REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát z volské tlamy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z Velké kuchařky Viléma Vrabce z roku 1968. Tento salát se dříve prodával i v automatech a bufetech za dob totality. Volskou tlamu lze dnes koupit například u soukromého farmáře, který chová býky a krávy. Salát se opět objevil na českém trhu. Na internetu jsou firmy, které se jeho výrobou zabývají i dnes.


Ingredience:
1 kgočištěné, kůže zbavené volské tlamy (hovězí mulc)
150-200 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 lvody
1 lžícerychlosoli (praganda)
2-3 kscibule
4 kskuličky nového koření
4 kskuličky celého pepře
2 ksbobkové listy
ocet
sůl
Na marinádu:
1 dlvývaru z tlamy
2 lžíceoleje
2 lžíceocta
1 lžíceworchestru
pepř
sůl

Postup:
  1. Tlamu zalijeme vodou, přidáme rychlosůl, vaříme na mírném ohni 2 hodiny. Rychlosůl se přidává, aby maso zrůžovělo, jinak by byla uvařená tlama našedlá.
  2. Vodu slijeme, tlamu důkladně propláchneme, zalijeme čistou vodou, přidáme koření, kořenovou zeleninu, sůl, vaříme na mírném ohni další 2-3 hodiny.
  3. Když tlama změknula, scedíme, trochu vývaru odlijeme, maso necháme vychladnout.
  4. Uvařenou tlamu nakrájíme na tenké plátky, promícháme s proužky cibule.
  5. Vývar s tlamy rozmícháme v hrnku s olejem, octem, hořčicí, worchestrem, ochutíme solí a pepřem. Marinádu nalijeme na salát, promícháme a necháme do druhého dne rozležet.
Doporučení:

Vychlazený salát podáváme s pečivem.

Poznámka:

Text i foto D. Marounek, zdroj: volskatlama.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je fermentace, kvašení, pickles či zavařování neboli sterilace?

Umíte rozlišit pojmy jako fermentace či kvašení? A co Pickles, víte co to je? A co zavaření neboli sterilace. Jaký je rozdíl mezi všemi těmito uvedenými pojmy? Více se dozvíte právě v tomto článku!

číst dále ...

Osvěžte se při letních radovánkách

Léto je v plném proudu. Polovina je již za námi, ale naštěstí máme ještě celý měsíc před sebou. A jak lépe si vychutnat teplé letní večery než s nějakým dobrým drinkem, který skvěle osvěží. Užijte si léto se vším všudy!

číst dále ...

Letní piknik stylově

Sezóna pikniků je zahájena. Ale co všechno na takový dobrý piknik mít s sebou, aby se vydařil a druhá polovička nebo celá rodina a kamarádi byli nadšení? Základem je pohodlí, dobrá nálada, příjemná společnost, kvalitní chutné jídlo a pití. Především s jídlem vám může pomoci Drůbežářský závod Klatovy, který přináší několik tipů na lehké svačinky a plnohodnotná jídla, která zaručeně promění váš piknikový dýchánek na nezapomenutelný zážitek.

číst dále ...

K létu patří grilování. Inspirujte se recepty ze surovin ze sousedství

Také cítíte, že něco visí ve vzduchu? Nemějte tentokrát obavy, máme totiž na mysli vůni grilu. Grilovací sezona je v plném proudu, proto nezahálíme a nabízíme inspiraci v podobě jednoduchých a chuťově pestrých receptů, v nichž nechybí suroviny z našich krajů. Jedná se o to nejlepší, co u nás máme – výrobky oceněné značkou kvality Regionální potravina. Toto prestižní krajské ocenění mohou získat produkty pouze jednou za rok. Pojďte si s námi užít letní chutě naplno a vyzkoušet výherní výrobky v rámci následujících receptů: opečený chleba s Javořickou pomazánkou a grilovanou paprikou, grilované kotlety s dipem ze zakysané smetany, hořčice a kerblíku a grilovaný mladý římský salát s ořechy a uzeným špekem. Jako bonus přidáváme smaženého kapra v pivním těstíčku s majonézou z meduňky.

číst dále ...

Krůtí maso v kuchyni: Jak ho využít a na co dát pozor při nákupu

Krůtí maso patří mezi nejoblíbenější druhy masa, které se objevuje na českých jídelníčcích. Není divu – nízký obsah tuku ve spojení s výbornou chutí z něj dělá vyhledávané jídlo, oblíbené u dětí i dospělých. Málokterý druh masa navíc nabízí tak široké možnosti využití. Proč byste měli krůtí zařazovat do jídelníčku a čemu věnovat pozornost při nákupu a zpracování?

číst dále ...

Světová kuchyně? Která je vaše nejoblíbenější hned po té naší české?

A máme tu nové téma měsíce! Díky možnosti cestovat, ale i tisíců restaurací otevřených v Česku, které se orientují na propagaci pokrmů téměř z celého světa, dnes i my Češi můžeme porovnat naši českou kuchyni s tou světovou. Nás zajímá, která zahraniční kuchyně dokázala Čechy oslovit a stala se pro nás tou nejoblíbenější, samozřejmě hned po té naší české.

číst dále ...

Fusilli, makaróny nebo lasagne: Vyznáte se v těstovinách?

Zapékané, plněné, s omáčkou i bez, slané i sladké, pro milovníky masa i vegetariány, milované dětmi stejně jako dospělými. Bez těstovin rozličných druhů a chutí už by si většina z nás neuměla svůj jídelníček představit. Poodhalte jejich historii a naučte se, jak který druh co nejlépe využít.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy