REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Teplá houbová omáčka z čerstvých hub

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Teplá smetanová omáčka z čerstvých tvrdších hub, sladké a zakysané smetany, cukru, octa, vody a koření, podle receptáře našich babiček a prababiček.


Ingredience:
300-400 gčerstvých, tvrdých hub (hříbky, lišky, křemenáče...)
30 ghladké mouky
600 mlvody
200 mlsladké smetany ke šlehání 30 %
200 mlzakysané smetany
1 lžičkadrceného kmínu
1 lžičkacukru krystal
6 kskuliček černého pepře
4 kskuličky nového koření
1 ksbobkový list
několik kapek kvasného octa
mletý černý pepř
sůl

Postup:
  1. Houby očistíme, nakrájíme na silnější plátky
  2. Do hrnce s 500 ml studené vody přidáme všechno celé koření, ochutíme také lžičkou soli a drceným kmínem, vše přivedeme k varu, jakmile začne voda vařit, nasypeme do hrnce připravené houby, nepřikryté necháme vařit 15 minut
  3. Do větší misky nalijeme obě smetany, metličkou je spojíme, pak nasypeme mouku, kterou pomocí metličky ve smetanách rozšleháme, nakonec do smetany zašleháme 100 ml vařící vody, tím zajistíme, že omáčka bude hladká a nesrazí se!
  4. Jakmile se houby uvaří, odstraníme celé koření, do hrnce k houbám přelijeme smetanový základ, důkladně vše promícháme, dochutíme mletým černým pepřem, necháme provářet na mírném zdroji tepla dalších 20 minut, občas omáčku zamícháme
  5. Hotovou houbovou omáčku odstavíme ze zdroje tepla, zakápneme 2 až 3 kapkami octa, omáčku ještě dochutíme cukrem a solí, případně ještě okořeníme mletým pepřem.
Doporučení:

Omáčku podáváme jen tak, s knedlíkem či vařeným bramborem. Ovšem můžeme ji doplnit o vařená vejce nebo plátek vařeného, pečeného, nebo i minutkově na pánvi opečeného masa vepřového, kuřecího …

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

5 tipů, díky kterým o Velikonocích nepřiberete ani deko navíc

Sotva skončily Vánoce a přehoupli jsme se do nového roku a už zase jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním. Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc na jaře snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující tipy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy