Mrkev uvařená ve sladkém nálevu, rozmixovaná, servírovaná jako příloha nejlépe k teplé zelenině podávané k pečeným, grilovaným nebo dušeným masům.
Ingredience:
400 ml | smetany ke šlehání |
100 ml | růžového vína |
100 ml | vody |
2 ks | větší mrkve |
dužnina z 1/2 ks pomeranče | |
šťáva z 1/2 ks pomeranče | |
bílý pepř | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou mrkev nakrájíme na větší špalíčky, dáme ji do hrnce
2. Mrkev osladíme a osolíme, zalijte pomerančovou šťávou, růžovým vínem a vodou, dochutíme bílým pepřem, doplníme kousky pomeranče a vaříme, až bude mrkev měkká
3. Uvařenou mrkev stáhněte ze zdroje tepla, přilijeme trochu smetany a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou omáčku
4. Nakonec omáčku dochutíme zbylou smetanou a pomerančovou šťávou, případně ji mírně osolíme.
Recept podle pana Jaroslava Sapíka z pořadu Česko na talíři.