REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní houby – májovky, podtrnky, sadovky, tmavobělky – 3. díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Květen neboli máj, nejkrásnější jarní měsíc, kdy v přírodě pomalu vše začíná kvést a příroda se po zimě probudila naplno. Jeho jméno nese i jedna z nejchutnějších hub, čirůvka májovka – Calocybe gambosa …


Čirůvka májovka

Hlavní měsíc růstu májovky je květen, ale objevuje se už v dubnu a doba růstu končí v červnu. Vyskytuje se na travnatých místech, loukách, pastvinách, okrajích listnatých lesů, sadech a parcích. V lese by jste ji hledali marně.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Klobouk až 100 mm, tlustě masitý, bílý, krémově bílý, žemlový okrový, vzácněji sytě žlutý. Masitá dužnina má příjemnou chuť a voní po čerstvé mouce. Její užití v kuchyni je mnohostranné, výborná je smetanová omáčka z májovek, která patří k nejlepším společně s omáčkou z hřibů. Výborná je také polévka z májovek! Jsou vhodné pod maso, do salátů, hodí se i ke konzervaci. Naopak nejsou vhodné na klasickou smaženici, pokrm je pak příliš aromatický.

Čirůvka májovka má i léčivé účinky, snižuje hladinu cukru v krvi a průvodní potíže při cukrovce. Při jejich sběru dáváme však pozor na záměnu se smrtelně jedovatou vláknicí začervenalou – Inocybe erubens, s níž jsme se seznámili v druhém dílu tohoto povídání o jarních houbách.

Ještě jednou, májovka nikdy nečervená, má nízké bílé lupeny a voní moučně a to právě vláknice začervenalá, voní slabě ovocně, její plodnice stářím nebo po omaku červenají a lupeny jsou v mládí krémově bělavé, v dospělosti šedožluté, ve stáří olivově nahnědlé až načervenalé.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Ve starších atlasech je uváděna také záměna za závojenku olovovou – Entoloma sinuatum, což je však málo pravděpodobné. Závojenka olovová roste od června do září a to vzácně v teplejších oblastech na vápenitých půdách v listnatých lesích, na hrázích rybníků, ve stromořadích. Klobouk plodnic je zbarvený šedožlutavě, šedohnědě, lupeny má v mládí bílé, později růžové, dužnina také voní moučně. U čirůvky májovky většinou už končí doba růstu, když závojenka začíná růst, i proto je dobré se s touto vzácnou jedovatou houbou také seznámit. Jak se říká, čert nikdy nespí!

Spíše však, v době růstu májovky, můžeme narazit na jedlou a výtečnou závojenku podtrnku – Entoloma clypeatum, která roste od března do konce května, někdy i počátkem června, opět mimo les v parcích, sadech, v křovinách na okrajích lesů, pod stromy a keři z čeledi růžokvětých mezi něž patří například jabloň, třešeň, švestka, hruška, trnka, hloh, šípek a další dřeviny této skupiny.

Klobouk až 100 mm, je v mládí kuželovitý, později rozložený s tupým hrbolkem zbarvený za sucha bledě plavě, šedohnědě, za vlhka bývá šedý, šedohnědý až hnědý.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Dužnina je bělavá, chuť i vůně moučně okurková, lupeny jsou řidší, v mládí bělavé, u dospělých plodnic masově růžové. Mezi houbaři, kteří ji sbírají, je ceněná časnou dobou výskytu a mnohostranným použitím v kuchyni. Je skvělá na omáčky, do polévek, hodí se pod maso, do směsí, lze ji kombinovat s těstovinami nebo rýží. Například houbové rizoto s touto houbou lze i konzervovat.

Nezkušený houbař jí může zaměnit za jedovatou závojenku jarní, (viz. Jarní houby – šťavnatky, ucháče a jedovaté druhy – 2. díl), která však roste v jehličnatých a listnatých lesích a nemá moučnou vůni. Lidové názvy jsou hloženka, podtrnka.

Velice podobná je jedlá závojenka sadovka – Entoloma sepium, ta má klobouk až 100 mm velký, v mládí kuželovitý, později ploše rozložený, uprostřed s malým hrbolkem. Je zbarvený špinavě bíle, šedobíle či našedle, její lupeny jsou v mládí bělavé, v dospělosti světle růžové.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Praktický houbař oba druhy nerozlišuje, tento druh roste také od března do června v sadech a zahradách pod švestkami a příbuznými kultivary rodu Prunus, ale i pod růžokvětými stromy a keři rodu Rossacea. Využití je stejné jako u závojenky podtrnky. V literutuře ji můžeme najít i pod názvem závojenka červenající, plotní, náspová.

Další jarní druh, který roste převážně mimo les a mezi praktickými houbaři je málo známý, je tmavobělka žlutavá – Melanoleuca cognata. Klobouk má až 100 mm velký, v dospělosti plochý, na středu obvykle s tupým hrbolem s podvinutým okrajem, zbarvený okrově hnědě, okrově rezavohnědě, za vlhka hnědě, obvykle s tmavším středem.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Lupeny jsou poměrně nízké, husté, krémové, béžové, okrové až hnědavé.

Roste hojně od dubna do června a to jednotlivě nebo v malých skupinkách, na pastvinách, trávnících, v parcích a zahradách, na okrajích listnatých i jehličnatých lesů, často na místech, kde se zpracovávalo dřevo. Dužnina má nasládlou až slabě nakyslou chuť a voní mírně slabě moučně. V kuchyni je opět všestranně využitelná, lze ji i nakládat do láku.

Zaměnit jí můžeme s jedlou tmavobělkou krátkonohou – Melanoleuca brevipes, která má krátký třeň, jen 50 mm, obvykle s hlízou na bázi, klobouk je ve stáří nálevkovitý, zbarvený béžově až šedě, je hnědý na středu, tmavší. Lupeny jsou světle krémové, později šedokrové. Roste nehojně jednotlivě, nebo ve skupinách na trávnících pastvinách, v zahradách a sadech, také podél cest nebo na kompostech. Její upotřebení v kuchyni je stejné jako u tmavobělky žlutavé.

 

Škola začínajícího houbaře

 

V příštím díle budou slibované destice, chřapáče a kališníky.

Autor článku: Dalibor Marounek

Foto: Dalibor Marounek, závojenka podtrnka Martin Kříž, Použitá literatura: Jarní houby M. Mikšík Grada 2013, Velký atlas hub – V. Hagara, V. Antonín, J. Baier, Ottovo nakladatelství 2006

Související články:

Jarní houby – smržovité 1.

díl

Jarní houby – šťavnatky, ucháče a jedovaté druhy – 2. díl

Jarní houby – destice, kališníky a chřapáče – 4.

díl

Jarní houby – Sírovec, choroše, opěnky, třepenitka – 5. díl

Jarní houby – štítovky, křehutky, hnojníky – 6.

díl

Jarní houby – špičky, polničky, slzečníky – 7.

díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy