REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý závin s ořechovou a makovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Závin připravený z rychle kynutého těsta naplněného ořechovou a makovou náplní.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
3 lžícecukru + 1 lžička na kvásek
1 lžičkasoli
3 dclmléka
1 dcloleje
1 kskostka droždí
Na makovou náplň:
200 gumletého máku
200 gmásla
3 lžícepískového cukru
1 lžícerumu
1 sáčekvanilkového cukru
1/4 lmléka
špetka mleté skořice
citronová šťáva podle chuti
Na ořechovou náplň:
300 gvlašských ořechů
160 gmoučkového cukru
120 gpiškotů (třeba klasických, dětských)
8 gtekutého medu
12 lžicmléka
1 sáčekvanilkového cukru
Ostatní:
pečící papír, tuk na potření závinu

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek, do 3 dcl vlažného mléka rozdrobíme droždí, nasypeme lžičku cukru a na teplém místě nechám kvásek vzejít, což trvá asi 10 minut
2. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme ostatní ingredience na těsto a vzejitý kvásek, vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou kynout na teplém místě 45 minut
3. Připravíme si obě náplně, nejprve náplň makovou; umletý mák dáme do menšího hrnce, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme, když směs zhoustne odstavíme ji z tepla a vmícháme pískový cukr, vanilkový cukr, ochutíme rumem, skořicí a citrónovou šťávou (náplň má být hustší, je-li řídká zahustíme ji jemně nastrouhanými piškoty)
4. Na náplň ořechovou nastrouháme piškoty na jemném struhadle, ořechy pomeleme, med nalijeme do misky a potom přidáme mleté vlašské ořechy, mléko, nastrouhané piškoty, cukr moučka a vanilkový cukr, hmotu dobře promícháme
5. Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, poklademe z jedné strany ořechovou nádivkou, z druhé strany nádivkou makovou, každou stranu těsta prahneme k sobě, závin opatrně otočíme a přendáme na plech vyložený papírem na pečení (těsto se rádo trhá, je někdo raději závin naplní, přímo na plechu, aby se pak nemusel přendávat z pracovní plochy)
6. Závin potřeme tukem, necháme ještě tak 15-20 minut kynout, pak dáme péci do trouby vyhřáté na 170-180 °C, pečeme dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy