Originální recept Dalibora Marounka, vášnivého mykologa a autora několika houbařských kuchařek na luxusní paštiku, za kterou by se nemusel stydět ani kuchař s michelinskou hvězdou! Přitom recept není nijak složitý.
Ingredience:
1 kg | kuřecích jater |
500 g | čerstvých smržů (nebo 50 g sušených) |
200 g | másla |
5 cl | koňaku |
4 ks | stroužky česneku |
2 lžíce | lanýžového oleje |
muškátový květ | |
tymián | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na polovině másla opečeme kuřecí játra do měkka, až se zatáhnou a změknou, rozmixujeme je, nebo umeleme 2x na hladkou hmotu
2. Na druhé polovině másla, podusíme na drobno nasekané smrže, dusíme asi 20 minut, až se odpaří přebytečná tekutina
3. Dušené smrže promícháme s rozmělněnými játry, hmotu ochutíme koňakem, lanýžovým olejem, česnekem, tymiánem, muškátovým květem, solí, pepřem
4. Směs důkladně promícháme, dáme do formy srnčí hřbet a necháme 24 hodin v lednici odležet a ztuhnout
5. Paštiku krájíme na plátky, podáváme například s bagetkou a zeleninovou přílohou.
Paštiku můžeme rovněž vyrobit z husích jater nebo vepřových, či telecích, která je však nutné důkladně odblanit a pokrájet na menší kousky.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek