Omáčka podávaná nejlépe k vařenému uzenému masu a to spolu s bramborovými šiškami nebo knedlíky. Omáčka je připravená ze švestkových povidel, sušených švestek, ořechů, citronové šťávy, jíšky a vývaru z uzeného masa.
Ingredience:
1 hrst | sušených švestek |
100 g | švestkových povidel |
40 g | rostlinného tuku nebo másla |
30 g | jader vlašských ořechů nebo plátků mandlí |
6 dl | vývaru z uzeného masa |
1 lžíce | hladké mouky |
citronová šťáva | |
kousek skořice |
Postup:
1. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z uzeného masa, rozšleháme
2. Přidáme povidla a skořici a vše dobře povaříme
3. Skořici vyjmeme, přidáme předem namočené švestky a rozsekané ořechy, krátce povaříme (ze švestek by neměli vypadnou pecky) a dochutíme citronovou šťávou.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.