REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výživa těhotné a kojící ženy – úvodník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K nejšťastnějším okamžikům v životě ženy patří chvíle, kdy poprvé vezme své dítě do náruče. Nyní tu leží bezmocné dítě, které potřebuje péči. Sama tuší, že novorozenec vyžaduje její přítomnost, stejně jako zvuk hlasu. Kontakt s dítětem je nutno pěstovat již od prvních dnů po narození, neboť posiluje vzájemnou důvěru. Pro zdárný vývoj dítěte je vazba mezi ním a matkou právě tak důležitá, jako je správná výživa.


Přišlo na svět dítě. Čtyři týdny je nazýváme novorozencem a po prvním měsíci kojencem. Krásný český výraz předznamenává nejen způsob výživy člověka, ale celé skupiny živočichů, kteří patří do skupiny savců. Přirozená výživa z prsu matky má proto své hluboce biologické oprávnění. Navazuje na výživu plodu v době těhotenství. Jsou zde však dva podstatné rozdíly: maminka „podávala“ v těhotenství výživu svému dítěti hlavně krevní cestou přes placentu.

Po narození se živiny dostávají do krevního oběhu kojence až po jejich zpracování zažívacím traktem, po natrávení a vstřebání. Za devět měsíců těhotenství vyroste nepatrný zárodek v nemluvně, jehož hmotnost je obvykle 3,5 kg a jeho délka asi 50 cm. Za první rok vyroste dítě zhruba o polovinu své původní délky a jeho hmotnost se ztrojnásobí.

Mimořádně důležité je první přiložení novorozence k prsu matky během třiceti minut až dvou hodin po porodu. V prvních dvou až třech dnech dává maminka svému dítěti mléko zvláštního složení – mlezivo (kolostrum), které obsahuje zvýšené množství ochranných látek. Má také vysoký obsah vitaminů A a E.

Mateřské mléko poskytuje dítěti všechnu potřebnou energii, živiny, vitaminy a minerální látky, které potřebuje nejen ke svému růstu, ale i k vývoji. Proto je velmi důležitá výživa matky v těhotenství i v době, kdy své dítě kojí. Nejde ani tak o přísun energie, jako především vitaminů a minerálních látek, zejména vápníku a železa, jejichž potřeba je zřetelně zvýšena. V tomto období je nutné, aby těhotná i kojící žena jedla co nejvíce zeleniny a ovoce. Naše ovoce musí být doplněno citrusovými plody (pomeranče, grapefruity, citrony, mandarinky). Neměly by chybět druhy zeleniny bohaté na vitamín C, např. Papriky, brukev a listová zelenina.

Správná výživa kojící matky neznamená přejídání, ale naopak promyšlený výživový režim, s větším množstvím mléka, pravidelným přísunem masa, vajec, tmavého chleba, luštěnin, ořechů. Je zbytečné a škodlivé nutit těhotnou nebo kojící ženu do přídavků pokrmů a nápojů, na něž nebyla zvyklá v racionální výživě před těhotenstvím.

V prvních týdnech života se teprve ukáže, jak často bude muset novorozence kojit. Zpočátku nebude s kojením všechno v pořádku. Tvorba mléka teprve začíná a vyvíjí se. Sání novorozence a jeho „šikovnost“ se také vyvíjejí postupně a potřebují při tom povzbudit. Současně musí být dokončen vývoj funkčních schopností mnoha systémů – zpracování živin je určitým způsobem omezeno. Moderní dětské lékařství na celém světě proto věnuje své úsilí rozšíření počtu výlučně kojených dětí a optimálnímu prodloužení přirozené výživy do stáří cca 5-6 měsíců věku kojence. Plně kojeným dětem není třeba kromě několika kapek protikřivičného vitaminu D, přidávat vůbec nic ….

…….   celý článek najdete zde: Výživa těhotné a kojící ženy

Zdroj: Kuchařka naší vesnice (r. 1999)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy