REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kolednice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další staročeský recept, tentokrát na kynuté buchtičky plněné makovou náplní, upečené v troubě, pak obalené v javorovém sirupu ochuceném rumem a v nastrouhaném perníku. Kolednice se pekly o vánočním čase a také na den Tří králů, kdy se dávaly koledníkům jako výslužka.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
200 gkrupicového cukru
200 gmletého máku
120 grozinek máčených v rumu
100 gperníku na strouhání
400 mlmléka
200 mljavorového sirupu
100 mloleje
1 sáček (7 g)sušeného droždí
2 lžícerumu
2 ksžloutky
na špičku nože drceného badyánu
perník na zahuštění

Postup:

1. Mouku, cukr (100 g), sůl a droždí smícháme s vaječnými žloutky, olejem a vlažným mlékem (250 ml), těsto necháme vykynout na teplém místě zakryté čistou utěrkou
2. Připravíme si náplň; zbytek mléka, tedy 150 ml svaříme se 100 g cukru a badyánem, vmícháme mák a rozinky, náplň chvíli povaříme, nakonec zahustíme strouhaným perníkem
3. Vykynuté těsto rozválíme na plát, rozdělíme na čtverečky 5×5 cm velké, na ty nanášíme připravenou makovou náplň, zabalíme, vypracujeme kulaté buchtičky, které klademe do tukem vymazaného pekáče
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 30 minut
5. Zatím, co se buchty pečou, rozehřejeme javorový sirup s rumem, nastrouháme si perník
6. Ještě teplé buchtičky máčíme v sirupu a obalujeme v nastrouhaném perníku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy