REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smrž jedlý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jarní houba rostoucí v dubnu a květnu. Je jedlá, vynikající na veškeré způsoby zpracování v kuchyni.


Atlas hub - Houby vřeckatéLatinsky: Morchella vulgaris

Jedlý …………. Smrž jedlý je vynikající jedlý druh houby, jako ostatní druhy smržů.

Doba výskytu: duben až květen

Roste nehojně na okrajích listnatých lesů, v sadech v křovinách, v zahradách pod ovocnými stromy. Dává přednost hlinitopísčitým půdám.

Český název též smrž šedočerný.

Klobouk vysoký až 60 mm, v mládí nepravidelně kulovitý, později tupě kuželovitý, v horní části tupě zašpičatělý.

Povrch klobouku je tvořen nepravidelně tvarovanými jamkami, které jsou rozděleny žebrovitými přepážkami, na povrchu našedlé až bílé, často s narezavělými nebo načervenalými tóny, starších plodnic okraje tmavnou a jsou výrazně tmavší, šedohnědé až načernalé.

Houby vřeckatéTřeň až 50 mm, válcovitý, dutý, k bázi kyjovitě rozšířený, podélně brázditě zvrásněný, bělavý, místy naokrovělý. Dužnina je bělavá, voskovitá,křehká, vůně i chuť mírná příjemná.

Možná záměna:

Laik může zaměnit smrž jedlý za ostatní druhy smržů, které jsou však také všechny jedlé, od ostatních druhů smržů se liší výrazně šedočerným kloboukem.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografií: D. Marounek, M. Mikšík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy