REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Boloňská omáčka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z možných variant boloňské omáčky, která se skvěle hodí na těstoviny, především na špagety.


Ingredience:
1000 grajčat
380 gmletého vepřového masa
380 gmletého hovězího masa
500 mlvody
380 mlsuchého bílého vína
250 mlmléka
2 kscibule
2-3 ksstroužky česneku
1 ksvětší mrkve
4 lžícerostlinného oleje
2 lžícerajčatového protlaku
čestvé bylinky: bazalka, oregano, tymián, šalvěj ...
mletý černý pepř
sůl

Postup:

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek také oloupeme a prolisujeme nebo utřeme se solí
2. Mrkev očistíme, oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky
3. Bylinky opláchneme a svážeme do svazečku
4. Rajčata opláchneme, nakrojíme slupku, spaříme je horkou vodou, pak je oloupeme a nakrájíme na menší kostičky
5. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli
6. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek a ještě chvíli, za stálého míchání, zeleninu restujeme
7. Na pánvičku vložíme mleté maso, důkladně ho promícháme s orestovanou zeleninou a vše chvíli podusíme, až nám maso zbělá
8. Přilijeme mléko, opět zamícháme a na mírném ohni směs dusíme, až se tekutina téměř odpaří
9. Potom přilijeme bílé víno, promícháme a opět dusíme, dokud se tekutina neodpaří
10. Nakonec přihodíme nakrájená rajčata a svazek bylinek, přilijeme rajčatový protlak
11. Směs osolíme a dochutíme pepřem
12. Vaříme asi 25 minut, na velmi mírném ohni, za občasného míchání
13. Ke konci vaření svazek bylinek vyjmeme a případně omáčku ještě dochutíme kořením
14. Takto upravenou omáčku servírujeme spolu s těstovinami; skvěle se hodí ke špagetám, které ještě dozdobíme nastrouhaným sýrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy