REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vyzkoušejte dobroty do krabičky (i skleničky)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V době zavřených restaurací přišlo vhod oběd do práce připravit si domova. A má to i další výhody si připravit oběd doma, lze například využít přebytky z večeře, máte kontrolu nad tím, z čeho se jídlo skládá, ušetříte čas i peníze… Možná vás myšlenka „krabičkových dobrot“ natolik nadchne, že si budete s chutí chystat jídla s sebou i po skončení epidemie. A další bonus: hodí se i při víkendových výletech!


Podoba polední pauzy se změnila – stále více lidí si chystá oběd doma a zjišťuje, že je to praktické a úsporné řešení. Jídlo do krabičky ovšem není žádná novinka, v Itálii mu říkají „schiscetta“, což pochází z milánského dialektu.

Nejjednodušší je udělat větší porci večeře, aby vám zbylo i na druhý den, ovšem pokud chcete mít pestřejší jídelníček, neváhejte si připravit i „extra jídlo do práce“. Nemusíte volit nic složitého, uvařit lze během chvilky a také recepty různě obměňovat podle momentální chuti.

 

Pořiďte si správný obědový box

Základem je pořídit si vhodnou krabičku, do které budete připravené jídlo ukládat. Kromě velikosti se při koupi zaměřte také na možnost členění. Pokud bude mít box více přihrádek, máte možnost oddělit přílohu od omáčky, anebo si k hlavnímu chodu připravit ještě dezert či ovocný salát, aby byl oběd pestřejší. Pro snadný přenos některých pokrmů se hodí i zavařovací sklenice se šroubovacími víčky, v nichž lze jídlo snadno přepravit. Vhodné jsou především pro studené krémy a polévky, anebo saláty. A ideální volbou jsou termonádoby, které uchovají teplotu pokrmu.

 

Co si do krabičky nachystat?

Připravit si můžete takřka cokoliv! Pokud nebudete mít k dispozici mikrovlnnou troubu (například na výletě), v termonádobě vám zůstane jídlo teplé. Anebo volte takové pokrmy, jež jsou chutné i ve studné podobě. Příkladem jsou saláty, které jsou rychle připravené a lze je obohatit celou škálou ingrediencí od sýrů přes křupavé topinky, salámy, nakládanou zeleninu, luštěniny až po ovoce. Nezapomeňte je však dochutit až těsně před jídlem. Skvělým tipem jsou rovněž těstoviny. Chutnají za studena i teplé a představují kompletní chod, který můžete ukuchtit na nespočet způsobů. Doporučujeme používat krátké tvary těstovin, jsou totiž vhodnější ke konzumaci za studena. A po uvaření je nechlaďte pod studenou vodou, aby neztratily chuť. Výtečným plnohodnotným obědem do krabičky jsou rovněž omelety a polpettone. Jejich příprava je snadná, skvěle chutnají i studené následující den, můžete je nakrájet na kousky a udělat z nich finger food bez nutnosti použít příbor. Ochutit jimi lze také housky, stačí je doplnit několika listy salátu. Pokud jde o maso, vyzkoušejte kotletu! Nejlépe se uchovává a je vhodnější ke konzumaci za studena následující den. Vyzkoušejte některé z našich receptů…

 

 

Recepty (nejen) na cesty (podrobné recepty se objeví po kliknutí na jejich název!)

 

Více receptů najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz například zde: Recepty jídel… nebo také na www.laformaggeria.com.

 

Tipy, jak si krabičkové jídlo vychutnat…

  • Dopřejte si pauzu! Snažte se nejíst u počítače, ale dejte si na chvíli pohov, aby si vaše oči odpočinuly od monitoru a hlava se zaměstnala jinými vjemy, než těmi, které nabízí online svět. Pokud máte v teplých měsících možnost pochutnat si na čerstvém vzduchu, vezměte si svou krabičku ven – ať už na terasu nebo zahradu. Na výlety si s sebou berte skladnou deku, díky níž si můžete udělat piknik!
  • Společné chvilky! Domluvte se v práci s kolegy, že si uděláte „krabičkovou challenge“. Můžete společně jíst, co jste si připravili, a u toho si popovídat, ale také lze utvořit dvojice a na střídačku si vzájemně připravovat jídla. Dvojice se mohou různě měnit – a vy díky tomu ochutnáte speciality vašich spolupracovníků a naopak se můžete pochlubit, jak dobré jsou vaše recepty.
  • Prostřeno! Nezapomeňte také na příbory, ubrousky, případně prostírání – buď ho můžete mít připravené v kanceláři, anebo v případě pikniku na výletu jej sbalte s sebou do batohu. A připravit si lze i dochucovací sadu se solí, pepřem či olejem.
  • Pozor na nelibou vůni! Pokud budete jíst v kanceláři, volte raději jídla s méně výrazným aroma – pronikavá vůně by mohla vaše kolegy obtěžovat. Těžká jídla zase mohou ztížit odpolední práci.
  • Aktivní odpočinek! Čas, který ušetříte cestou do restaurace, čekáním na objednávku a placením, věnujte krátké procházce. Uvidíte, že se vám pročistí hlava a vaše tělo se protáhne a zregeneruje!
 

Aby vám jídlo nevystydlo…

Pokud chcete, aby pokrm zůstal i na cestách teplý, anebo naopak salát vydržel dobrý a čerstvý, pořiďte si na něj termonádobu!

Tip: Termonádoba na jídlo City z řady City Line (Alfi) udrží obsah 7 hodin teplý a 14 hodin studený, je 100% těsnící, odolná a vyrobená z netoxických materiálů. Objem 0,55 l, k dostání ve třech barvách. Cena: 749 Kč (www.termoo.cz)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!

Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!

číst dále ...

Václavky hlásí podzim

K typicky podzimním druhům hub patří václavky (Armillaria). Vyrůstají hojně právě koncem září kdy má svátek Václav. Václavky patří mezi parazitické dřevokazné houby, rostou jak na mrtvém, tak živém dřevě jehličnanů a listnáčů i dřevním odpadu ponořeném v zemi. Lesníci tuto houbu nemají v oblibě, jakmile se totiž usídlí na živých stromech, dost rychle a aktivně je zahubí. Dřevo napadené některými druhy václavek v noci chladně zeleně světélkuje. Dříve tak vyvolalo pověrčivý strach a nechalo vzniknout pověrám o bludičkách. Někdy se václavky, za studeného léta, objevují i v červenci a srpnu. Jedna z mála lupenatých hub, kterou houbaři berou na milost a často sbírají. Václavky mají mnoho lidových názvů jako hromadilka, honcula, kolopěnka, podpníček, podzimka, či fafrlinka.

číst dále ...

Obliba mušlí roste: Naučte se je připravovat jako v restauraci

Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

číst dále ...

Netradiční perník z jablek snadno a rychle

S příchodem podzimu nastává čas sklízet jablka. Jeden z nejrozšířenějších druhů ovoce má široké uplatnění nejen v české gastronomii. Populární ingrediencí je při přípravě moučníků stejně jako jablečné pálenky, calvadosu. S tímto ovocem se zkrátka dají dělat učiněné zázraky. U nás jablka nejčastěji končí ve štrúdlu nebo se z nich vyrábí povidla. Pokud hledáte inspiraci, co dalšího z jablek připravit, zkuste třeba netradiční perník podle našeho receptu.

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

“K dobrému jídlu nepotřebuješ stříbrnou vidličku”

Autorem tohoto výroku je americký šéfkuchař celebrit Paul Prudhomme, který vařil i na dvou prezidentských inauguracích. Dobré jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí domova se svými nejbližšími, pokud do něj vložíte kousek sebe a připravíte ho s láskou. S recepty vám pomůže další oblíbený šéfkuchař Gabo Kocák, který 1. října na TV Paprika představí recepty mezinárodní kuchyně v nové kuchařské show Celý svet na panvici.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy