Koprová omáčka z vývaru, mléka, cibule a dalších ingrediencí, nakonec zjemněná zakysanou smetanou a máslem.
Ingredience:
400 ml | hovězího vývar |
300 ml | smetany na vaření |
100 ml | mléka |
4 lžíce | zakysané smetany |
3 lžíce | instantní světlé jíšky |
3 lžíce | rostlinného oleje |
2 lžíce | cukru |
1 ks | cibule |
1 ks | svazku kopru |
máslo | |
ocet | |
Na dochucení: | |
jablečný ocet nebo citronová šťáva | |
mletý pepř | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. V hrnci na rozehřátém oleji zesklovatíme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme rozpustit do velmi světlého karamelu, pak zastříkneme octem, necháme odpařit a zalijeme hovězím vývarem
2. Do vařícího vývaru vmícháme smetanu a zahustíme jíškou na požadovanou konzistenci
3. Potom přilijeme mléko, přidáme opláchnutý, okapaný, na drobno nasekaný kopr, krátce povaříme a jemně dochutíme octem nebo citronovou šťávou, cukrem, solí i pepřem
4. Nakonec zjemníme zakysanou smetanou a máslem.
Omáčku servírujeme přelitou přes ú§lená uvařená vajíčka s vařenými bramborami.
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová