Tradiční česká švestková omáčka sladkokyselé chuti s vložkou rozinek a mandlí.
Ingredience:
2 vrchovaté lžíce | švestkových povidel |
1 lžíce | sádla |
1 hrst | sušených švestek |
1 hrst | loupaných mandlí |
1 hrst | rozinek |
100 ml | slivovice |
0,5 l | demi glace nebo čistého hovězího vývaru |
4-5 ks | cibule |
1 ks | kořene petržele |
1 ks | nastrouhaný perník |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. V hrnci na lžíci másla zprudka oresujeme na jemno nakrájenou cibuli
2. Přidáme sušené švestky, mandle, rozinky a společně vše opečeme, pak základ na omáčku zalijeme slivovicí, tu zapálíme, alkohol necháme dohořet
3. Flambovaný základ zalijeme demi glace nebo vývarem, necháme vařit na středním zdroji tepla 15 minut
4. Omáčku ještě zahustíme nastrouhaným perníkem a dle potřeby případně rozředíme dle potřeby vývarem
5. Nakonec omáčku dochutíme povidly, solí a pepřem.