REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maminčiny moravské koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Díky použití sádla tyto moravské dvojctihodné koláče vydrží dlouho měkké, jsou pěkně nadýchané a chutnají úžasně.


Ingredience:
Na těsto:
350 ghladké mouky
150 gpolohrubé mouky
100 grozpuštěného sádla
80 gcukru
30 gdroždí
250 mlvlažného mléka
1/2 lžičkycitronové kůry
1 sklenicepovidel
1 sáčekvanilkový cukr
3 ksžloutky
špetka soli
Na tvarohovou náplň:
500 gtvarohu (z alobalu)
4 vrchovaté lžícecukru
1/2 lžičkycitronové kůry
3 ksžloutky
rozinky máčené v rumu
mléko na zředění tvarohu
Na drobenku:
100 gpolohrubé mouky
100 gcukru moučky
80 gmásla
Ostatní:
papír na pečení, mouka na pracovní plochu, tvořítko na důlky

Postup:
  1. Do mísy přímo od robota nasypeme obě mouky, uděláme důlek, vlijeme 2/3 vlažného mléka, rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek, většinou bude stačit 15 minut
  2. Ve zbytku mléka rozšleháme vaječné žloutky, přidáme je do kvásku, dále do nádoby přidáme rozpuštěné sádlo, oba cukry a citronovou kůru, nádobu nasadíme do těla robotu, vyšleháme těsto, to necháme vykynout nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou, mělo by stačit 60 minut, ale někdy to trvá i déle
  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na dvě stejné části, každou pak na další 4 stejné části, ty natáhneme do tvaru nohavic, z nich pak nakrájíme cca 24 kusů těsta
  4. Každý kousek vytvarujeme na placku, kterou mírně roztáhneme, do středu umístíme kopeček tvarohové náplně, každý kousek zabalíme, okraje přehneme přes náplň, balíčky klademe na plech vyložený papírem na pečení uzavřenou částí dolů a s mezerami, koláče ještě nabudou!
  5. Do středu naplněných koláčů vymáčkneme tvořítkem, nebo vhodnou skleničkou, důlek
  6. V této fázi okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, do důlků kladem malou lžičkou povidla
  7. Nakonec koláče posypeme drobenkou, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme tak 20 minut.

Příprava tvarohové náplně:

  1. Ve vhodné míse promícháme všechny suroviny na náplň
  2. Náplň zředíme trochou mléka, ale mléka dáme jen trochu, aby náplň nebyla moc tekutá.

Příprava drobenky:

  1. Máslo dáme vychladit do lednice
  2. V míse pak máslo rukama promneme spolu s moukou smíchanou s cukrem
Doporučení:

Místo povidel lze použít zavařené ovoce, například meruňky, broskve….

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy