REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svíčková na smetaně – příprava omáčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hustou smetanovou omáčku k hovězímu masu na pokrm “Svíčková na smetaně” připravujeme ze zeleniny a výpeku z pečeného hovězího masa, podle tradičních receptur z hovězí pečeně ze svíčkové, která byla od poloviny minulého století nahrazena hovězím zadním a to asi z ekonomických důvodů, nebo prostě proto, že pravé svíčkové bylo nedostatek. Omáčka by měla být nažloutlá, pikantnější chutě i vůně a hustější konzistence.


Ingredience:
Na 6-8 porcí:
250 gkořenové zeleniny (mrkev, petržel a kousek celeru)
150 ghladké mouky
100 gcibule
700 ml i vícepitné vody
250 mlsmetany
50 gcitrónu
50 gmásla
50 gocta
30 gcukru
3-4 kskuličky nového koření
3-4 kskuličky celého pepře
1 ksbobkový list
1 kstymián
Ostatní:
800-1000 ghovězího zadního bez kosti
100 gslaniny bez kůže
80 gtuku
sůl
K servírování:
plátky masa, co jsem ho pekli na zelenině
brusinky nebo brusinková, či jiná pikantní marmeláda, kolečka citrónu, šlehačka

Postup:
  1. Na pravou svíčkovou, podle našich babiček, musíme nejprve upéci, slaninou prošpikované, hovězí maso spolu s kořenovou zeleninou; maso v celku prošpikujeme klínky slaniny, ze všech stran osolíme, zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky nebo na tenké plátky, mírně ji osmahneme na tuku přímo v hrnci, ve kterém budeme péci maso. Přidáme maso, to necháme ze všech stran zatáhnout, pak mírně podlijeme vodou, kolem masa rozložíme koření a pečlivě opláchnutý citrón nakrájený na kolečka, základ kolem masa zastříkneme octem, zaklopíme, v troubě pečeme (dusíme) v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka, během pečení maso otáčíme, přeléváme výpekem a dle potřeby podléváme vodou
  2. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a prosáté hladké mouky, rozředíme vodou, rozšleháme nejlépe tyčovým mixérem, omáčku postavíme opět na zdroj tepla a prováříme ji, za občasného zamíchání, nejméně dalších 20 minut
  3. Jakmile začne omáčka bublat, postupně do ní zamícháme smetanu
  4. Omáčku nakonec procedíme přes sítko s malými oky, ochutnáme, dochutíme solí, octem a cukrem, ještě chvíli ji povaříme.
Doporučení:

Takto připravenou omáčku servírujeme samozřejmě s plátky masa, co jsme ho pekli v troubě. Jako přílohu podáváme houskový nebo karlovarský knedlík, či například široké nudle. Zdobíme kolečky citrónu, šlehačkou a brusinkami nebo nějakou pikantní marmeládou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy