Smrže patří mezi delikatesy! Tyto houby hledáme, spíše než v lese, v křovinách, listnatých hájích s převahou jasanu, osiky, pod růžokvětými keři, pod trnkou, šípkovou růží, nebo pod planými třešněmi. Dávají přednost vápencovému podloží. Jde o vynikající jedlý druh houby cenný časným výskytem. Plodnice se rozkrojí, plní různými nádivkami. Hodí se také do polévek, pomazánek, omáček a salátů. Ve Francii je to druhá nejoblíbenější houba hned po lanýžích. Francouzi ji s oblibou používají i do paštik. U nás roste kolem 10 druhů smržů a praktičtí houbaři je od sebe nerozlišují. Nejběžnější je smrž kuželovitý, smrž obecný, smrž jedlý a smrž koromilný. V tomto článku najdete výběr těch nejlepších receptů na smrže, které najdete v naší databázi internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz
Podrobné recepty se objeví po kliknutí na příslušný název receptu nebo jeho fotografii!
1.
Biftek a ragú ze smržů, šťouchané brambory – V kuchyni jsou smrže vysoce ceněné. Vhodná úprava smržů je jejich plnění mletým masem, nebo je můžeme připravit ve formě ragú, které je skvělé například k biftekům.
2.
Smrže jako příloha – Smrže po lanýžích patří k druhé nejdražší a nejvyhledávanější houbě ve Francii. Vyzkoušejte upravit smrže například jako přílohu k masitým pokrmům.
3.
Smržová omáčka s plátky vepřové kýty – Omáčka ze sušených smržů je rychle připravená a má výraznou chuť.
4.
Smrže na topinkách – Plodnice smržů se rozkrojí, plní různými nádivkami. Hodí se také do pomazánek, omáček a salátů. Ovšem skvěle chutnají také ve směsi na topinky. Tady je náš skvělý recept.
5.
Salát se smrži a chřestem – Smrže a chřest, dvě jarní delikatesy, které k sobě skvěle ladí! Vyzkoušejte tento recept podle Dalibora Marounka, vášnivého mykologa a kuchaře v jednom.
6.
Paštika z kuřecích jater se smrži – Originální recept Dalibora Marounka, vášnivého mykologa a autora několika houbařských kuchařek na luxusní paštiku, za kterou by se nemusel stydět ani kuchař s michelinskou hvězdou! Přitom recept není nijak složitý.
7.
Smrže plněné mletým masem a májovkami – Recept na smrže naplněné mletou hovězí směsí promíchanou s májovkami a dalšími ingrediencemi, v troubě zapečené. Asi nejlepší využití smržů v kuchyni!
8.
Smržovka – dršťková polévka ze smržů – Strukturou klobouku připomínají smrže hovězí dršťky a tak se přímo nabízí uvařit z nich houbovou dršťkovou polévku. Falešná dršťková polévka je z nich opravdu skvělá!
9.
Zvěřinový guláš se smrži – Houby a zvěřina patří k sobě, obě suroviny z lesa skvěle ladí i na talíři. Guláš se smrži je lahůdka, maso můžeme použit srnčí, dančí, nebo jelení. V našem receptu, tedy i na fotkách, bylo použito dančí plecko.
10.
Smrže v sýrové omáčce – Smrže patří mezi lahůdkové houby. Z jara roste i podobná, drobnější kačenka česká, z které můžete tento pokrm také připravit.
11.
Toasty se smrži – Plátky na sucho opečené veky potřené směsí s podušených smržů a šunky, servírované ozdobené petrželkou a červenou paprikou.
12.
Těstovinový salát se smrži – Povařené smrže skvěle chutnají v různých salátech. Vyzkoušejte například tento jednoduchý recept od vášnivého mykologa a zkušeného kuchaře pana Marounka.
13.
Jednohubky se smrži – Neobvyklé jednohubky z jarních hub – smržů podušených na másle. Podávaných na kolečku rohlíku potřeném česnekem. Zdobené koktejlovými rajčátky, petrželkou a pažitkou.
14.
Smrže na čínský způsob – V celku zprudka opečené smrže spolu s pokrájeným pórkem, cuketou a paprikami, dochucené zázvorem, rýžovým vínem a česnekem, servírované promíchané a prohřáté s povařenými čínskými nudlemi.
15.
Plněné zapékané smrže – Smrže naplněné masovou nádivkou, zapečené v troubě. Vyzkoušený recept!
16.
Rizoto s kačenkami (smrži) – Snadno připravené rizoto s minimem surovin. Základ tvoří jarní houba kačenka česká, kterou kromě rýže doplňuje máslo, pažitka, pepř a sůl. Stejně lze připravit i rizoto ze smržů.
Další recepty, nejen na úpravu ryzců, najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLin.cz zde: Recepty jídel, recepty na nápoje, či zde na stránce s výběrem dalších zajímavých receptů.
TOP výběr 16 nejlepších receptů na zpracování a využití rybízu v kuchyni
Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů