REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svíčková na smetaně – příprava omáčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hustou smetanovou omáčku k hovězímu masu na pokrm “Svíčková na smetaně” připravujeme ze zeleniny a výpeku z pečeného hovězího masa, podle tradičních receptur z hovězí pečeně ze svíčkové, která byla od poloviny minulého století nahrazena hovězím zadním a to asi z ekonomických důvodů, nebo prostě proto, že pravé svíčkové bylo nedostatek. Omáčka by měla být nažloutlá, pikantnější chutě i vůně a hustější konzistence.


Ingredience:
Na 6-8 porcí:
250 gkořenové zeleniny (mrkev, petržel a kousek celeru)
150 ghladké mouky
100 gcibule
700 ml i vícepitné vody
250 mlsmetany
50 gcitrónu
50 gmásla
50 gocta
30 gcukru
3-4 kskuličky nového koření
3-4 kskuličky celého pepře
1 ksbobkový list
1 kstymián
Ostatní:
800-1000 ghovězího zadního bez kosti
100 gslaniny bez kůže
80 gtuku
sůl
K servírování:
plátky masa, co jsem ho pekli na zelenině
brusinky nebo brusinková, či jiná pikantní marmeláda, kolečka citrónu, šlehačka

Postup:
  1. Na pravou svíčkovou, podle našich babiček, musíme nejprve upéci, slaninou prošpikované, hovězí maso spolu s kořenovou zeleninou; maso v celku prošpikujeme klínky slaniny, ze všech stran osolíme, zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky nebo na tenké plátky, mírně ji osmahneme na tuku přímo v hrnci, ve kterém budeme péci maso. Přidáme maso, to necháme ze všech stran zatáhnout, pak mírně podlijeme vodou, kolem masa rozložíme koření a pečlivě opláchnutý citrón nakrájený na kolečka, základ kolem masa zastříkneme octem, zaklopíme, v troubě pečeme (dusíme) v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka, během pečení maso otáčíme, přeléváme výpekem a dle potřeby podléváme vodou
  2. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a prosáté hladké mouky, rozředíme vodou, rozšleháme nejlépe tyčovým mixérem, omáčku postavíme opět na zdroj tepla a prováříme ji, za občasného zamíchání, nejméně dalších 20 minut
  3. Jakmile začne omáčka bublat, postupně do ní zamícháme smetanu
  4. Omáčku nakonec procedíme přes sítko s malými oky, ochutnáme, dochutíme solí, octem a cukrem, ještě chvíli ji povaříme.
Doporučení:

Takto připravenou omáčku servírujeme samozřejmě s plátky masa, co jsme ho pekli v troubě. Jako přílohu podáváme houskový nebo karlovarský knedlík, či například široké nudle. Zdobíme kolečky citrónu, šlehačkou a brusinkami nebo nějakou pikantní marmeládou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

číst dále ...

Mezinárodní den prosecca je tady. Jak si ho vychutnat a kdy si ho lidé nejčastěji dávají?

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.

číst dále ...

PICKWICK – letní čajové osvěžení

V horkých dnech bychom měli pravidelně doplňovat tekutiny, aby se organizmus na vysoké teploty lépe adaptoval. Pro pitný režim jsou vhodné také čaje, nejlépe osvěží studené nebo s ledem. A nejlepší je připravit si je doma. Stačí jen čaj uvařit, nechat vychladnout a pak můžete přidávat ingredience, které máte po ruce – sezónní ovoce ze zahrádky nebo mražené, okurku, bylinky, koření… a přislazovat co nejméně, nejlépe vůbec. Ideální je čaje střídat – černé, zelené, bylinné nebo u nás nejoblíbenější ovocné čaje – takže každý den můžete vychutnávat jiný. Pro inspiraci připravila značka Pickwick několik tipů na letní čajové osvěžení.

číst dále ...

Spaluje tuk a snižuje hladinu cukru v krvi. Pivo umí zázraky

Říká se, že pivo dělá hezká těla. To ovšem nemusí být nadsázka. Jeho střídmá konzumace může posloužit nejen našemu vzhledu, ale také fungování organismu. V čem nám tedy může pivo prospívat?

číst dále ...

Netradiční letní recepty s kvalitními potravinami

Léto se pomalu ale jistě přesouvá do své druhé poloviny. Nastává období, kdy dozrává nepřeberné množství ovoce a zeleniny. Pokud patříte mezi vyznavače zahrádkaření a s láskou pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, zcela jistě nám dáte za pravdu, že v tomto období pomalu nevíte, kam s ní. Navíc i zemědělci mají hodně úrody a čerstvé, právě sklizené zeleniny z naší produkce jsou doslova plné obchody. A proto přinášíme nové recepty, které se na konec léta dokonale hodí. Společně si připravíme studenou rajčatovou polévku, zeleninový bowl s jáhlami a grilovanou zeleninou, ledový čas s borůvkami a meduňkou a jako sladkou tečku přinášíme vdolky s meruňkovým džemem. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

5 tipů co nezapomenout, když vyrážíte s dětmi k vodě

Horké léto se vždy lépe tráví u vody, a to platí hlavně s dětmi. V české kotlině je k dispozici mnoho míst, která se dají navštívit a kde se lze pomocí chladivé vody náležitě osvěžit. Samozřejmě ale pořád existuje možnost odcestovat k moři v rámci rodinné dovolené. Kterou variantu si vyberete, záleží jenom na vás. V každém případě se ale pořádně vybavte. Jednotlivá místa jsou totiž vždy něčím specifická a vyžadují jiné prostředky pro děti na zabavení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy