Jarní houba rostoucí v dubnu a květnu. Je jedlá, vynikající na veškeré způsoby zpracování v kuchyni.
Latinsky: Morchella vulgaris
Jedlý …………. Smrž jedlý je vynikající jedlý druh houby, jako ostatní druhy smržů.
Doba výskytu: duben až květen
Roste nehojně na okrajích listnatých lesů, v sadech v křovinách, v zahradách pod ovocnými stromy. Dává přednost hlinitopísčitým půdám.
Český název též smrž šedočerný.
Klobouk vysoký až 60 mm, v mládí nepravidelně kulovitý, později tupě kuželovitý, v horní části tupě zašpičatělý.
Povrch klobouku je tvořen nepravidelně tvarovanými jamkami, které jsou rozděleny žebrovitými přepážkami, na povrchu našedlé až bílé, často s narezavělými nebo načervenalými tóny, starších plodnic okraje tmavnou a jsou výrazně tmavší, šedohnědé až načernalé.
Třeň až 50 mm, válcovitý, dutý, k bázi kyjovitě rozšířený, podélně brázditě zvrásněný, bělavý, místy naokrovělý. Dužnina je bělavá, voskovitá,křehká, vůně i chuť mírná příjemná.
Možná záměna:
Laik může zaměnit smrž jedlý za ostatní druhy smržů, které jsou však také všechny jedlé, od ostatních druhů smržů se liší výrazně šedočerným kloboukem.
Autor textu: D. Marounek, autor fotografií: D. Marounek, M. Mikšík