REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bešamelová omáčka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tvořící základ mnoha dalších omáček.


Ingredience:
500 mlmléka
40 ghladké mouky
40 gmásla
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
bílý pepř
sůl

Postup:

1. Do rozehřátého másla za stálého míchání přidáváme mouku
2. Do jíšky postupně přiléváme studené mléko a metličkou rozšleháváme dohladka (nesmí se vytvořit žmolky)
3. Vaříme cca 10-15 minut do zhoustnutí
4. Osolíme, dochutíme špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a bílým pepřem.

Doporučení:

Omáčku musíme dobře provařit (jen na mírném ohni, jinak se připálí), měla by moučnou chuť. Pokud nám přece jenom trochu sežmolkovatí, dá se zachránit tím, že ji přecedíme. Aby se na omáčce nevytvořil škraloup, pokapeme ji rozpuštěným máslem, nebo trochou smetany.

Poznámka:

Pokud do výše uvedeného základu vhodíme 2 lžíce rajčatového protlaku a dle chuti cukru, máme jednoduchou rajskou omáčku. Dvě lžíce na drobno pokrájené pažitky vmíchané do bešamelového základu nám vytvoří pažitkovou omáčku. Do bešamelové omáčky vmíchaná plnotučná hořčice s několika kapkami citrónu nám umožní okamžitě podávat hořčicovou omáčku …Příprava jíšky viz: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy