REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maminčiny moravské koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Díky použití sádla tyto moravské dvojctihodné koláče vydrží dlouho měkké, jsou pěkně nadýchané a chutnají úžasně.


Ingredience:
Na těsto:
350 ghladké mouky
150 gpolohrubé mouky
100 grozpuštěného sádla
80 gcukru
30 gdroždí
250 mlvlažného mléka
1/2 lžičkycitronové kůry
1 sklenicepovidel
1 sáčekvanilkový cukr
3 ksžloutky
špetka soli
Na tvarohovou náplň:
500 gtvarohu (z alobalu)
4 vrchovaté lžícecukru
1/2 lžičkycitronové kůry
3 ksžloutky
rozinky máčené v rumu
mléko na zředění tvarohu
Na drobenku:
100 gpolohrubé mouky
100 gcukru moučky
80 gmásla
Ostatní:
papír na pečení, mouka na pracovní plochu, tvořítko na důlky

Postup:
  1. Do mísy přímo od robota nasypeme obě mouky, uděláme důlek, vlijeme 2/3 vlažného mléka, rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek, většinou bude stačit 15 minut
  2. Ve zbytku mléka rozšleháme vaječné žloutky, přidáme je do kvásku, dále do nádoby přidáme rozpuštěné sádlo, oba cukry a citronovou kůru, nádobu nasadíme do těla robotu, vyšleháme těsto, to necháme vykynout nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou, mělo by stačit 60 minut, ale někdy to trvá i déle
  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na dvě stejné části, každou pak na další 4 stejné části, ty natáhneme do tvaru nohavic, z nich pak nakrájíme cca 24 kusů těsta
  4. Každý kousek vytvarujeme na placku, kterou mírně roztáhneme, do středu umístíme kopeček tvarohové náplně, každý kousek zabalíme, okraje přehneme přes náplň, balíčky klademe na plech vyložený papírem na pečení uzavřenou částí dolů a s mezerami, koláče ještě nabudou!
  5. Do středu naplněných koláčů vymáčkneme tvořítkem, nebo vhodnou skleničkou, důlek
  6. V této fázi okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, do důlků kladem malou lžičkou povidla
  7. Nakonec koláče posypeme drobenkou, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme tak 20 minut.

Příprava tvarohové náplně:

  1. Ve vhodné míse promícháme všechny suroviny na náplň
  2. Náplň zředíme trochou mléka, ale mléka dáme jen trochu, aby náplň nebyla moc tekutá.

Příprava drobenky:

  1. Máslo dáme vychladit do lednice
  2. V míse pak máslo rukama promneme spolu s moukou smíchanou s cukrem
Doporučení:

Místo povidel lze použít zavařené ovoce, například meruňky, broskve….

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Ochutnejte unikátní vajíčka z pastevního chovu

Statek Dvořák je rodinnou firmou, která v roce 1993 obnovila rodinnou tradici hospodaření přerušenou komunistickým režimem. Vedle rostlinné výroby se věnují chovu slepic a produkci vajec. Ve firmě si doslova „ujíždějí na trávě,“ protože slepice se s mobilním kurníkem každý týden posouvají po louce a tráví svůj čas ve volném výběhu plném nové a čerstvé potravy. Vajíčka jsou balena do krabiček, na jejichž výrobu se využívá právě tráva z louky. Způsob chovu slepic je u Dvořáků opravdu unikátní a projevuje se i na kvalitě vajec.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy