Díky použití sádla tyto moravské dvojctihodné koláče vydrží dlouho měkké, jsou pěkně nadýchané a chutnají úžasně.
Ingredience:
Na těsto: | |
350 g | hladké mouky |
150 g | polohrubé mouky |
100 g | rozpuštěného sádla |
80 g | cukru |
30 g | droždí |
250 ml | vlažného mléka |
1/2 lžičky | citronové kůry |
1 sklenice | povidel |
1 sáček | vanilkový cukr |
3 ks | žloutky |
špetka soli | |
Na tvarohovou náplň: | |
500 g | tvarohu (z alobalu) |
4 vrchovaté lžíce | cukru |
1/2 lžičky | citronové kůry |
3 ks | žloutky |
rozinky máčené v rumu | |
mléko na zředění tvarohu | |
Na drobenku: | |
100 g | polohrubé mouky |
100 g | cukru moučky |
80 g | másla |
Ostatní: | |
papír na pečení, mouka na pracovní plochu, tvořítko na důlky |
Postup:
- Do mísy přímo od robota nasypeme obě mouky, uděláme důlek, vlijeme 2/3 vlažného mléka, rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek, většinou bude stačit 15 minut
- Ve zbytku mléka rozšleháme vaječné žloutky, přidáme je do kvásku, dále do nádoby přidáme rozpuštěné sádlo, oba cukry a citronovou kůru, nádobu nasadíme do těla robotu, vyšleháme těsto, to necháme vykynout nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou, mělo by stačit 60 minut, ale někdy to trvá i déle
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na dvě stejné části, každou pak na další 4 stejné části, ty natáhneme do tvaru nohavic, z nich pak nakrájíme cca 24 kusů těsta
- Každý kousek vytvarujeme na placku, kterou mírně roztáhneme, do středu umístíme kopeček tvarohové náplně, každý kousek zabalíme, okraje přehneme přes náplň, balíčky klademe na plech vyložený papírem na pečení uzavřenou částí dolů a s mezerami, koláče ještě nabudou!
- Do středu naplněných koláčů vymáčkneme tvořítkem, nebo vhodnou skleničkou, důlek
- V této fázi okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, do důlků kladem malou lžičkou povidla
- Nakonec koláče posypeme drobenkou, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme tak 20 minut.
Příprava tvarohové náplně:
- Ve vhodné míse promícháme všechny suroviny na náplň
- Náplň zředíme trochou mléka, ale mléka dáme jen trochu, aby náplň nebyla moc tekutá.
Příprava drobenky:
- Máslo dáme vychladit do lednice
- V míse pak máslo rukama promneme spolu s moukou smíchanou s cukrem
Místo povidel lze použít zavařené ovoce, například meruňky, broskve….
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová