REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

teplé omáčky a šťávy

Podkategorie: mléčné, smetanové 97, ostatní 92

Šťáva z pečeně, náhražková

Při úpravě některých pokrmů, zejména vaječných omelet plněných zeleninou a houbami, plněných zelenin, těstovin apod., potřebujeme k zvýšení jejich chuti a také na polití šťávu z pečeně. Jelikož se nedá vždy péci maso jenom proto, abychom získali potřebnou šťávu, připravíme si náhražkovou šťávu z různých odřezků masa apod.

Šťovíková omáčka

Podušené lístky šťovíku povařené v hovězím vývaru, zjemněné smetanou. Omáčka vhodná jako příloha k různě upraveným masům servírovaným s uvařenými brambory.

Švestková omáčka

Chutná omáčka vhodná hlavně ke zvěřině.

Švestková omáčka II.

Teplá omáčka skvělá jako příloha ke zvěřině, ale i k jinému pečenému a grilovanému masu.

Švestková omáčka III.

Teplá sladkokyselá omáčka s chutí a vůní po švestkách, vhodná jako příloha k uzenému, pečenému nebo grilovanému masu.

Švestková omáčka IV.

Omáčka podávaná nejlépe k vařenému uzenému masu a to spolu s bramborovými šiškami nebo knedlíky. Omáčka je připravená ze švestkových povidel, sušených švestek, ořechů, citronové šťávy, jíšky a vývaru z uzeného masa.

Švestková omáčka s mandlemi a rozinkami

Tradiční česká švestková omáčka sladkokyselé chuti s vložkou rozinek a mandlí.

Teplá brusinková omáčka

Teplá sladká omáčka vhodná k pečené nebo dušené zvěřině.

Teplá česneková omáčka

Jednoduchá omáčka z jíšky a vývaru ochucená majoránkou a drceným česnekem. Je vhodná především k vařenému hovězímu masu.

Teplá česneková omáčka II.

Teplá přílohová omáčka připravená z hovězího nebo zeleninového vývaru, smetany, česneku, sádla, mouky a koření. Servírujeme například spolu s vařeným uzeným masem a rozpeky, knedlíky nebo brambory.

Teplá hořčičná omáčka

Teplá přílohová omáčka s chutí a vůní po hořčici. Skvělá například k minutkově připravenému, na oleji na pávi opečenému, vepřovému nebo kuřecímu masu. Připravuje se v pánvi z výpeku po mase.

Teplá houbová omáčka z čerstvých hub

Teplá smetanová omáčka z čerstvých tvrdších hub, sladké a zakysané smetany, cukru, octa, vody a koření, podle receptáře našich babiček a prababiček.

Teplá játrová omáčka

Světlejší, hustější, kořeněná nahnědlá omáčka s kousky jater, skvělá například k hovězímu masu spolu s houskovým knedlíkem.

Teplá křenová omáčka

Jíška zalitá vývarem, povařená, omáčka nakonec dochucená smetanou, čerstvě nastrouhaným křenem a citronovou šťávou.

Teplá omáčka Tˇu-čchuan-jüan

Z rostlinného oleje, sojové omáčky, cibule, česneku, solamylu, cukru a cherry připravená chutná teplá omáčka, skvělá hlavně ke grilovaným nebo pečeným rybám.

Teplá ořechová omáčka – smetanová, k drůbežímu masu

Smetanová omáčka z ořechů, smetany, másla a dalších surovin, servírovaná teplá, nejlépe k drůbežímu masu upravenému na přírodní způsob.

Teplá papriková omáčka zjemněná smetanou

Teplá smetanovo-papriková omáčka vhodná k vařeným či pečeným masům, těstovinám apod., servírovaná zahuštěná, zjemněná smetanou a máslem.

Teplá pažitková omáčka

Omáčka vhodná k hovězímu masu, ke květáku nebo k vařeným vejcím.

Teplá sardelová omáčka

Teplá omáčka ze sardelek nebo sardelové pasty a cibulové jíšky.

Teplá smetanová omáčka s okurkami

Skvěle chutná k vepřovému i hovězímu masu.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy