Chutná houba se širokým využitím v kuchyni.
Latinsky: Morchella conica
Jedlý ……………….,…………. Smrž kuželovitý se používá na přípravu omáček, pomazánek, do salátů, delikatesa jsou zapečené smrže plněné masem.
Doba výskytu: duben až červen
Roste nepříliš hojně jednotlivě na vlhčích místech, v hájích, na okrajích lesů, v sadech a podél cest.
Klobouk až 70 mm vysoký, vždy širší než třeň, vejčitě zašpičatělý, s rovnoběžnými tupými žebry, s příčnými přihrádkami, většinou pravidelnými, na vrcholu jsou jamky protáhlé.
Barva klobouku, černohnědá, šedohnědá. Třeň je obvykle kratší než výška klobouku, bělavý mírně okrový.
Možná záměna:
Smrž kuželovitý lze zaměnit za smrž vysoký, ten má ovšem větší třeň než klobouk, výška třeně bývá až 15 cm.
Autor textu i fotgrafií: Dalibor Marounek
Související článek: Jarní houby – smržovité 1.
díl