REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Biftek a ragú ze smržů, šťouchané brambory

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Začínají růst první jarní houby. V kuchyni jsou vysoce ceněné například smrže. Vhodná úprava smržů je jejich plnění mletým masem, nebo je můžeme připravit ve formě ragú, které je skvělé například k biftekům.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
2 ksplátky hovězí svíčkové (kolem 150-200 g)
300 gčerstvých smržů
50 gšunky
5 clbílého vína
4 lžícesmetany na vaření
2 lžícesterilovaného hrášku
špetka muškátového květu
drcený barevný pepř
černý pepř
máslo
olej
sůl
Na šťouchané brambory:
350-400 gbrambor
100 ganglické slaniny
1/2 lžičkykmínu
1 lžícesádla (oleje)
1-2 kscibule
voda
sůl

Postup:
  1. Bifteky naklepeme hřbetem ruky, potřeme olejem, osolíme, necháme v lednici hodinu odpočinout.
  2. V pánvi rozpálíme olej, bifteky opečeme z každé strany 3 minuty. Upečené bifteky položíme na čtverce alobalu, necháme 5 minut odležet. Na bifteky položíme plátek másla, zabalíme do alobalu, necháme 5 minut dopéct ve vyhřáté troubě.
  3. Smrže podélně rozřízneme a propláchneme pod tekoucí vodou, (jsou uvnitř duté a často v nich bývá uvnitř schovaný hmyz) pak je nakrájíme. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájené smrže, šunku, podlijeme bílým vínem, osolíme, opepříme, dusíme do měkka. Vmícháme smetanu, přidáme hrášek, dochutíme špetkou muškátového květu, případně přisolíme.
  4. Teplé bifteky okořeníme mletým barevným pepře, osolíme, na talířích k nim přidáme ragú a šťouchané brambory.

Příprava brambor:

  1. Oloupané brambory nejdříve uvaříme ve slané vodě s kmínem.
  2. Po 18-20 minutách je slijeme a rozmačkáme (rozšťoucháme).
  3. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji (sádle) spolu s kostičkami anglické slaniny a vmícháme ji do brambor.
Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy