teplé omáčky a šťávy
Angreštová omáčka
Podáváme k vařenému masu.
Bazalková omáčka
Omáčka ze smetany, ořechů, česneku, pepře a nasekané bazalky.
Bazalková omáčka II.
Čerstvá a sušená bazalka smíchaná s olivovým olejem, česnekem, jádry vlašských ořechů, nastrouhaným sýrem, pepřem a solí, omáčka vhodná k těstovinám.
Béarnská omáčka II.
Základem béarnské omáčky podle tohoto receptu je klasická omáčka holandská, která je navíc ochucená čerstvě nasekaným estragonem. Tato omáčka dokáže zvýraznit chuť grilovaného masa, zvláště pak hovězích steaků. Skvělá je také k pečeným nebo grilovaným rybám.
Bedlová smetanová omáčka s kousky bedel
Bedly mají jemnou chuť. Mladé plodnice, ještě neotevřené, jsou masité, vhodné jak k naplnění, nebo třeba na skvělou omáčku.
Bernská omáčka
Tato omáčka je výborná k minutkovému masu, tedy například ke steakům.
Bešamelová omáčka
Tvořící základ mnoha dalších omáček.
Bešamelová omáčka II.
Bešamelová omáčka se často dochucuje dalšími ingrediencemi. Je to základní polotovar mnoha omáček.
Bešamelová pěna
Hotovou pěnou přeléváme zapékanou zeleninu nebo maso, např. musaku a upečeme dozlatova.
Bílá cibulová omáčka
Omáčka připravená z orestované cibule zalité vývarem, povařená, dochucená mlékem a žloutkem.
Boloňská omáčka
Jedna z možných variant boloňské omáčky, která se skvěle hodí na těstoviny, především na špagety.
Boloňská omáčka II.
Chutná omáčka z rajčatového pyré a dalších ingrediencí s vložkou mletého masa, vhodná jako příloha k těstovinám, zvláště pak ke špagetám.
Boloňská omáčka III.
Teplá smetanová omáčka vhodná například na dochucení těstovin.
Borůvková omáčka
Výborná na lívance, či omelety.
Brusinkový přeliv
Převařený brusinkový kompot spolu s červeným vínem a šťávou z citrónu.
Burgundská omáčka
Omáčka z orestované a pak povařené zeleniny zalité červeným vínem, zahuštěná jíškou, nakonec propasírovaná přes sítko. Podáváme k masitým pokrmům, steakům, rybě a zvěřině.
Bylinkový krém
Bylinkový krém je vlastně smetana prohřátá s rozpuštěným máslem, ochucená nasekanými bylinkami, citronovou šťávou a kořením. Tato jednoduchá omáčka je vhodná jako přeliv různě upravené zeleniny.
Celerová omáčka
Omáčka k dušenému hovězímu masu.
Citrónová omáčka
Smetanová omáčka vhodná k drůbežímu masu nebo k zelenině.
Citronová omáčka II.
Cibulový základ připravený z nadrobno nakrájené cibule, rybího vývaru a bílého vína, chvíli povařený, zjemněný a zahuštěný máslem a citronovou šťávou. Tato citronová omáčka je výborná k různě upravenému rybímu masu.
reklama