REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní houby – májovky, podtrnky, sadovky, tmavobělky – 3. díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Květen neboli máj, nejkrásnější jarní měsíc, kdy v přírodě pomalu vše začíná kvést a příroda se po zimě probudila naplno. Jeho jméno nese i jedna z nejchutnějších hub, čirůvka májovka – Calocybe gambosa …


Čirůvka májovka

Hlavní měsíc růstu májovky je květen, ale objevuje se už v dubnu a doba růstu končí v červnu. Vyskytuje se na travnatých místech, loukách, pastvinách, okrajích listnatých lesů, sadech a parcích. V lese by jste ji hledali marně.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Klobouk až 100 mm, tlustě masitý, bílý, krémově bílý, žemlový okrový, vzácněji sytě žlutý. Masitá dužnina má příjemnou chuť a voní po čerstvé mouce. Její užití v kuchyni je mnohostranné, výborná je smetanová omáčka z májovek, která patří k nejlepším společně s omáčkou z hřibů. Výborná je také polévka z májovek! Jsou vhodné pod maso, do salátů, hodí se i ke konzervaci. Naopak nejsou vhodné na klasickou smaženici, pokrm je pak příliš aromatický.

Čirůvka májovka má i léčivé účinky, snižuje hladinu cukru v krvi a průvodní potíže při cukrovce. Při jejich sběru dáváme však pozor na záměnu se smrtelně jedovatou vláknicí začervenalou – Inocybe erubens, s níž jsme se seznámili v druhém dílu tohoto povídání o jarních houbách.

Ještě jednou, májovka nikdy nečervená, má nízké bílé lupeny a voní moučně a to právě vláknice začervenalá, voní slabě ovocně, její plodnice stářím nebo po omaku červenají a lupeny jsou v mládí krémově bělavé, v dospělosti šedožluté, ve stáří olivově nahnědlé až načervenalé.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Ve starších atlasech je uváděna také záměna za závojenku olovovou – Entoloma sinuatum, což je však málo pravděpodobné. Závojenka olovová roste od června do září a to vzácně v teplejších oblastech na vápenitých půdách v listnatých lesích, na hrázích rybníků, ve stromořadích. Klobouk plodnic je zbarvený šedožlutavě, šedohnědě, lupeny má v mládí bílé, později růžové, dužnina také voní moučně. U čirůvky májovky většinou už končí doba růstu, když závojenka začíná růst, i proto je dobré se s touto vzácnou jedovatou houbou také seznámit. Jak se říká, čert nikdy nespí!

Spíše však, v době růstu májovky, můžeme narazit na jedlou a výtečnou závojenku podtrnku – Entoloma clypeatum, která roste od března do konce května, někdy i počátkem června, opět mimo les v parcích, sadech, v křovinách na okrajích lesů, pod stromy a keři z čeledi růžokvětých mezi něž patří například jabloň, třešeň, švestka, hruška, trnka, hloh, šípek a další dřeviny této skupiny.

Klobouk až 100 mm, je v mládí kuželovitý, později rozložený s tupým hrbolkem zbarvený za sucha bledě plavě, šedohnědě, za vlhka bývá šedý, šedohnědý až hnědý.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Dužnina je bělavá, chuť i vůně moučně okurková, lupeny jsou řidší, v mládí bělavé, u dospělých plodnic masově růžové. Mezi houbaři, kteří ji sbírají, je ceněná časnou dobou výskytu a mnohostranným použitím v kuchyni. Je skvělá na omáčky, do polévek, hodí se pod maso, do směsí, lze ji kombinovat s těstovinami nebo rýží. Například houbové rizoto s touto houbou lze i konzervovat.

Nezkušený houbař jí může zaměnit za jedovatou závojenku jarní, (viz. Jarní houby – šťavnatky, ucháče a jedovaté druhy – 2. díl), která však roste v jehličnatých a listnatých lesích a nemá moučnou vůni. Lidové názvy jsou hloženka, podtrnka.

Velice podobná je jedlá závojenka sadovka – Entoloma sepium, ta má klobouk až 100 mm velký, v mládí kuželovitý, později ploše rozložený, uprostřed s malým hrbolkem. Je zbarvený špinavě bíle, šedobíle či našedle, její lupeny jsou v mládí bělavé, v dospělosti světle růžové.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Praktický houbař oba druhy nerozlišuje, tento druh roste také od března do června v sadech a zahradách pod švestkami a příbuznými kultivary rodu Prunus, ale i pod růžokvětými stromy a keři rodu Rossacea. Využití je stejné jako u závojenky podtrnky. V literutuře ji můžeme najít i pod názvem závojenka červenající, plotní, náspová.

Další jarní druh, který roste převážně mimo les a mezi praktickými houbaři je málo známý, je tmavobělka žlutavá – Melanoleuca cognata. Klobouk má až 100 mm velký, v dospělosti plochý, na středu obvykle s tupým hrbolem s podvinutým okrajem, zbarvený okrově hnědě, okrově rezavohnědě, za vlhka hnědě, obvykle s tmavším středem.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Lupeny jsou poměrně nízké, husté, krémové, béžové, okrové až hnědavé.

Roste hojně od dubna do června a to jednotlivě nebo v malých skupinkách, na pastvinách, trávnících, v parcích a zahradách, na okrajích listnatých i jehličnatých lesů, často na místech, kde se zpracovávalo dřevo. Dužnina má nasládlou až slabě nakyslou chuť a voní mírně slabě moučně. V kuchyni je opět všestranně využitelná, lze ji i nakládat do láku.

Zaměnit jí můžeme s jedlou tmavobělkou krátkonohou – Melanoleuca brevipes, která má krátký třeň, jen 50 mm, obvykle s hlízou na bázi, klobouk je ve stáří nálevkovitý, zbarvený béžově až šedě, je hnědý na středu, tmavší. Lupeny jsou světle krémové, později šedokrové. Roste nehojně jednotlivě, nebo ve skupinách na trávnících pastvinách, v zahradách a sadech, také podél cest nebo na kompostech. Její upotřebení v kuchyni je stejné jako u tmavobělky žlutavé.

 

Škola začínajícího houbaře

 

V příštím díle budou slibované destice, chřapáče a kališníky.

Autor článku: Dalibor Marounek

Foto: Dalibor Marounek, závojenka podtrnka Martin Kříž, Použitá literatura: Jarní houby M. Mikšík Grada 2013, Velký atlas hub – V. Hagara, V. Antonín, J. Baier, Ottovo nakladatelství 2006

 

Související články:

Jarní houby – smržovité 1.díl

Jarní houby – šťavnatky, ucháče a jedovaté druhy – 2. díl

Jarní houby – destice, kališníky a chřapáče – 4.díl

Jarní houby – Sírovec, choroše, opěnky, třepenitka – 5. díl

Jarní houby – štítovky, křehutky, hnojníky – 6.díl

Jarní houby – špičky, polničky, slzečníky – 7.díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy