Růst májovek je v plném proudu, vyzkoušejte například recept na uvařené májovky servírované v pažitkové omáčce spolu s opečenými tousty.
Ingredience:
300 g | čirůvky májovky |
150 g | tvrdého sýru (eidam, cihla, blaťácké zlato) |
100 g | majonézy |
2 lžíce | zakysané smetany |
2 lžíce | pažitky |
1 ks | červená cibule |
bílý vinný ocet | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Houby očistíme, menší necháme v celku, větší překrájíme na menší kusy a uvaříme do měkka v mírně osolené vodě. Uvařené májovky scedíme, propláchneme, necháme okapat a vychladnout.
- Houby promícháme v míse s na kostičky nakrájeným sýrem a cibulí.
- Majonézu promícháme se smetanou, nakrájenou pažitkou, ochutíme vinným octem, pepřem a solí. Zalijeme omáčkou houby a sýr v míse, promícháme.
- Na talíři posypeme nasekanou pažitkou, ozdobím kouskem rajčete. Podáváme na sucho s opečeným toastovým chlebem, lehce potřeným česnekem.
Více o májovkách najdete v našem atlase hub zde: Čirůvka májovka
Poznámka:Text i foto: D. Marounek