Omáčka z kořenové zeleniny, hovězího a zeleninového vývaru a dalších ingrediencí, zjemněná smetanou.
Ingredience:
500 ml | smetany ke šlehání |
150 g | slaniny |
100 g | anglické slaniny |
2-3 lžíce | hladké mouky |
1-2 lžíce | másla |
4-5 ks | kuliček nového koření |
2 ks | bobkové listy |
2 ks | mrkve |
1 ks | větší petržele |
1/4 ks | menšího celeru |
1 l | hovězího nebo zeleninového vývaru (voda) |
citronová šťáva | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, nebo nastrouháme nahrubo
2. Máslo necháme rozpustit v širším hrnci, přihodíme nadrobno nakrájenou slaninu a v momentě, kdy začne uvolňovat vůni, vsypeme připravenou zeleninu a vše orestujeme
3. Zeleninový základ zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme bobkový list a kuličky nového koření, přivedeme k varu a zaklopené necháme 15 minut vařit na mírném zdroji tepla
4. Koření vyjmeme a obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem
5. V mléce s pokojovou teplotou rozmícháme mouku, vlijeme ji do omáčky a společně vše prohřejeme
6. Svíčkovou omáčku nakonec dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Takto připravenou svíčkovou omáčku můžeme například podávat k opečeným plátkům kuřecího nebo krůtího masa. Jako další přílohu servírujeme těstoviny nebo knedlíky.