REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smrž obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smrž patří mezi delikatesy! Roste v listnatých lesích, na jejich okrajích, v hájích, parcích, sadech podél břehů potoků nejčastěji pod jasany, osikami, topoly, jabloněmi, třešněmi a lískami.


Atlas hub - Houby vřeckatéLatinsky: Morchella esculenta

Jedlý ………….. Vynikající jedlý druh houby cenný časným výskytem. Plodnice se rozkrojí, plní různými nádivkami. Hodí se také do pomazánek, omáček a salátů.

Doba výskytu: duben až začátek června

Roste místy hojně jednotlivě nebo v menších skupinách, v listnatých lesích, na jejich okrajích, v hájích, parcích, sadech podél břehů potoků nejčastěji pod jasany, osikami, topoly, jabloněmi, třešněmi a lískami. Dává přednost hlinitopísčitým půdám a vápenitým půdám s vysokým obsahem organických látek.

 

Atlas hub - Houby vřeckaté

 

Klobouk vysoký až 100 mm, nepravidelně kulovitý, vejčitý, tupě kuželovitý, elipsoidní, méně často protáhlý nebo nepravidelně tvarovaný po celém povrchu pokrytý nepravidelně uspořádanými jamkami, které jsou ohraničené přepážkami.

Klobouk připomíná včelí plástev. Barva klobouku velmi proměnlivá, v mládí bývá šedý až šedě okrový, později žlutě nebo hnědě okrový, v průběhu růstu a při zasychání okraje přepážek mívají načervenalý nádech.

Třeň vysoký až 150 mm, dutý křehký, válcovitý, směrem k bázi rozšířený, v mládí bělavý, později krémový, nažloutlý. Povrch třeně je jemně zrnitý, ve stáří radiálně zvrásněný. Dužnina je voskovitá, vodnatá, bělavá až světle okrová, křehká. Vůně i chuť jsou příjemné ale nevýrazné.

 

Atlas hub - Houby vřeckaté

 

Možná záměna:

Smrž obecný lze zaměnit za další jedlé smrže, např. za smrž kuželovitý – Morchella conica, smrž jedlý – Morchella vulgaris. Smrž obecný je velmi variabilní druh a praktičtí houbaři jej nerozlišují.

 

Atlas hub - Houby vřeckaté

 

Zajímavost:

Velmi ceněný ve Francii, kde se považuje vedle lanýžů za delikatesu, jemuž také odpovídá jeho cena, až několik 100 EU za kilogram.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

 

Související článek: Jarní houby – smržovité 1.

díl

 

Recepty na smrže:

Smrže plněné mletým masem a májovkami Dušené smrže Plněné zapékané smrže

Smrže na čínský způsob Směs na těstoviny ze smržů Ragú ze smržů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy