Smrže naplněné mletou hovězí směsí promíchanou s májovkami a dalšími ingrediencemi, v troubě zapečené.
Ingredience:
1 kg | smržů (smrž obecný, pražský - větší plodnice, které jdou plnit) |
500 g | mletého hovězího masa |
300 g | májovek |
100 g | strouhaného sýra |
2 lžíce | másla |
1 dcl | červeného vína |
1 ks | cibule |
mletý zázvor | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Smrže očistíme, rozkrojíme na polovinu a spaříme vařící vodou, necháme vychladnout 2. Májovky pokrájíme na drobno a spolu s nakrájenou cibulí je na másle podusíme doměkka
3. Hovězí mleté maso smícháme s podušenými májovkami, přidáme strouhaný sýr, ochutíme mletým zázvorem, pepřem a solí a důkladně propracujeme
4. Směsí naplníme poloviny smržů, do pekáče vymazaného olejem smrže naskládáme a v troubě pečeme 25-30 minut, během pečení houby několikrát lehce zastříkneme červeným vínem
5. Hotový pokrm podáváme teplý s chlebem, pečivem nebo vařenými brambory.
Autor receptu: Dalibor Marounek