REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vyzkoušejte dobroty do krabičky (i skleničky)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V době zavřených restaurací přišlo vhod oběd do práce připravit si domova. A má to i další výhody si připravit oběd doma, lze například využít přebytky z večeře, máte kontrolu nad tím, z čeho se jídlo skládá, ušetříte čas i peníze… Možná vás myšlenka „krabičkových dobrot“ natolik nadchne, že si budete s chutí chystat jídla s sebou i po skončení epidemie. A další bonus: hodí se i při víkendových výletech!


Podoba polední pauzy se změnila – stále více lidí si chystá oběd doma a zjišťuje, že je to praktické a úsporné řešení. Jídlo do krabičky ovšem není žádná novinka, v Itálii mu říkají „schiscetta“, což pochází z milánského dialektu.

Nejjednodušší je udělat větší porci večeře, aby vám zbylo i na druhý den, ovšem pokud chcete mít pestřejší jídelníček, neváhejte si připravit i „extra jídlo do práce“. Nemusíte volit nic složitého, uvařit lze během chvilky a také recepty různě obměňovat podle momentální chuti.

 

Pořiďte si správný obědový box

Základem je pořídit si vhodnou krabičku, do které budete připravené jídlo ukládat. Kromě velikosti se při koupi zaměřte také na možnost členění. Pokud bude mít box více přihrádek, máte možnost oddělit přílohu od omáčky, anebo si k hlavnímu chodu připravit ještě dezert či ovocný salát, aby byl oběd pestřejší. Pro snadný přenos některých pokrmů se hodí i zavařovací sklenice se šroubovacími víčky, v nichž lze jídlo snadno přepravit. Vhodné jsou především pro studené krémy a polévky, anebo saláty. A ideální volbou jsou termonádoby, které uchovají teplotu pokrmu.

 

Co si do krabičky nachystat?

Připravit si můžete takřka cokoliv! Pokud nebudete mít k dispozici mikrovlnnou troubu (například na výletě), v termonádobě vám zůstane jídlo teplé. Anebo volte takové pokrmy, jež jsou chutné i ve studné podobě. Příkladem jsou saláty, které jsou rychle připravené a lze je obohatit celou škálou ingrediencí od sýrů přes křupavé topinky, salámy, nakládanou zeleninu, luštěniny až po ovoce. Nezapomeňte je však dochutit až těsně před jídlem. Skvělým tipem jsou rovněž těstoviny. Chutnají za studena i teplé a představují kompletní chod, který můžete ukuchtit na nespočet způsobů. Doporučujeme používat krátké tvary těstovin, jsou totiž vhodnější ke konzumaci za studena. A po uvaření je nechlaďte pod studenou vodou, aby neztratily chuť. Výtečným plnohodnotným obědem do krabičky jsou rovněž omelety a polpettone. Jejich příprava je snadná, skvěle chutnají i studené následující den, můžete je nakrájet na kousky a udělat z nich finger food bez nutnosti použít příbor. Ochutit jimi lze také housky, stačí je doplnit několika listy salátu. Pokud jde o maso, vyzkoušejte kotletu! Nejlépe se uchovává a je vhodnější ke konzumaci za studena následující den. Vyzkoušejte některé z našich receptů…

 

 

Recepty (nejen) na cesty (podrobné recepty se objeví po kliknutí na jejich název!)

 

Více receptů najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz například zde: Recepty jídel… nebo také na www.laformaggeria.com.

 

Tipy, jak si krabičkové jídlo vychutnat…

  • Dopřejte si pauzu! Snažte se nejíst u počítače, ale dejte si na chvíli pohov, aby si vaše oči odpočinuly od monitoru a hlava se zaměstnala jinými vjemy, než těmi, které nabízí online svět. Pokud máte v teplých měsících možnost pochutnat si na čerstvém vzduchu, vezměte si svou krabičku ven – ať už na terasu nebo zahradu. Na výlety si s sebou berte skladnou deku, díky níž si můžete udělat piknik!
  • Společné chvilky! Domluvte se v práci s kolegy, že si uděláte „krabičkovou challenge“. Můžete společně jíst, co jste si připravili, a u toho si popovídat, ale také lze utvořit dvojice a na střídačku si vzájemně připravovat jídla. Dvojice se mohou různě měnit – a vy díky tomu ochutnáte speciality vašich spolupracovníků a naopak se můžete pochlubit, jak dobré jsou vaše recepty.
  • Prostřeno! Nezapomeňte také na příbory, ubrousky, případně prostírání – buď ho můžete mít připravené v kanceláři, anebo v případě pikniku na výletu jej sbalte s sebou do batohu. A připravit si lze i dochucovací sadu se solí, pepřem či olejem.
  • Pozor na nelibou vůni! Pokud budete jíst v kanceláři, volte raději jídla s méně výrazným aroma – pronikavá vůně by mohla vaše kolegy obtěžovat. Těžká jídla zase mohou ztížit odpolední práci.
  • Aktivní odpočinek! Čas, který ušetříte cestou do restaurace, čekáním na objednávku a placením, věnujte krátké procházce. Uvidíte, že se vám pročistí hlava a vaše tělo se protáhne a zregeneruje!
 

Aby vám jídlo nevystydlo…

Pokud chcete, aby pokrm zůstal i na cestách teplý, anebo naopak salát vydržel dobrý a čerstvý, pořiďte si na něj termonádobu!

Tip: Termonádoba na jídlo City z řady City Line (Alfi) udrží obsah 7 hodin teplý a 14 hodin studený, je 100% těsnící, odolná a vyrobená z netoxických materiálů. Objem 0,55 l, k dostání ve třech barvách. Cena: 749 Kč (www.termoo.cz)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy