REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maminčiny moravské koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Díky použití sádla tyto moravské dvojctihodné koláče vydrží dlouho měkké, jsou pěkně nadýchané a chutnají úžasně.


Ingredience:
Na těsto:
350 ghladké mouky
150 gpolohrubé mouky
100 grozpuštěného sádla
80 gcukru
30 gdroždí
250 mlvlažného mléka
1/2 lžičkycitronové kůry
1 sklenicepovidel
1 sáčekvanilkový cukr
3 ksžloutky
špetka soli
Na tvarohovou náplň:
500 gtvarohu (z alobalu)
4 vrchovaté lžícecukru
1/2 lžičkycitronové kůry
3 ksžloutky
rozinky máčené v rumu
mléko na zředění tvarohu
Na drobenku:
100 gpolohrubé mouky
100 gcukru moučky
80 gmásla
Ostatní:
papír na pečení, mouka na pracovní plochu, tvořítko na důlky

Postup:
  1. Do mísy přímo od robota nasypeme obě mouky, uděláme důlek, vlijeme 2/3 vlažného mléka, rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek, většinou bude stačit 15 minut
  2. Ve zbytku mléka rozšleháme vaječné žloutky, přidáme je do kvásku, dále do nádoby přidáme rozpuštěné sádlo, oba cukry a citronovou kůru, nádobu nasadíme do těla robotu, vyšleháme těsto, to necháme vykynout nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou, mělo by stačit 60 minut, ale někdy to trvá i déle
  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na dvě stejné části, každou pak na další 4 stejné části, ty natáhneme do tvaru nohavic, z nich pak nakrájíme cca 24 kusů těsta
  4. Každý kousek vytvarujeme na placku, kterou mírně roztáhneme, do středu umístíme kopeček tvarohové náplně, každý kousek zabalíme, okraje přehneme přes náplň, balíčky klademe na plech vyložený papírem na pečení uzavřenou částí dolů a s mezerami, koláče ještě nabudou!
  5. Do středu naplněných koláčů vymáčkneme tvořítkem, nebo vhodnou skleničkou, důlek
  6. V této fázi okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, do důlků kladem malou lžičkou povidla
  7. Nakonec koláče posypeme drobenkou, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme tak 20 minut.

Příprava tvarohové náplně:

  1. Ve vhodné míse promícháme všechny suroviny na náplň
  2. Náplň zředíme trochou mléka, ale mléka dáme jen trochu, aby náplň nebyla moc tekutá.

Příprava drobenky:

  1. Máslo dáme vychladit do lednice
  2. V míse pak máslo rukama promneme spolu s moukou smíchanou s cukrem
Doporučení:

Místo povidel lze použít zavařené ovoce, například meruňky, broskve….

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy