REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

teplé omáčky a šťávy

Podkategorie: mléčné, smetanové 97, ostatní 92

Ředkvičková omáčka

Omáčka připravená z povařených plátků ředkviček, mléka, petrželky a dalších ingrediencí.

Sladká mrkvová omáčka

Mrkev uvařená ve sladkém nálevu, rozmixovaná, servírovaná jako příloha nejlépe k teplé zelenině podávané k pečeným, grilovaným nebo dušeným masům.

Smetanová houbová omáčka

Hustá omáčka z podušených hub a smetany.

Smetanová houbovka

Hustější smetanová omáčka plná hub, skvělá k různě upraveným masům, ale i samotná, servírovaná například s vařenými brambory, houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Smetanová koprová omáčka

Jedna z variant přípravy chutné koprové omáčky.

Smetanová omáčka s hrubozrnnou hořčicí

Snadná a neobvyklá omáčka z hrubozrnné hořčice se smetanou. Ochucená petrželkou, cukrem, solí a sušeným česnekem.

Smetanová omáčka s hříbky

Na cibulce a anglické slanině orestované malé hříbky, podušené, zalité smetanou.

Smetanová omáčka se hřiby

Omáčka má velmi pikantní chuť a krémovou konzistenci, hlavně díky žloutku. Ze smrkových a dubových hřibů je nejlepší, výborná je i z májovek.

Smetanová omáčka z hub ke grilovanému nebo pečenému masu

Omáčka z na másle restovaných a krátce podušených tvrdých hub s bílým pepřem a drceným kmínem, zjeměná smetanou na vaření.

Smetanová omáčka z májovek

Májovky patří mezi jedny z prvních jarních hub. V kuchyni je můžeme využít například k přípravě skvělé smetanové omáčky podle tohoto receptu. Májovky mají specifickou moučnou vůni a v omáčce jsou opravdu výtečné.

Středomořská omáčka na těstoviny

Teplá omáčka z plodů moře, cibule, česneku, olivového oleje … určená jako příloha k uvařeným těstovinám.

Středomořská omáčka na těstoviny II.

Teplá omáčka z plodů moře, suchého bílého vína, italské omáčky na těstoviny, zeleninového vývaru … servírovaná smíchaná s uvařenými těstovinami, ozdobená nasekanými bylinkami.

Svíčková na smetaně – příprava omáčky

Hustou smetanovou omáčku k hovězímu masu na pokrm “Svíčková na smetaně” připravujeme ze zeleniny a výpeku z pečeného hovězího masa, podle tradičních receptur z hovězí pečeně ze svíčkové, která byla od poloviny minulého století nahrazena hovězím zadním a to asi z ekonomických důvodů, nebo prostě proto, že pravé svíčkové bylo nedostatek. Omáčka by měla být nažloutlá, pikantnější chutě i vůně a hustější konzistence.

Svíčková omáčka s houbami

Smetanová omáčka s houbami nahrazujícími maso, se zeleninovým základem, podávaná nejlépe s noky.

Sýrová omáčka

Teplá omáčka připravená ze sýra Čedar nebo Parmazánu, bešamelu a dalších ingrediencí.

Sýrová omáčka z mascarpone, mozzarelly a nivy

Rychlá smetanová omáčka připravená z mascarpone, nastrouhané nivy a mozzarelly, mléka a nahrubo nastrouhaných vlašských ořechů.

Šípková omáčka

Hnědá hustá omáčka ke zvěřině, nejlépe ke kanci.

Španělská omáčka

Teplá omáčka s masovou a zeleninovou vložkou.

Špeková omáčka

Teplá omáčka k vařenému nebo dušenému hovězímu masu, ke zvěřině.

Špenátová omáčka na těstoviny

Teplá omáčka připravená z listů čerstvého špenátu, citronové šťávy, smetany, parmazánu a česneku.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy