REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Top výběr 16-ti nejlepších receptů na úpravu smržů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smrže patří mezi delikatesy! Tyto houby hledáme, spíše než v lese, v křovinách, listnatých hájích s převahou jasanu, osiky, pod růžokvětými keři, pod trnkou, šípkovou růží, nebo pod planými třešněmi. Dávají přednost vápencovému podloží. Jde o vynikající jedlý druh houby cenný časným výskytem. Plodnice se rozkrojí, plní různými nádivkami. Hodí se také do polévek, pomazánek, omáček a salátů. Ve Francii je to druhá nejoblíbenější houba hned po lanýžích. Francouzi ji s oblibou používají i do paštik. U nás roste kolem 10 druhů smržů a praktičtí houbaři je od sebe nerozlišují. Nejběžnější je smrž kuželovitý, smrž obecný, smrž jedlý a smrž koromilný. V tomto článku najdete výběr těch nejlepších receptů na smrže, které najdete v naší databázi internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz


Podrobné recepty se objeví po kliknutí na příslušný název receptu nebo jeho fotografii!

1.

Biftek a ragú ze smržů, šťouchané brambory – V kuchyni jsou smrže vysoce ceněné. Vhodná úprava smržů je jejich plnění mletým masem, nebo je můžeme připravit ve formě ragú, které je skvělé například k biftekům.

 

 

2.

Smrže jako příloha – Smrže po lanýžích patří k druhé nejdražší a nejvyhledávanější houbě ve Francii. Vyzkoušejte upravit smrže například jako přílohu k masitým pokrmům.

 

 

3.

Smržová omáčka s plátky vepřové kýty – Omáčka ze sušených smržů je rychle připravená a má výraznou chuť.

 

 

4.

Smrže na topinkách – Plodnice smržů se rozkrojí, plní různými nádivkami. Hodí se také do pomazánek, omáček a salátů. Ovšem skvěle chutnají také ve směsi na topinky. Tady je náš skvělý recept.

 

 

5.

Salát se smrži a chřestem – Smrže a chřest, dvě jarní delikatesy, které k sobě skvěle ladí! Vyzkoušejte tento recept podle Dalibora Marounka, vášnivého mykologa a kuchaře v jednom.

 

 

6.

Paštika z kuřecích jater se smrži – Originální recept Dalibora Marounka, vášnivého mykologa a autora několika houbařských kuchařek na luxusní paštiku, za kterou by se nemusel stydět ani kuchař s michelinskou hvězdou! Přitom recept není nijak složitý.

 

 

7.

Smrže plněné mletým masem a májovkami – Recept na smrže naplněné mletou hovězí směsí promíchanou s májovkami a dalšími ingrediencemi, v troubě zapečené. Asi nejlepší využití smržů v kuchyni!

 

 

8.

Smržovka – dršťková polévka ze smržů – Strukturou klobouku připomínají smrže hovězí dršťky a tak se přímo nabízí uvařit z nich houbovou dršťkovou polévku. Falešná dršťková polévka je z nich opravdu skvělá!

 

 

9.

Zvěřinový guláš se smrži – Houby a zvěřina patří k sobě, obě suroviny z lesa skvěle ladí i na talíři. Guláš se smrži je lahůdka, maso můžeme použit srnčí, dančí, nebo jelení. V našem receptu, tedy i na fotkách, bylo použito dančí plecko.

 

 

10.

Smrže v sýrové omáčce – Smrže patří mezi lahůdkové houby. Z jara roste i podobná, drobnější kačenka česká, z které můžete tento pokrm také připravit.

 

 

11.

Toasty se smrži – Plátky na sucho opečené veky potřené směsí s podušených smržů a šunky, servírované ozdobené petrželkou a červenou paprikou.

 

 

12.

Těstovinový salát se smrži – Povařené smrže skvěle chutnají v různých salátech. Vyzkoušejte například tento jednoduchý recept od vášnivého mykologa a zkušeného kuchaře pana Marounka.

 

 

13.

Jednohubky se smrži – Neobvyklé jednohubky z jarních hub – smržů podušených na másle. Podávaných na kolečku rohlíku potřeném česnekem. Zdobené koktejlovými rajčátky, petrželkou a pažitkou.

 

 

14.

Smrže na čínský způsob – V celku zprudka opečené smrže spolu s pokrájeným pórkem, cuketou a paprikami, dochucené zázvorem, rýžovým vínem a česnekem, servírované promíchané a prohřáté s povařenými čínskými nudlemi.

 

 

15.

Plněné zapékané smrže – Smrže naplněné masovou nádivkou, zapečené v troubě. Vyzkoušený recept!

 

 

16.

Rizoto s kačenkami (smrži) – Snadno připravené rizoto s minimem surovin. Základ tvoří jarní houba kačenka česká, kterou kromě rýže doplňuje máslo, pažitka, pepř a sůl. Stejně lze připravit i rizoto ze smržů.

 

 

Další recepty, nejen na úpravu ryzců, najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLin.cz zde: Recepty jídel, recepty na nápoje, či zde na stránce s výběrem dalších zajímavých receptů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

číst dále ...

Vaření s dětmi: Proč je důležité zapojovat děti už od útlého věku a co všechno je díky tomu naučíme?

Zapojte své nejmenší do přípravy snídaní, obědů i večeří. Je to nejen nová výzva, ale také cenná aktivita, díky které si děti už v mládí osvojí řadu důležitých dovedností. A co víc, naučíte je jíst zdravě a vyváženě. Vaření je základní dovedností, kterou si děti ponesou i do dospělosti. Pomáhá jim rozumět potravinám, výživě a základním dovednostem v kuchyni. Kromě toho se učí matematiku a vědu při měření ingrediencí a při hlídání teploty a času. Malí pomocníci také rozvíjejí své jemné a hrubé motorické dovednosti při krájení, míchání, tvarování a přípravě jídel. Tyto dovednosti jsou zásadní pro koordinaci ruky a oka.

číst dále ...

Tradiční, ale přesto moderní. Těchto pět odrůd vína patří mezi naši nesmrtelnou klasiku, která ale pořád překvapuje

Odměňujete se víkendem na jižní Moravě nebo ve vinařských Čechách, kde si můžete dopřát svěží víno z místního vinařství? Případně máte svůj večerní rituál se sklenkou našeho vína? A pochutnáváte si spíše na módních výstřelcích, nebo vsázíte na klasiku tradičních odrůd, z kterých však naši šikovní vinaři dokáží vytvořit trendy zázraky? Nejste si jisti, které ty tradiční odrůdy vlastně jsou? Pojďme si je představit.

číst dále ...

Zázračná červená řepa

Červená řepa získává v současné české kuchyni stále větší oblibu. Někomu ji však v mládí neznechutili. Za socialismu, ve školní jídelně, bývala často jako jediná příloha ke školním obědům. Nejvíce je oblíbená v Polsku, na Ukrajině, ale také Rusku a Bělorusku a pobaltských státech. Bez červené řepy klasický boršč prostě neuděláte. Oblibu si získala i jako známý prostředek k posílení imunitního systému a bohatá zásobárna přírodních látek, bránících, kromě jiného, vzniku rakoviny. Zatím se to však bezpečně nepodařilo prokázat, jak tvrdí lidová léčitelství v mnoha státech bývalého východního bloku.

číst dále ...

Žlutá řepa

Při vyslovení slova řepa nás hned napadne červená řepa, řepa cukrovka, nebo krmná řepa. V posledních letech se však objevuje v řetězcích a na farmářských trzích, na zahrádkách u drobných pěstitelů žlutá řepa, někdy nazývaná také zlatá řepa. Není tak běžná jako její příbuzná červená řepa, má ale řadu předností. Je jemnější a sladší, při vaření pak nepouští červenou šťávu, nezbarví vám nádobí, ruce ani oblečení, kuchyň a ani vaše děti.

číst dále ...

Olivy: Španělský klenot i zdravá delikatesa

Olivy jsou jedním z nejcharakterističtějších pokrmů středomořské kuchyně a postupem času si našly své místo i v českých domácnostech. Tyto malé kulaté plody jsou nejen lahodným doplňkem spousty jídel, ale také mají mnoho zdravotních benefitů.

číst dále ...

Chcete si upéct domácí chléb? Nebojte se kombinovat mouky, poradíme jak

Znáte ten pocit, když dostanete chuť na čerstvý křupavý chléb, ale není, kam si pro něj zrovna doběhnout? Právě v tu chvíli přichází na řadu chlebové směsi, které jsou vyladěné do posledního zrnka mouky a můžete je snadno vytáhnout ze skříně. A pokud zrovna žádnou chlebovou směs doma nemáte, můžete si mouky na domácí chléb samozřejmě nakombinovat i sami podle své chuti a požadavků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy