Májovky patří mezi jedny z prvních jarních hub. V kuchyni je můžeme využít například k přípravě skvělé smetanové omáčky podle tohoto receptu. Májovky mají specifickou moučnou vůni a v omáčce jsou opravdu výtečné.
Ingredience:
500 g | májovek |
50 g | másla |
0,25 l | sladké smetany |
1 l | kuřecího nebo hovězího vývaru |
3 lžíce | hladké mouky |
1 ks | vaječný žloutek |
špetka muškátového květu | |
kmín | |
sůl |
Postup:
- Májovky očistíme, nakrájíme na plátky a na másle podusíme doměkka.
- Zalijeme vývarem, osolíme, okmínujeme a necháme ohřát.
- Smetanu rozmícháme z hladkou mouku, nalijeme do vývaru z houbami a za stálého míchání povaříme 5 minut.
- Omáčku dochutíme citronovou šťávou, špetkou muškátového květu a zjemníme žloutkem rozmíchaným s 1 lžící smetany.
- Takto připravenou omáčku podáváme s rýží, knedlíkem či těstovinami.
Více o májovkách zde:
Poznámka:Autor receptu i fotografií: Dalibor Marounek
Smetanová omáčka z hub ke grilovanému nebo pečenému masu
Svíčková na smetaně – příprava omáčky