REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka májovka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvělá jedlá houba. Hodí se na všechny možné úpravy v kuchyni.


Latinsky: Calocybe gambosa

Jedlá …………… Čirůvka májovka je výborný jedlý druh houby ceněný brzkou dobou výskytu.

Pověstná a vynikající je omáčka z májovek, jinak lze tuto houbu použít do polévek, směsí, salátů i nakládat do láku.

Doba výskytu: duben až červen

 

 

Roste hojně na travnatých místech na loukách, v sadech, parcích, na okrajích listnatých lesů často ve skupinách, uvnitř lesa ji téměř nenajdeme.

Klobouk až 120 mm, vyklenutý až plochý, v mládí s podvinutým okrajem na okraji často zvlněný, masitý, hladký, bílý, bělavý nebo okrově žlutý, vzácnější forma Calocybe cambosa var. flavida.

Lupeny jsou husté, tenké u třeně zoubkem vykrojené, někdy i přirostlé, v mládí bělavé až krémové, ve stáří světle okrové. Třeň až 90 mm, nejprve mírně břichatý, později válcovitý, pevný, plný, hladký, bělavý až okrový, naspodu často bělavě světle okrový. Dužnina je bělavá, pevná šťavnatá, neměnná, chuť lahodná, moučná, vůně též příjemná moučná.

 

 

Možná záměna

Koncem května se vyskytuje jedovatá vláknice začervenalá (starší název vláknice Pattouillardova), latinsky: Inocybe erubescens, která však dotekem červená a nevoní moučně, má slabou ovocnou vůni a kuželovitý klobouk obvykle paprsčitě rozpraskaný. Uvádí se i jedovatá závojenka olovová, latinsky: Entoloma sinuatum, která však roste až od června, kdy růst májovek končí, má masově narůžovělé lupeny, moučnou vůni, ve stáří však nepříjemnou a roste vzácně listnatých lesích.

Někdy se z jara objeví jedlá čirůvka kosatcová, latinsky: Lepista irina, která má silně aromatickou vůni jako kořeny violek.

 

 

Autor článku i fotografií: Dalibor Marounek

 

Články o májovkách:

 

Recepty na májovky:

Více receptů, nejen na májovky, ale i další houby, najdete v naší databázi zde: Recepty jídel…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.