REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svíčková na smetaně – příprava omáčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hustou smetanovou omáčku k hovězímu masu na pokrm “Svíčková na smetaně” připravujeme ze zeleniny a výpeku z pečeného hovězího masa, podle tradičních receptur z hovězí pečeně ze svíčkové, která byla od poloviny minulého století nahrazena hovězím zadním a to asi z ekonomických důvodů, nebo prostě proto, že pravé svíčkové bylo nedostatek. Omáčka by měla být nažloutlá, pikantnější chutě i vůně a hustější konzistence.


Ingredience:
Na 6-8 porcí:
250 gkořenové zeleniny (mrkev, petržel a kousek celeru)
150 ghladké mouky
100 gcibule
700 ml i vícepitné vody
250 mlsmetany
50 gcitrónu
50 gmásla
50 gocta
30 gcukru
3-4 kskuličky nového koření
3-4 kskuličky celého pepře
1 ksbobkový list
1 kstymián
Ostatní:
800-1000 ghovězího zadního bez kosti
100 gslaniny bez kůže
80 gtuku
sůl
K servírování:
plátky masa, co jsem ho pekli na zelenině
brusinky nebo brusinková, či jiná pikantní marmeláda, kolečka citrónu, šlehačka

Postup:
  1. Na pravou svíčkovou, podle našich babiček, musíme nejprve upéci, slaninou prošpikované, hovězí maso spolu s kořenovou zeleninou; maso v celku prošpikujeme klínky slaniny, ze všech stran osolíme, zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky nebo na tenké plátky, mírně ji osmahneme na tuku přímo v hrnci, ve kterém budeme péci maso. Přidáme maso, to necháme ze všech stran zatáhnout, pak mírně podlijeme vodou, kolem masa rozložíme koření a pečlivě opláchnutý citrón nakrájený na kolečka, základ kolem masa zastříkneme octem, zaklopíme, v troubě pečeme (dusíme) v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka, během pečení maso otáčíme, přeléváme výpekem a dle potřeby podléváme vodou
  2. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a prosáté hladké mouky, rozředíme vodou, rozšleháme nejlépe tyčovým mixérem, omáčku postavíme opět na zdroj tepla a prováříme ji, za občasného zamíchání, nejméně dalších 20 minut
  3. Jakmile začne omáčka bublat, postupně do ní zamícháme smetanu
  4. Omáčku nakonec procedíme přes sítko s malými oky, ochutnáme, dochutíme solí, octem a cukrem, ještě chvíli ji povaříme.
Doporučení:

Takto připravenou omáčku servírujeme samozřejmě s plátky masa, co jsme ho pekli v troubě. Jako přílohu podáváme houskový nebo karlovarský knedlík, či například široké nudle. Zdobíme kolečky citrónu, šlehačkou a brusinkami nebo nějakou pikantní marmeládou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy