Jíška zalitá vývarem, povařená, omáčka nakonec dochucená smetanou, čerstvě nastrouhaným křenem a citronovou šťávou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 ml | silného uzeného vývaru |
250 ml | smetany na šlehání |
3 lžíce | hladké mouky |
100 g | křenu (dle chuti) |
50 g | másla |
2 ks | menší cibule |
citronová šťáva | |
uzené maso | |
vejce | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Do hrnce dáme máslo a zpěníme cibulku, zasypeme moukou a vytvoříme světlou jíšku
2. Zalijeme za stálého míchání vývarem a necháme provařit 15 minut, pak přilijeme smetanu
3. Na závěr přisypeme čerstvě nastrouhaný křen a dochutíme citronovou šťávou.
Podáváme s uzeným masem a vejcem.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika
Teplá houbová omáčka z čerstvých hub
Teplá ořechová omáčka – smetanová, k drůbežímu masu