Smrže patří k nejchutnějším a také nejdražším houbám. Jsou v kuchyni velmi ceněné díky jejich brzké době růstu, najít je lze již v dubnu a květnu. Smrže se pak dají dobře usušit. Omáčka ze sušených smržů je rychle připravená a má výraznou chuť.
Ingredience:
10 g | sušených smržů |
2 dl | vývaru z kostí |
4 ks | vepřové plátky z kýty |
1 ks | cibule |
200 ml | smetany na vaření 33 % |
špetka muškátového květu | |
mletý černý pepř | |
mletý bílý pepř | |
citronová šťáva | |
máslo | |
sůl |
Postup:
- Sušené smrže 2 hodiny předem namočíme do mléka, mají pak jemnější chuť.
- Vepřové plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, na másle z každé strany opečeme na mírném ohni 3 minuty, opečené plátky odložíme stranou.
- Do šťávy po pečení přidáme najemno nakrájenou cibuli, předem namočené smrže, podlijeme vývarem, osolíme, dusíme 15 minut.
- Nalijeme smetanu, krátce povaříme, omáčku podle chuti okořeníme bílým pepřem, špetkou muškátového květu a citronovou šťávou, případně přisolíme.
- Do omáčky vložíme vepřové plátky a krátce necháme prohřát. Podáváme s vařenou rýží nebo těstovinami.
Více se o smržích dovíte v našem článku zde: Začínají růst smrže – houbařská delikatesa
Poznámka:Text i foto: D. Marounek