REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý závin s ořechovou a makovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Závin připravený z rychle kynutého těsta naplněného ořechovou a makovou náplní.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
3 lžícecukru + 1 lžička na kvásek
1 lžičkasoli
3 dclmléka
1 dcloleje
1 kskostka droždí
Na makovou náplň:
200 gumletého máku
200 gmásla
3 lžícepískového cukru
1 lžícerumu
1 sáčekvanilkového cukru
1/4 lmléka
špetka mleté skořice
citronová šťáva podle chuti
Na ořechovou náplň:
300 gvlašských ořechů
160 gmoučkového cukru
120 gpiškotů (třeba klasických, dětských)
8 gtekutého medu
12 lžicmléka
1 sáčekvanilkového cukru
Ostatní:
pečící papír, tuk na potření závinu

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek, do 3 dcl vlažného mléka rozdrobíme droždí, nasypeme lžičku cukru a na teplém místě nechám kvásek vzejít, což trvá asi 10 minut
2. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme ostatní ingredience na těsto a vzejitý kvásek, vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou kynout na teplém místě 45 minut
3. Připravíme si obě náplně, nejprve náplň makovou; umletý mák dáme do menšího hrnce, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme, když směs zhoustne odstavíme ji z tepla a vmícháme pískový cukr, vanilkový cukr, ochutíme rumem, skořicí a citrónovou šťávou (náplň má být hustší, je-li řídká zahustíme ji jemně nastrouhanými piškoty)
4. Na náplň ořechovou nastrouháme piškoty na jemném struhadle, ořechy pomeleme, med nalijeme do misky a potom přidáme mleté vlašské ořechy, mléko, nastrouhané piškoty, cukr moučka a vanilkový cukr, hmotu dobře promícháme
5. Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, poklademe z jedné strany ořechovou nádivkou, z druhé strany nádivkou makovou, každou stranu těsta prahneme k sobě, závin opatrně otočíme a přendáme na plech vyložený papírem na pečení (těsto se rádo trhá, je někdo raději závin naplní, přímo na plechu, aby se pak nemusel přendávat z pracovní plochy)
6. Závin potřeme tukem, necháme ještě tak 15-20 minut kynout, pak dáme péci do trouby vyhřáté na 170-180 °C, pečeme dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy