REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý závin s ořechovou a makovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Závin připravený z rychle kynutého těsta naplněného ořechovou a makovou náplní.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
3 lžícecukru + 1 lžička na kvásek
1 lžičkasoli
3 dclmléka
1 dcloleje
1 kskostka droždí
Na makovou náplň:
200 gumletého máku
200 gmásla
3 lžícepískového cukru
1 lžícerumu
1 sáčekvanilkového cukru
1/4 lmléka
špetka mleté skořice
citronová šťáva podle chuti
Na ořechovou náplň:
300 gvlašských ořechů
160 gmoučkového cukru
120 gpiškotů (třeba klasických, dětských)
8 gtekutého medu
12 lžicmléka
1 sáčekvanilkového cukru
Ostatní:
pečící papír, tuk na potření závinu

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek, do 3 dcl vlažného mléka rozdrobíme droždí, nasypeme lžičku cukru a na teplém místě nechám kvásek vzejít, což trvá asi 10 minut
2. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme ostatní ingredience na těsto a vzejitý kvásek, vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou kynout na teplém místě 45 minut
3. Připravíme si obě náplně, nejprve náplň makovou; umletý mák dáme do menšího hrnce, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme, když směs zhoustne odstavíme ji z tepla a vmícháme pískový cukr, vanilkový cukr, ochutíme rumem, skořicí a citrónovou šťávou (náplň má být hustší, je-li řídká zahustíme ji jemně nastrouhanými piškoty)
4. Na náplň ořechovou nastrouháme piškoty na jemném struhadle, ořechy pomeleme, med nalijeme do misky a potom přidáme mleté vlašské ořechy, mléko, nastrouhané piškoty, cukr moučka a vanilkový cukr, hmotu dobře promícháme
5. Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, poklademe z jedné strany ořechovou nádivkou, z druhé strany nádivkou makovou, každou stranu těsta prahneme k sobě, závin opatrně otočíme a přendáme na plech vyložený papírem na pečení (těsto se rádo trhá, je někdo raději závin naplní, přímo na plechu, aby se pak nemusel přendávat z pracovní plochy)
6. Závin potřeme tukem, necháme ještě tak 15-20 minut kynout, pak dáme péci do trouby vyhřáté na 170-180 °C, pečeme dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy