REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Teplá houbová omáčka z čerstvých hub

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Teplá smetanová omáčka z čerstvých tvrdších hub, sladké a zakysané smetany, cukru, octa, vody a koření, podle receptáře našich babiček a prababiček.


Ingredience:
300-400 gčerstvých, tvrdých hub (hříbky, lišky, křemenáče...)
30 ghladké mouky
600 mlvody
200 mlsladké smetany ke šlehání 30 %
200 mlzakysané smetany
1 lžičkadrceného kmínu
1 lžičkacukru krystal
6 kskuliček černého pepře
4 kskuličky nového koření
1 ksbobkový list
několik kapek kvasného octa
mletý černý pepř
sůl

Postup:
  1. Houby očistíme, nakrájíme na silnější plátky
  2. Do hrnce s 500 ml studené vody přidáme všechno celé koření, ochutíme také lžičkou soli a drceným kmínem, vše přivedeme k varu, jakmile začne voda vařit, nasypeme do hrnce připravené houby, nepřikryté necháme vařit 15 minut
  3. Do větší misky nalijeme obě smetany, metličkou je spojíme, pak nasypeme mouku, kterou pomocí metličky ve smetanách rozšleháme, nakonec do smetany zašleháme 100 ml vařící vody, tím zajistíme, že omáčka bude hladká a nesrazí se!
  4. Jakmile se houby uvaří, odstraníme celé koření, do hrnce k houbám přelijeme smetanový základ, důkladně vše promícháme, dochutíme mletým černým pepřem, necháme provářet na mírném zdroji tepla dalších 20 minut, občas omáčku zamícháme
  5. Hotovou houbovou omáčku odstavíme ze zdroje tepla, zakápneme 2 až 3 kapkami octa, omáčku ještě dochutíme cukrem a solí, případně ještě okořeníme mletým pepřem.
Doporučení:

Omáčku podáváme jen tak, s knedlíkem či vařeným bramborem. Ovšem můžeme ji doplnit o vařená vejce nebo plátek vařeného, pečeného, nebo i minutkově na pánvi opečeného masa vepřového, kuřecího …

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy