REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Boloňská omáčka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z možných variant boloňské omáčky, která se skvěle hodí na těstoviny, především na špagety.


Ingredience:
1000 grajčat
380 gmletého vepřového masa
380 gmletého hovězího masa
500 mlvody
380 mlsuchého bílého vína
250 mlmléka
2 kscibule
2-3 ksstroužky česneku
1 ksvětší mrkve
4 lžícerostlinného oleje
2 lžícerajčatového protlaku
čestvé bylinky: bazalka, oregano, tymián, šalvěj ...
mletý černý pepř
sůl

Postup:

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek také oloupeme a prolisujeme nebo utřeme se solí
2. Mrkev očistíme, oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky
3. Bylinky opláchneme a svážeme do svazečku
4. Rajčata opláchneme, nakrojíme slupku, spaříme je horkou vodou, pak je oloupeme a nakrájíme na menší kostičky
5. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli
6. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek a ještě chvíli, za stálého míchání, zeleninu restujeme
7. Na pánvičku vložíme mleté maso, důkladně ho promícháme s orestovanou zeleninou a vše chvíli podusíme, až nám maso zbělá
8. Přilijeme mléko, opět zamícháme a na mírném ohni směs dusíme, až se tekutina téměř odpaří
9. Potom přilijeme bílé víno, promícháme a opět dusíme, dokud se tekutina neodpaří
10. Nakonec přihodíme nakrájená rajčata a svazek bylinek, přilijeme rajčatový protlak
11. Směs osolíme a dochutíme pepřem
12. Vaříme asi 25 minut, na velmi mírném ohni, za občasného míchání
13. Ke konci vaření svazek bylinek vyjmeme a případně omáčku ještě dochutíme kořením
14. Takto upravenou omáčku servírujeme spolu s těstovinami; skvěle se hodí ke špagetám, které ještě dozdobíme nastrouhaným sýrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy