Světlejší, hustější, kořeněná nahnědlá omáčka s kousky jater, skvělá například k hovězímu masu spolu s houskovým knedlíkem.
Ingredience:
Rozpis na 5 porcí: | |
750 g | vývaru B |
120 g | cibule |
75 g | hovězích jater |
75 g | hladké mouky |
60 g | tuku |
5 g | soli |
0,5 g | kmínu |
0,5 g | mletého černého pepře |
Postup:
- Do rozpáleného tuku v hrnci nasypeme oloupanou, na jemno pokrájenou cibuli a kmín, cibuli osmahneme dorůžova, pak přidáme hladkou mouku, zamícháme, připravíme světlou cibulovou zásmažku
- Hotovou zásmažku zalijeme studeným vývarem B (trochu vývaru si necháme na rozmíchání jater), důkladně rozšleháme, základ na omáčku přivedeme k varu, okořeníme pepřem, za občasného prošlehání vaříme pozvolna tak 30-35 minut
- Omáčku dle chuti osolíme, promícháme, pak procedíme přes cedník s malými oky
- Očištěná játra propláchnutá pod studenou tekoucí vodou necháme důkladně okapat, pak je umeleme a rozmícháme s trochou studeného vývaru, co jsme si odložili stranou, vlijeme do procezené omáčky, krátce omáčku povaříme, občas ji zamícháme.
Játra můžeme také povařit v omáčce v celku, nakrájená na menší kousky a nakonec omáčku rozmixovat pomocí ručního tyčového mixéru.