REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smrž obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smrž patří mezi delikatesy! Roste v listnatých lesích, na jejich okrajích, v hájích, parcích, sadech podél břehů potoků nejčastěji pod jasany, osikami, topoly, jabloněmi, třešněmi a lískami.


Atlas hub - Houby vřeckatéLatinsky: Morchella esculenta

Jedlý ………….. Vynikající jedlý druh houby cenný časným výskytem. Plodnice se rozkrojí, plní různými nádivkami. Hodí se také do pomazánek, omáček a salátů.

Doba výskytu: duben až začátek června

Roste místy hojně jednotlivě nebo v menších skupinách, v listnatých lesích, na jejich okrajích, v hájích, parcích, sadech podél břehů potoků nejčastěji pod jasany, osikami, topoly, jabloněmi, třešněmi a lískami. Dává přednost hlinitopísčitým půdám a vápenitým půdám s vysokým obsahem organických látek.

 

Atlas hub - Houby vřeckaté

 

Klobouk vysoký až 100 mm, nepravidelně kulovitý, vejčitý, tupě kuželovitý, elipsoidní, méně často protáhlý nebo nepravidelně tvarovaný po celém povrchu pokrytý nepravidelně uspořádanými jamkami, které jsou ohraničené přepážkami.

Klobouk připomíná včelí plástev. Barva klobouku velmi proměnlivá, v mládí bývá šedý až šedě okrový, později žlutě nebo hnědě okrový, v průběhu růstu a při zasychání okraje přepážek mívají načervenalý nádech.

Třeň vysoký až 150 mm, dutý křehký, válcovitý, směrem k bázi rozšířený, v mládí bělavý, později krémový, nažloutlý. Povrch třeně je jemně zrnitý, ve stáří radiálně zvrásněný. Dužnina je voskovitá, vodnatá, bělavá až světle okrová, křehká. Vůně i chuť jsou příjemné ale nevýrazné.

 

Atlas hub - Houby vřeckaté

 

Možná záměna:

Smrž obecný lze zaměnit za další jedlé smrže, např. za smrž kuželovitý – Morchella conica, smrž jedlý – Morchella vulgaris. Smrž obecný je velmi variabilní druh a praktičtí houbaři jej nerozlišují.

 

Atlas hub - Houby vřeckaté

 

Zajímavost:

Velmi ceněný ve Francii, kde se považuje vedle lanýžů za delikatesu, jemuž také odpovídá jeho cena, až několik 100 EU za kilogram.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

 

Související článek: Jarní houby – smržovité 1.

díl

 

Recepty na smrže:

Smrže plněné mletým masem a májovkami Dušené smrže Plněné zapékané smrže

Smrže na čínský způsob Směs na těstoviny ze smržů Ragú ze smržů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy