REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát se smrži a chřestem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smrže a chřest, dvě jarní delikatesy, které k sobě skvěle ladí! Vyzkoušejte tento recept podle Dalibora Marounka, vášnivého mykologa a kuchaře v jednom.


Ingredience:
150 gsmržů
200 gvařeného zeleného chřestu
200 gvařených těstovin penne
1 ksčervená masitá paprika
2 lžícehoblinky parmazánu
1 lžícenasekané petrželky
bílý vinný ocet
olivový olej
pepř
sůl

Postup:
  1. Smrže podélně rozřízneme, očistíme, menší plodnice necháme rozkrojené na polovinu, větší pokrájíme, povaříme v mírně osolené vodě, 5 minut, pak vodu slijeme a necháme okapat
  2. Uvařený chřest nakrájíme na 3-4 cm špalíčky
  3. V míse smícháme vařené těstoviny s povařenými smrži a chřestem, přidáme nakrájenou červenou papriku, nasekanou petrželku, vše promícháme
  4. Ochutíme podle chuti solí, pepřem, zakápneme olivovým olejem, vinným octem, necháme 1 hodinu rozležet a vyhladit v lednici, pak podáváme.
Doporučení:

Základní recept na uvaření chřestu: Na 2 l vody dáme 1 lžičku soli, 2 lžičky cukru, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžíci másla. Chřest vkládáme do vařící vody a podle tloušťky pazochů vaříme bílý chřest 7-9 minut, zelený chřest 3-5 minut. Chřest můžeme vařit též narychlo, jen vložený celý nebo pokrájený do vroucí vody. Pokud chřest po uvaření nebudeme ihned servírovat, vložíme ho do mísy s ledovou vodou, aby neztratil barvu a konzistenci.

Poznámka:

Text i foto: D. M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy