REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajská podle našich babiček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rajská, tedy polévka z nakládaných rajčat, cibule, koření a smetany, servírovaná teplá například s dušeným hovězím masem rýží, knedlíky …


Ingredience:
1 sklenicenakládaných oloupaných rajčat
1 kelímeksmetany na vaření
1 malá plechovkarajčatového protlaku
3-5 lžickrystalového cukru
3 lžícehladké mouky
3 lžícesádla
3-4 lžičkytymiánu
6 kskuliček nového koření
6 kskuliček černého pepře
2 ksbobkové listy
1 ksstředně velké cibule
ocet
sůl

Postup:
  1. V hrnci do rozpuštěného sádla nasypeme cukr, mícháme, počkáme, až se utvoří karamel
  2. Přidáme okapaná rajčata (nálev si ponecháme na později)
  3. Dále do hrnce přidáme na drobno pokrájenou cibuli, koření, dusíme pod pokličkou, během vaření do základu postupně přiléváme nálev z plechovky rajčat
  4. Jakmile rajčata úplně změknou, vytáhneme celé koření, omáčku buď propasírujeme, jak to dělávali naše babičky, nebo vše rozmixujeme ručním tyčovým mixérem
  5. Hrnec vrátíme zpět na zdroj tepla, přidáme rajčatový protlak a dochutíme cukrem, octem a solí
  6. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, ve které jsem rozmíchali trochu hladké mouky
  7. Ještě chvíle omáčku povaříme, servírujeme ji teplou.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy