REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smrž obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smrž patří mezi delikatesy! Roste v listnatých lesích, na jejich okrajích, v hájích, parcích, sadech podél břehů potoků nejčastěji pod jasany, osikami, topoly, jabloněmi, třešněmi a lískami.


Atlas hub - Houby vřeckatéLatinsky: Morchella esculenta

Jedlý ………….. Vynikající jedlý druh houby cenný časným výskytem. Plodnice se rozkrojí, plní různými nádivkami. Hodí se také do pomazánek, omáček a salátů.

Doba výskytu: duben až začátek června

Roste místy hojně jednotlivě nebo v menších skupinách, v listnatých lesích, na jejich okrajích, v hájích, parcích, sadech podél břehů potoků nejčastěji pod jasany, osikami, topoly, jabloněmi, třešněmi a lískami. Dává přednost hlinitopísčitým půdám a vápenitým půdám s vysokým obsahem organických látek.

 

Atlas hub - Houby vřeckaté

 

Klobouk vysoký až 100 mm, nepravidelně kulovitý, vejčitý, tupě kuželovitý, elipsoidní, méně často protáhlý nebo nepravidelně tvarovaný po celém povrchu pokrytý nepravidelně uspořádanými jamkami, které jsou ohraničené přepážkami.

Klobouk připomíná včelí plástev. Barva klobouku velmi proměnlivá, v mládí bývá šedý až šedě okrový, později žlutě nebo hnědě okrový, v průběhu růstu a při zasychání okraje přepážek mívají načervenalý nádech.

Třeň vysoký až 150 mm, dutý křehký, válcovitý, směrem k bázi rozšířený, v mládí bělavý, později krémový, nažloutlý. Povrch třeně je jemně zrnitý, ve stáří radiálně zvrásněný. Dužnina je voskovitá, vodnatá, bělavá až světle okrová, křehká. Vůně i chuť jsou příjemné ale nevýrazné.

 

Atlas hub - Houby vřeckaté

 

Možná záměna:

Smrž obecný lze zaměnit za další jedlé smrže, např. za smrž kuželovitý – Morchella conica, smrž jedlý – Morchella vulgaris. Smrž obecný je velmi variabilní druh a praktičtí houbaři jej nerozlišují.

 

Atlas hub - Houby vřeckaté

 

Zajímavost:

Velmi ceněný ve Francii, kde se považuje vedle lanýžů za delikatesu, jemuž také odpovídá jeho cena, až několik 100 EU za kilogram.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

 

Související článek: Jarní houby – smržovité 1.

díl

 

Recepty na smrže:

Smrže plněné mletým masem a májovkami Dušené smrže Plněné zapékané smrže

Smrže na čínský způsob Směs na těstoviny ze smržů Ragú ze smržů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy