Smetanová omáčka s houbami nahrazujícími maso, se zeleninovým základem, podávaná nejlépe s noky.
Ingredience:
Rozpis pro 4 osoby: | |
400 g | zavařených sladkokyselých hříbků |
250 g | mrkve |
200 g | celeru |
100 g | petržele |
450 ml | vývaru (může být z bujonové kostky) |
200 ml | smetany |
100 ml | mléka |
1 ks | cibule |
3 ks | kuličky nového koření |
2 ks | bobkové listy |
3 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | oleje |
1/2 lžičky | cukru |
špetka sušeného tymiánu | |
zelená petrželka na ozdobení | |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Mrkev, celer a petržel důkladně očistíme a nakrájíme na tenké nudličky
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kousky
3. Nakrájenou kořenovou zeleninu orestujeme na rozehřátém oleji (asi 8 minut), pak přidáme cibuli a vše restujeme ještě asi 3 minuty
4. Pak zeleninu podlijeme vývarem (250 ml), přidáme celý pepř, nové koření, bobkové listy, špetku tymiánu a vaříme asi 20 minut
5. Měkkou zeleninu propasírujeme přes jemný cedník, přilijeme zbylý zeleninový vývar a dáme znovu vařit
6. Hladkou mouku rozmícháme v mléce a za stálého míchání přidáme do omáčky
7. Ochutíme solí, octem a cukrem
8. Do omáčky přidáme okapané sladkokyselé hříbky a vaříme ještě 10 minut
9. Nakonec vmícháme smetanu
10. Hotovou omáčku s houbami rozdělíme na talíře a ozdobíme snítkou zelené petrželky.
Příloha: Houskové noky.
Poznámka:Kdo má rád, může k omáčce podávat i brusinkovou nebo rybízovou zavařeninu.