Starý recept ze Šumavy na malé pečené štrúdličky. Recept na těsto je původní, náplň vylepšená o nasekané ořechy a rozinky. Je to obdoba štrúdlu z listového těsta, z dávky je 6 malých štrúdlíků.
Ingredience:
1 kg | hladké mouky |
8 ks | jablek |
2 ks | vejce |
1 ks | bílek |
4 lžíce | nasekaných ořechů |
2 lžíce | octa |
1 hrst | rozinek |
skořice | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Z mouky, vajec, octa a soli zaděláme těsto, důkladně zpracujeme, necháme v míse pod utěrkou 2 hodiny odpočinout
2. Na pomoučněném vále vyválíme placku a vyřízneme obdélníky asi 20 x 12 cm, je dobré si vystřihnout formu z kartonu a podle ní nařezat nožem
3. Nařezané obdélníky potřeme oloupanými, nahrubo nastrouhanými jablky, posypeme skořicí a cukrem, přidáme nasekané ořechy a rozinky, zabalíme malé štrúdlíky
4. Nohavice potřeme bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C pěkně dozlatova
5. Maltošny krájíme na malé roládky a podáváme s horkým čajem.