REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Teplá játrová omáčka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Světlejší, hustější, kořeněná nahnědlá omáčka s kousky jater, skvělá například k hovězímu masu spolu s houskovým knedlíkem.


Ingredience:
Rozpis na 5 porcí:
750 gvývaru B
120 gcibule
75 ghovězích jater
75 ghladké mouky
60 gtuku
5 gsoli
0,5 gkmínu
0,5 gmletého černého pepře

Postup:
  1. Do rozpáleného tuku v hrnci nasypeme oloupanou,  na jemno pokrájenou cibuli a kmín, cibuli osmahneme dorůžova, pak přidáme hladkou mouku, zamícháme, připravíme světlou cibulovou zásmažku
  2. Hotovou zásmažku zalijeme studeným vývarem B (trochu vývaru si necháme na rozmíchání jater), důkladně rozšleháme, základ na omáčku přivedeme k varu, okořeníme pepřem, za občasného prošlehání vaříme pozvolna tak 30-35 minut
  3. Omáčku dle chuti osolíme, promícháme, pak procedíme přes cedník s malými oky
  4. Očištěná játra propláchnutá pod studenou tekoucí vodou necháme důkladně okapat, pak je umeleme a rozmícháme s trochou studeného vývaru, co jsme si odložili stranou, vlijeme do procezené omáčky, krátce omáčku povaříme, občas ji zamícháme.
Doporučení:

Játra můžeme také povařit v omáčce v celku, nakrájená na menší kousky a nakonec omáčku rozmixovat pomocí ručního tyčového mixéru.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy