sladké mlsání například k dobré kávě.

 

3.

Strúdl, nebo-li jablečný závin – Dnes se běžně strúdl peče v Česku po celý rok, ale z historického hlediska patřil právě jablečný štrúdl k Vánocům, tak jako Ježíšek, či Vánoční stromeček.

Křehký štrúdlík – Další variace na téma štrúdl či jablečný závin. Tento recept je podle Naďi Indruchové, skvělé kuchařky, fotografky a amatérské gastronomické publicistky.

 

4.

Maltošny – Starý recept ze Šumavy na malé pečené štrúdličky. Recept na těsto je původní, náplň vylepšená o nasekané ořechy a rozinky. Je to obdoba štrúdlu z listového těsta, z dávky je 6 malých štrúdlíků.

 

5.

Dalšími typickými představiteli vánočního pečiva na českém vánočním stole je Biskupský chlebíček. Existuje mnoho variant, vždy jde ale o sladké pečivo plněné různými dobrotami, jako kandovaným ovocem, oříšky…

Ovocný chlebíček – Další ze zimních receptů od blogerky Karolíny Kamberské, která tento recept připravila ve spolupráci s firmou Fino. Recept je inspirovaný recepturou na klasický biskupský chlebíček.

 

6.

Biskupský chlebíček – Do tohoto sladkého moučníku můžeme přidat rozličné dobroty, které máme ve spíži: mandle, rozinky, oříšky, třešně, zavařenou pomerančovou kůru, zavařené dýně nebo i čokoládu.

 

7.

Když tu předkládáme vánoční recepty na pečené vánoční pečivo, nesmíme zapomenout ani na klasické vánoční štoly. Štola nebo také štóla, rozhodně patří k českým vánocům. Štóly pečeme s předstihem, aby se pěkně rozležely a zvláčněly.

Štóla s mandlemi a rozinkami – Vánoční pečivo, sladká štóla plněná kandovanou pomerančovou i citronovou kůrou, rozinkami a sekanými mandlemi.

 

8.

Štola z Vysočiny – Tradiční vánoční štola z polohrubé mouky a mouky Zlatka, moučkového a vanilkového cukru, měkkého vaničkového tvarohu, margarínu, vajec a dalších ingrediencí. Štola podle tohoto receptu je výborná, vláčná!

 

9.

Štědrák – Tento skládaný dort se pravidelně objevoval na stolech našich babiček a prababiček o vánočním čase. Dnes jde o téměř zapomenutou záležitost, ale rozhodně doporučujeme si tento recept vyzkoušet!

 

10.

Linecký dort – Naše babičky pekly linecký dort hlavně na podzim, kdy bylo dostatek jablek, ale nesměl chybět ani na vánočním stole.

 

11.

Kolednice – Další staročeský recept, tentokrát na kynuté buchtičky plněné makovou náplní, upečené v troubě, pak obalené v javorovém sirupu ochuceném rumem a v nastrouhaném perníku. Kolednice se pekly o vánočním čase a také na den Tří králů, kdy se dávaly koledníkům jako výslužka.

 

12.

Kynutý závin s ořechovou a makovou náplní – Závin připravený z rychle kynutého těsta naplněného ořechovou a makovou náplní. Další tradiční vánoční recept.

 

13.

Rychlý makový závin – Pokud vám zbylo ještě trošku máku a nechcete jej skladovat, upečte si rychlý makový závin. Tuhle rychlovku vykouzlíte do hodiny. Umletí máku je asi tou nejnáročnější prací z celého receptu, ale vyplatí se to. Nejvíce to oceníte v okamžiku, kdy se zakousnete do teplého závinu s čerstvě namletým mákem.

 

14.

Vánoční dort – I když je v názvu tohoto receptu dort, je to poněkud zavádějící, protože jde spíše o dezert servírovaný ve skle právě z dortového korpusu a dalších dobrot, než o klasický dort.

 

Další vánoční recepty na na sladké pečivo, moučníky a dezerty najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz například zde:  Staročeská kuchyně, recepty našich babiček / sladké, slané pochutiny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy