REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výživa batolete – úvodník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Batolecí věk je období vývoje dítěte od jednoho do tří let života. Jídelníček se stále ještě podobá plné kojenecké výživě a teprve koncem tohoto období se přibližuje výživě předškolního dítěte.


Základem výživy zůstává mléko a mléčné výrobky. Není třeba měnit plnotučné sušené mléko Sunar.

Ranní kávu připravujeme přidáním odvaru melty (nejlépe Vitakávy) do mléka. Jen dobrým jedlíkům podáváme kakao. Ještě vhodnější než mléko sladké je mléko zakysané, bílé jogurty a další mléčné výrobky, zejména tvaroh a sýry s nízkým obsahem tuku.

Mezi zdroje významných bílkovin patří vedle mléka také bílkoviny masa a vajec. Průměrná spotřeba batolete je 30 g masa na den. Vhodnými druhy masa je maso hovězí, telecí, libové vepřové, králičí, drůbeží a rybí filé. Podáváme je vařené nebo dušené ve formě masové směsi. Uzeniny do jídelníčku batolete nepatří. Vejce připravujeme celé (tj. žloutek včetně bílku) v průměrné spotřebě 2-3 kusy týdně.

Vedle živočišných bílkovin nesmíme zapomínat na bílkoviny rostlinné. Obsahují je brambory, luštěniny a všechny druhy obilovin. Těstoviny podáváme 1x týdně, luštěniny 2x týdně, rýži nejméně 1x týdně, další příkrm doplňují brambory. Mimořádně opatrní jsme při podávání potravinářských výrobků s obsahem sacharidů, které se vyznačují velkou sladivostí (keksy, sušenky, piškoty). Jestliže se u bílkovin přednostně uplatňují bílkoviny živočišného původu, u tuků je tomu naopak.

Při přípravě pokrmů pro batolete používáme raději rostlinné tuky. Ovoce a zeleninu zařazujeme do jídelníčku 2x denně. Doplňujeme jimi obědy a večeře, místo běžně používaných sladkých moučníků. Porce směsi ovoce a zeleniny může být malá a měla by být připravena s určitou fantazií. Saláty, zejména směs ovoce a zeleniny, batolata velmi dobře přijímají. V batolecím období potravu zásadně nepřislazujeme, téměř nesolíme, lze ji pouze mírně ochutit kořením, nejlépe rostlinným.

 

Správné rozdělení denních jídel podle zásad správné výživy:

  • snídaně 20 % celodenní stravy
  • přesnídávka 5-10 % celodenní stravy
  • oběd 35-40 % celodenní stravy
  • svačina 10 % celodenní stravy
  • večeře 20-30 % celodenní stravy
 

V tomto věku nepoužíváme k výživě kojenecké lahvičky. Mléko, nápoje a polévky pije dítě buď ze šálku, nebo je podáváme lžičkou. Při prořezávání prvních zubů ve druhém roce života nabízíme stravu, která zapojuje činnost kousání a žvýkání, poněvadž žaludek i střeva dítěte jsou připravena zpracovávat obtížněji stravitelná jídla. Postupně opouštíme speciální výrobky hotových jídel určených pouze pro kojence a batolata. Pro dítě v tomto věku postačuje pouze ¼ -1/2 l mléka, podávat vyšší množství není účelné, protože děti pak nejedí dostatečné množství další stravy. Ovládá-li dítě pití z hrnečku a použití lžíce, nenecháváme je jíst samotné, nýbrž je posazujeme ke společnému stolu.

Je třeba dát pozor na nadbytečné množství kapusty, luštěnin, hlávkového salátu i celozrnného chleba s kůrkou, zejména u dětí, které se nenaučily dobře kousat a rozžvýkávat stravu. Brambory, zeleninu a maso již nemixujeme a nelisujeme, rozmačkáme je vidličkou nebo na drobno pokrájíme.

V batolecím období se zpomaluje růst a vývoj dítěte a klesá také jeho nárok na potřebu živin. Maminka, která není na tuto situaci připravena, nemá správnou představu, kolik může batole sníst, a často přichází se stížností, že dítě přestává jíst. Také onemocnění, která probíhají v tomto věku, jsou provázena sníženou chutí k jídlu a v rekonvalescenci po onemocnění odmítají děti zejména hutnou stravu. Nerespektování těchto zásad vede k nechutenství a postupnému odmítání stravy. Je třeba rozlišovat mezi dětmi, které jedí pomalu a mají malou spotřebu, a mezi dětmi roztěkanými, které jsou velmi živé a „nemají na jídlo čas“. Konečně musíme odlišit děti, které potravu dlouho přežvykují, poněvadž mají nedostatek cviku v polykání tuhých potravin, popř. Nedostatek slin. Loudavě jí také dítě, které chce být středem pozornosti rodičů, někdy tak vůči nim vyjadřuje i vzdor nebo projevuje žárlivost na mladšího sourozence.

U batolat se dostává do popředí nejen kvalita výživy, ale i způsob stravování. U jedinců s vysokým příjmem energeticky bohaté stravy převyšující doporučené dávky potravin se již v tomto věku začínají projevovat příznaky nadváhy, které později vyústí v obezitu. Proto musíme velmi pečlivě sledovat vývoj křivky hmotnosti dítěte a přítomnost tuku v podkožních vrstvách. Významná je i návyková stránka. Kromě přejímání rodinných tradic se při příjmu potravy vytvářejí i nové zvyklosti. Mohou vznikat i návyky nevhodné, které ovlivňují budoucí způsob výživy dítěte.

Jídelníček batolete obsahuje v principu tři hlavní jídla a u dětí velmi pohyblivých ještě jednu, případně dvě mezidávky.

 

Pokračování článku najdete zde: Výživa batolete

Související články: Dětská výživa

Recepty na dětská jídla: Recepty na pokrmy pro nejmenší děti

 

Kuchařka ReceptyOnLine.cz je i na Facebooku!

Kuchařka ReceptyOnLine.cz Kuchařka ReceptyOnLine.cz na facebooku

Přidej se k nám na FACEBOOKU! Chcete mít informace z první ruky? Chcete nám sdělit svůj názor a podělit se s ostatními o své zkušenosti při vaření? Klikněte na fecebooku hned vedle našeho názvu na “to se mi líbí” a stanete se součástí naší kuchařské komunity! Za ReceptyOnLine.cz George

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy