Hustější smetanová omáčka plná hub, skvělá k různě upraveným masům, ale i samotná, servírovaná například s vařenými brambory, houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
250-300 g | hřibů |
80 g | másla |
200 ml | sladké smetany |
100 ml | zakysané smetany |
1 vrchovatá lžíce | hladké mouky |
1 dcl | hovězího vývaru |
pár kapek octa | |
drcený kmín |
Postup:
- Houby očistíme, opláchneme, necháme důkladně okapat, pak je nakrájíme na plátky
- Do pánve hodíme máslo, necháme ho rozpustit
- Na rozehřátém másle orestujeme nakrájené houby, dochutíme je kmínem, pak je přiklopíme, až pustí šťávu, zalijeme je vývarem, chvíli povaříme
- Přidáme obě smetany ve kterých jsme důkladně rozkvedlali mouku a provaříme 20 minut
- Nakonec omáčku dochutíme octem a solí, zamícháme, sundáme ze zdroje tepla a nejlépe ihned podáváme.
Foto: Naďa Indruchová