Rajská, stejně tak jako svíčková, se v každé rodině vaří a dochucuje trochu jinak. My máme rádi, když omáčka chutná stejně s vařeným masem jako s plněnými paprikami, takže základ připravuji z domácího leča (papriky, rajčat a cibule).
Ingredience:
1 velká sklenice | leča |
1 velká konzerva | rajčatového protlaku |
100 ml | smetany na vaření |
2-3 lžíce | cukru (dle chuti) |
8 ks | kuliček černého pepře |
6 ks | kuliček nového koření |
3 ks | bobkové listy |
3 ks | hřebíčky |
1 ks | cca 1,5 cm celé skořice |
cca 1,5 l | hovězího vývaru |
špetka červené papriky | |
sůl | |
jiška nebo mouka rozmíchaná v troše studné vody |
Postup:
1. Lečo s rajským protlakem a kořením dáme do hrnce, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme 20-30 minut, až se zelenina rozvaří
2. Poté omáčku propasírujeme, dochutíme cukrem a solí a vlijeme smetanu, pokud je potřeba zahustíme světlou jíškou nebo hladkou moukou rozmíchanou ve vodě
3. Provaříme ještě 20 minut
4. Podáváme například s vařeným hovězím, knedlíkem nebo těstovinami.
Celé koření je nejlepší vložit do vajíčka nebo sáčku.
Poznámka:Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….