REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vyzkoušejte dobroty do krabičky (i skleničky)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V době zavřených restaurací přišlo vhod oběd do práce připravit si domova. A má to i další výhody si připravit oběd doma, lze například využít přebytky z večeře, máte kontrolu nad tím, z čeho se jídlo skládá, ušetříte čas i peníze… Možná vás myšlenka „krabičkových dobrot“ natolik nadchne, že si budete s chutí chystat jídla s sebou i po skončení epidemie. A další bonus: hodí se i při víkendových výletech!


Podoba polední pauzy se změnila – stále více lidí si chystá oběd doma a zjišťuje, že je to praktické a úsporné řešení. Jídlo do krabičky ovšem není žádná novinka, v Itálii mu říkají „schiscetta“, což pochází z milánského dialektu.

Nejjednodušší je udělat větší porci večeře, aby vám zbylo i na druhý den, ovšem pokud chcete mít pestřejší jídelníček, neváhejte si připravit i „extra jídlo do práce“. Nemusíte volit nic složitého, uvařit lze během chvilky a také recepty různě obměňovat podle momentální chuti.

 

Pořiďte si správný obědový box

Základem je pořídit si vhodnou krabičku, do které budete připravené jídlo ukládat. Kromě velikosti se při koupi zaměřte také na možnost členění. Pokud bude mít box více přihrádek, máte možnost oddělit přílohu od omáčky, anebo si k hlavnímu chodu připravit ještě dezert či ovocný salát, aby byl oběd pestřejší. Pro snadný přenos některých pokrmů se hodí i zavařovací sklenice se šroubovacími víčky, v nichž lze jídlo snadno přepravit. Vhodné jsou především pro studené krémy a polévky, anebo saláty. A ideální volbou jsou termonádoby, které uchovají teplotu pokrmu.

 

Co si do krabičky nachystat?

Připravit si můžete takřka cokoliv! Pokud nebudete mít k dispozici mikrovlnnou troubu (například na výletě), v termonádobě vám zůstane jídlo teplé. Anebo volte takové pokrmy, jež jsou chutné i ve studné podobě. Příkladem jsou saláty, které jsou rychle připravené a lze je obohatit celou škálou ingrediencí od sýrů přes křupavé topinky, salámy, nakládanou zeleninu, luštěniny až po ovoce. Nezapomeňte je však dochutit až těsně před jídlem. Skvělým tipem jsou rovněž těstoviny. Chutnají za studena i teplé a představují kompletní chod, který můžete ukuchtit na nespočet způsobů. Doporučujeme používat krátké tvary těstovin, jsou totiž vhodnější ke konzumaci za studena. A po uvaření je nechlaďte pod studenou vodou, aby neztratily chuť. Výtečným plnohodnotným obědem do krabičky jsou rovněž omelety a polpettone. Jejich příprava je snadná, skvěle chutnají i studené následující den, můžete je nakrájet na kousky a udělat z nich finger food bez nutnosti použít příbor. Ochutit jimi lze také housky, stačí je doplnit několika listy salátu. Pokud jde o maso, vyzkoušejte kotletu! Nejlépe se uchovává a je vhodnější ke konzumaci za studena následující den. Vyzkoušejte některé z našich receptů…

 

 

Recepty (nejen) na cesty (podrobné recepty se objeví po kliknutí na jejich název!)

 

Více receptů najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz například zde: Recepty jídel… nebo také na www.laformaggeria.com.

 

Tipy, jak si krabičkové jídlo vychutnat…

  • Dopřejte si pauzu! Snažte se nejíst u počítače, ale dejte si na chvíli pohov, aby si vaše oči odpočinuly od monitoru a hlava se zaměstnala jinými vjemy, než těmi, které nabízí online svět. Pokud máte v teplých měsících možnost pochutnat si na čerstvém vzduchu, vezměte si svou krabičku ven – ať už na terasu nebo zahradu. Na výlety si s sebou berte skladnou deku, díky níž si můžete udělat piknik!
  • Společné chvilky! Domluvte se v práci s kolegy, že si uděláte „krabičkovou challenge“. Můžete společně jíst, co jste si připravili, a u toho si popovídat, ale také lze utvořit dvojice a na střídačku si vzájemně připravovat jídla. Dvojice se mohou různě měnit – a vy díky tomu ochutnáte speciality vašich spolupracovníků a naopak se můžete pochlubit, jak dobré jsou vaše recepty.
  • Prostřeno! Nezapomeňte také na příbory, ubrousky, případně prostírání – buď ho můžete mít připravené v kanceláři, anebo v případě pikniku na výletu jej sbalte s sebou do batohu. A připravit si lze i dochucovací sadu se solí, pepřem či olejem.
  • Pozor na nelibou vůni! Pokud budete jíst v kanceláři, volte raději jídla s méně výrazným aroma – pronikavá vůně by mohla vaše kolegy obtěžovat. Těžká jídla zase mohou ztížit odpolední práci.
  • Aktivní odpočinek! Čas, který ušetříte cestou do restaurace, čekáním na objednávku a placením, věnujte krátké procházce. Uvidíte, že se vám pročistí hlava a vaše tělo se protáhne a zregeneruje!
 

Aby vám jídlo nevystydlo…

Pokud chcete, aby pokrm zůstal i na cestách teplý, anebo naopak salát vydržel dobrý a čerstvý, pořiďte si na něj termonádobu!

Tip: Termonádoba na jídlo City z řady City Line (Alfi) udrží obsah 7 hodin teplý a 14 hodin studený, je 100% těsnící, odolná a vyrobená z netoxických materiálů. Objem 0,55 l, k dostání ve třech barvách. Cena: 749 Kč (www.termoo.cz)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.