REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smrž kuželovitý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutná houba se širokým využitím v kuchyni.


Atlas hub - VřeckatéLatinsky: Morchella conica

Jedlý ……………….,…………. Smrž kuželovitý se používá na přípravu omáček, pomazánek, do salátů, delikatesa jsou zapečené smrže plněné masem.

Doba výskytu: duben až červen

Roste nepříliš hojně jednotlivě na vlhčích místech, v hájích, na okrajích lesů, v sadech a podél cest.

Atlas hub - VřeckatéKlobouk až 70 mm vysoký, vždy širší než třeň, vejčitě zašpičatělý, s rovnoběžnými tupými žebry, s příčnými přihrádkami, většinou pravidelnými, na vrcholu jsou jamky protáhlé.

Barva klobouku, černohnědá, šedohnědá. Třeň je obvykle kratší než výška klobouku, bělavý mírně okrový.

Možná záměna:

Smrž kuželovitý lze zaměnit za smrž vysoký, ten má ovšem větší třeň než klobouk, výška třeně bývá až 15 cm.

Autor textu i fotgrafií: Dalibor Marounek

Související článek: Jarní houby – smržovité 1.

díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy