REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Začínají růst smrže – houbařská delikatesa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Květen je měsíc kdy začínají růst smrže. Ve Francii je to druhá nejoblíbenější houba hned po lanýžích. I jejich cena se pohybuje dosti vysoko, za 1 kg čerstvých smržů zaplatíte od 1000 Kč a výše, u sušených je to 10x tolik 1 kg sušených smržů 10 000 Kč i více. Smrže si našli své příznivce i u nás a jejich popularita stále roste i počet houbařů, kteří se jejich jarním sběrem zabývají.


Některé restaurace mají tuto sezónní houbu (roste jen od konce dubna, celý květen a začátek června) také na jídelním lístku. Smrže rostou i u nás ne ovšem v klasických lesích jak jsou sváteční houbaři zvyklí. Smrže hledáme spíše v křovinách, listnatých hájích s převahou jasanu, osiky, pod růžokvětými keři, pod trnkou, šípkovou růží, nebo pod planými třešněmi. Dávají přednost vápencovému podloží.

Houba s kloboukem připomínající včelí plást nevypadá moc vzhledně. Smrže jsou uvnitř duté a klobouk je srostlý s třeněm nohou, tím se liší od podobné jarní houby kačenky české, která vyrůstá v podobných lokalitách od března a je rovněž jedlá a ceněná brzkou dobou růstu.

U nás roste kolem 10 druhů smržů a praktičtí houbaři je nerozlišují. Nejběžnější je smrž kuželovitý, smrž obecný, smrž jedlý a smrž koromilný. Poslední jmenovaný druh se ve starších atlasech objevoval jako smrž pražský, posledními výzkumy se zjistilo, že na kůře roste více druhů smržů, nejčastěji právě smrž koromilný – Morchella importuna.

 

Smrž kuželovitý

 

Smrž obecný

 

Smrž jedlý

 

Smrž koromilný

 

Jestliže na podzim použijeme na záhony mulčovací kůru, může nám vyrůst i na zahradě. Často se amatérští houbaři na internetu ptají v různých skupinách zabývající se houbami na Facebooku, co jim to vlastně vyrostlo na zahradě. A oni to smrže. Oproti druhům, které nacházejí houbaři ve volné přírodě, roste na kůře mulčovací smrž koromilný a to pouze jeden rok, pak už se neobjeví, nebo jen v omezeném množství.

Budete-li mít štěstí a narazíme na jaře na smrže víte jak je připravit? Tady máte návod. Plodnice očistíme a rozkrojíme podélně napůl, bývá v dutých plodnicích často ukrytý hmyz, nejčastěji mravenci a škvoři. Velké rozkrojené plodnice se plní mletým masem a nechávají se upéci, podobně jako mladé kloboučky bedel, muchomůrek růžovek. Podušené plodnice jsou pak chutné v sýrové omáčce. Další využití povařených, nebo podušených plodnic je přidat je do rizota, různých salátů, či směsí s masem a zeleninou. Ve Francii se přidávají nasekané do paštik.

Smrže můžeme i úspěšně sušit a udělat si zásobu na dobu, kdy nerostou. Sušíme v klasické sušičce na ovoce, větší kusy můžeme přepůlit nebo je sušit navlečené v celku na niti. Smrž má i tu výhodu, že mezi druhy, které u nás rostou, není ani jeden jedovatý druh.

A lze je s nějakou nejedlou houbou zaměnit? Na jaře moc jedovatých druhů hub neroste, smrži je vzdáleně trochu podobný ucháč obecný – Gyromitra esculenta, rostoucí v jehličnatých lesích. Klobouk má červenohnědý, kaštanově hnědý a laločnatě mozkovitý, nepřipomíná včelí plást, který je typický pro smrže.

Při hledání smržů můžeme narazit i na další jedlé jarní druhy (viz náš atlas hub)…Končí růst kačenky české a objevuje se oblíbená čirůvka májovka, závojenka podtrnka, sírovec žlutooranžový, opěnka měnlivá, některé druhy pečárek (žampionů), tmavobělek, pýchavek.

Více o aktuálních nálezech hub zkušených houbařů najdete na FB ve skupině Houbolov- fotolov…

Přejeme šťastný jarní houbolov.

 

Text: D. Marounek, foto: D. Marounek, J. Dubec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Filip Sajler otevřel na Pankráci novou kavárnu L’OR Café

Šéfkuchař Filip Sajler přidal další vlaječku do mapy provozoven restaurační skupiny Perfect Canteen. V office budově Gemini na pražské Pankráci otevřel moderní kavárnu L’OR Café. Svým umístěním je koncipována především pro zaměstnance přilehlých kancelářských komplexů, Filip Sajler však věří, že pestrá nabídka prémiové kávy L’OR Professional a chutného občerstvení přiláká i další návštěvníky.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

BRAND BOX DUBEN 2022 – balíček plný novinek

Jaro máme v plném proudu a máme tu i nový Brand Box s podtitulem „květinová nadílka“. Pojďme si představit jednotlivé produkty z boxu plného novinek s chutí. V tomto boxu najdeme hned několik nápojů. Jako první vám představujeme nový zážitek z chuti v nové formě a jedinečné osvěžení bez cukru i sladidel. To je nová řada ochucené minerální vody Mattoni esence v plechovce. Unikátní spojení minerální vody Mattoni, jemných bublinek a přírodních esencí z ovoce a bylinek. To vše bez cukru, sladidel, barviv i konzervantů. Novinka je k dostání v oblíbeném balení o objemu 0,5l v populární příchuti osvěžujícího citronu a nově i v unikátní kombinaci voňavého jablka a svěží máty za 19,90 Kč…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy