REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kolednice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další staročeský recept, tentokrát na kynuté buchtičky plněné makovou náplní, upečené v troubě, pak obalené v javorovém sirupu ochuceném rumem a v nastrouhaném perníku. Kolednice se pekly o vánočním čase a také na den Tří králů, kdy se dávaly koledníkům jako výslužka.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
200 gkrupicového cukru
200 gmletého máku
120 grozinek máčených v rumu
100 gperníku na strouhání
400 mlmléka
200 mljavorového sirupu
100 mloleje
1 sáček (7 g)sušeného droždí
2 lžícerumu
2 ksžloutky
na špičku nože drceného badyánu
perník na zahuštění

Postup:

1. Mouku, cukr (100 g), sůl a droždí smícháme s vaječnými žloutky, olejem a vlažným mlékem (250 ml), těsto necháme vykynout na teplém místě zakryté čistou utěrkou
2. Připravíme si náplň; zbytek mléka, tedy 150 ml svaříme se 100 g cukru a badyánem, vmícháme mák a rozinky, náplň chvíli povaříme, nakonec zahustíme strouhaným perníkem
3. Vykynuté těsto rozválíme na plát, rozdělíme na čtverečky 5×5 cm velké, na ty nanášíme připravenou makovou náplň, zabalíme, vypracujeme kulaté buchtičky, které klademe do tukem vymazaného pekáče
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 30 minut
5. Zatím, co se buchty pečou, rozehřejeme javorový sirup s rumem, nastrouháme si perník
6. Ještě teplé buchtičky máčíme v sirupu a obalujeme v nastrouhaném perníku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy