Hustou smetanovou omáčku k hovězímu masu na pokrm “Svíčková na smetaně” připravujeme ze zeleniny a výpeku z pečeného hovězího masa, podle tradičních receptur z hovězí pečeně ze svíčkové, která byla od poloviny minulého století nahrazena hovězím zadním a to asi z ekonomických důvodů, nebo prostě proto, že pravé svíčkové bylo nedostatek. Omáčka by měla být nažloutlá, pikantnější chutě i vůně a hustější konzistence.
Ingredience:
Na 6-8 porcí: | |
250 g | kořenové zeleniny (mrkev, petržel a kousek celeru) |
150 g | hladké mouky |
100 g | cibule |
700 ml i více | pitné vody |
250 ml | smetany |
50 g | citrónu |
50 g | másla |
50 g | octa |
30 g | cukru |
3-4 ks | kuličky nového koření |
3-4 ks | kuličky celého pepře |
1 ks | bobkový list |
1 ks | tymián |
Ostatní: | |
800-1000 g | hovězího zadního bez kosti |
100 g | slaniny bez kůže |
80 g | tuku |
sůl | |
K servírování: | |
plátky masa, co jsem ho pekli na zelenině | |
brusinky nebo brusinková, či jiná pikantní marmeláda, kolečka citrónu, šlehačka |
Postup:
- Na pravou svíčkovou, podle našich babiček, musíme nejprve upéci, slaninou prošpikované, hovězí maso spolu s kořenovou zeleninou; maso v celku prošpikujeme klínky slaniny, ze všech stran osolíme, zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky nebo na tenké plátky, mírně ji osmahneme na tuku přímo v hrnci, ve kterém budeme péci maso. Přidáme maso, to necháme ze všech stran zatáhnout, pak mírně podlijeme vodou, kolem masa rozložíme koření a pečlivě opláchnutý citrón nakrájený na kolečka, základ kolem masa zastříkneme octem, zaklopíme, v troubě pečeme (dusíme) v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka, během pečení maso otáčíme, přeléváme výpekem a dle potřeby podléváme vodou
- Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a prosáté hladké mouky, rozředíme vodou, rozšleháme nejlépe tyčovým mixérem, omáčku postavíme opět na zdroj tepla a prováříme ji, za občasného zamíchání, nejméně dalších 20 minut
- Jakmile začne omáčka bublat, postupně do ní zamícháme smetanu
- Omáčku nakonec procedíme přes sítko s malými oky, ochutnáme, dochutíme solí, octem a cukrem, ještě chvíli ji povaříme.
Takto připravenou omáčku servírujeme samozřejmě s plátky masa, co jsme ho pekli v troubě. Jako přílohu podáváme houskový nebo karlovarský knedlík, či například široké nudle. Zdobíme kolečky citrónu, šlehačkou a brusinkami nebo nějakou pikantní marmeládou.